Chinuită ani la rând de  năstruşnicii primari înscăunaţi în funcţii, Ocolitoarea Făgăraşului a rămas tot un drum de ţară pe marginea căruia localnicii indisciplinaţi îşi descarcă deşeurile din gospodării sau îşi plimbă oile. În utima şedinţă a CL Făgăraş, s-a umflat în pene primarul spunând că ,,visul făgărăşenilor se va împlini”. Aşa cum a mai spus de altfel şi când a cerut făgărăşenilor să accepte un împrumut pentru realizarea Ocolitoarei, pe banii lor, bineînţeles. După 5 ani în fotoliul de primar nu şi-a respectat promisiunea de a scoate traficul greu din oraş pe mult promovata şosea de centură. A fost întotdeauna un basm amăgitor pe care făgărăşenii l-au crezut.  Ocolitoarea a fost chinuită în ultimii ani de  o firmă aleasă de primar,  care în loc să aducă investiţia tot mai aproape de realizare, a atras ,,o săpuneală” zdravănă din partea autorităţilor de supraveghere a achiziţiilor publice şi a licitaţiilor. Cu toate acestea semnatara documentaţiilor tehnice este aceeaşi firmă, Road Construct.  Faţă de predecesorii lui, actualul edil vine însă cu o noutate, montează staţii de biciclete pe ocolitoare.  O altă licitaţie  la care firma de casă a spus din nou ,,prezent”.

Cereri de finanţare  pentru  ,,Anghel Saligny”

Consilierii locali au avut de analizat în şedinţa extraordinară din data de 4 noiembrie a.c., un proiect de hotărâre care se referea la Ocolitoarea Făgăraşului. Era vorba despre o cerere de finanţare  pe care Municipiul intenţionează  să o depună la Programul Naţional de Investiţii ,,Anghel Saligny”. Valoarea totală a investiţiei ar fi de 61.037.485,95  lei cu TVA, sumă din care de la bugetul de stat se solicită 58.481.523,37 lei, iar de la bugetul local,  2.555.962,57 lei, cheltuieli neeligibile. Investiţia ar presupune, conform documentaţiei,  ,,realizarea unei părţi carosabile, (n.r.viteza de circulaţie de la 50 km/h la 90 km/h), a unui sistem rutier, realizare   scurgeri apă, realizarea a 2 poduri noi cotracanal şi pârâul Berivoi,  realizarea unei semnalizări rutiere corespunzătoare şi realizarea a 2 platforme staţii biciclete”. În proiect nu sunt prevăzute lucrări de consolidare şi nu se asigură accesul la proprietăţi, cel puţin aşa se specifică în cererea de finanţare.   Prin acelaşi program ,,Anghel Saligny” Municipiul vrea să obţină finanţarea pentru modernizarea unor străzi din cartierele Meltea, Livezii, dar şi pentru mult reparata strada Parcului. Ambele cereri  ale Primăriei Făgăraş pentru ,,Anghel Saligy” poartă parafa, pe partea tehnică, a firmei Road Construct, firma de casă a Primăriei Făgăraş.

Road Construct  ,,a chinuit”  Ocolitoarea

În jurul Ocolitoarei s-a creat un adevărat basm pigmentat cu fel şi fel de promisiuni, afaceri, ambiţii sau recompense. S-au iniţiat o serie de licitaţii chiar dacă nu exista şi finanţarea investiţiei, toate însă viciate.  Autoritatea de supraveghere a licitaţiilor publice  a ,,săpunit” bine Primăria Făgăraş, anulând licitaţiile şi  impunând refacerea documentaţiilor tehnice. Primăria Făgăraş n-a  ţinut cont de măsurile impuse de ANFP şi a perseverat în greşeală. Ba mai mult, a încredinţat întocmirea documentaţilor tehnice aceleaşi firme care întocmise o documentaţie tehnică  incalificabilă.  Concret,  în aprilie 2020 firma Road Construct încasa 59.460 lei de la bugetul local al Făgăraşului pentru ,,actualizarea studiului de fezabilitate-varianta de ocolire a municipiului Făgăraş”. Când s-a scos din nou la licitaţie Ocolitoarea, ofertanţii au constatat că greşelile n-au fost remediate nici din studiul de fezabilitate, nici din caietul de sarcini, iar avizele prezentate erau vechi, din 2017. Le-a dat dreptate şi Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), unde au ajuns plângerile a 3 firme de construcţii, instituţie care a anulat licitaţia şi a impus refacerea tuturor documentaţiilor tehnice legate de investiţia Ocolitoarea Făgăraşului.  Cu toate acestea, Primăria Făgăraş a încredinţat tot firmei Road Construct SRL actualizarea studiului de fezabilitate pentru Ocolitoare printr-un nou contract, semnat  la 23 aprilie 2021,   în valoare de 159.460 lei. Concret, ce a greşit Road Construct trebuia să repare tot Road Construct, dar pe banii făgărăşenilor. Prin  Decizia nr. 557/C3/2/200,201, 202 din data de 18 martie 2021,  CNSC   obliga primăria să refacă întreaga documentaţie tehnico-economică  şi să reia  procedura  de aprobare a noilor indicatori  şi să anuleze licitaţia deschisă.

Licitaţii anulate pe bandă

Recent, Ocolitoarea  a fost scoasă din nou la licitaţie  la care s-au înscris 7 firme, în această perioadă  derulându-se evaluarea ofertelor.   Prima licitaţie a fost înregistrată însă  la 6 noiembrie 2020, dar a fost  anulată la 7 decembrie 2020 pentru  ,,abateri grave de la prevederile legislative”, care „afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului” constatate de ANAP.  Asta în condiţiile în care primarul plăteşte firme fără număr pentru a supraveghea achiziţiile publice ale Primăriei Făgăraş, dar şi proiectanţi care să realizeze priecte de investiţii corecte şi fiabile.   Primăria n-a ţinut cont de condiţiile impuse de ANAP, nu  a implementat măsurile, dar a publicat din nou în SEAP documenaţia de atribuire la 22 ianuarie 2021 (CN 1027846), prin procedura licitaţie dischisă, data depunerii ofertelor fiind 24 februarie 2021.  Ofertanţii investiţiei au sesizat atunci CNSC şi au depus contestaţii. S-a anulat şi acea licitaţie. Acum este a patra strigare.

 Afacerea  ,,staţii de biciclete” pe Ocolitoarea care nu există

La investiţia Ocolitoarea a apărut o prelungire a proiectelor de mobilitate urbană despre care se vorbeşte de vreo 3 ani. Primăria Făgăraş vrea să amplaseze pe ocolitoare 2 staţii de biciclete (bike sharing).   ANAP  şi CNSC au criticat această parte din caietul de sarcini, pe motiv că se îndreaptă spre o singură firmă şi au impus  realizarea staţiilor dre biciclete din alte fonduri şi nu din bugetul Ocolitoarei. Chiar şi aşa  Primăria a păstrat şi de data aceasta respectivele staţii, dar a mai redus din condiţii. Culmea, Primăria face achiziţia de biciclete şi staţii pe care să le amplaseze şi pe Ocolitoare, numai că Ocolitoarea nu există.

Din nou firma Road Construct

În cazul proiectelor de mobilitate urbană, 3 la număr, despre care se tot face vorbire, Primăria Făgăraş le-a scos la licitaţie.  Anunţul de participare la licitaţie nr. CN 1033629  a fost pubicat la data de 27 septembrie a.c.  pentru: ,,Servicii elaborare proiect tehnic ( inclusiv asistenţă tehnică din partea proiectantului şi verificarea proiectului tehnic), furnizare şi instalare bike-sharing, sistem integrat de management al transportului şi sistem de management al traficului pentru obectvele de investiţii ,,Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona industrială a Municipiului Făgăraş”- Cod SMIS 119358; ,,Modernizarea coridorului de mobilitate urbană în zona centrală a municipiului Făgăraş-Cod SMIS 119359, ,,Modernizarea şi pietonzarea zonei centrale Făgăraş”-Cod SMIS 119360”. Au depus oferte două firme, iar Road Construct este nelipsită.

  •   Wind Technologis SRL reprezentată de Blagoi Roxana Elena. Această firmă îi are ca subcontractaţi pe SC Mondo Com SRL reprezentată de Marian Suciu şi SC Road Construct SRL reprezentată prin Dragoş Alexandru Tiron.
  •  Asocierea de firme Sustainable Urban Mobility Solution ca leader reprezentată de Marian Ionuţ Istrate şi Novensa SRL reprezentată de Florin Marius Drăghici. Prima  firmă din asociaţie îi are ca subcontractanţi pe SC Altmate SRL (Claudiu Bălan), Ventor Grup Consulting (Cosmin Oprea), Opendev ITS SRL (Celestin Domitian Drăgănescu) şi SC F.I.P. Consultng SRL ca terţ (Radu Victor Andronic).

Cine este Road Construct?

Aşa cum arată informaţiile publice puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, firma Road Construct SRL s-a înfiinţat în 2007, certificatul de înregistrare fiind emis în septembrie 2013 cu sediul într-un apartament  dintr-un bloc de pe b-dul 1 Mai al sectorului 6 din Bucureşti.  Firma are un asociat unic, pe  Popa Julien din Bucureşti, 67 de ani, iar administrator pe  Popa Marius Alexandru, de 41 de ani. Firma este specializată  pe  ,,inginerie şi consultanţă tehnică, tipărirea ziarelor, demontarea maşinilor şi echipamentelor scoase din uz, dezvoltare imobiliară”. Ca puncte de lucru  găsim unul în  Drobeta Turnu Severin,  din decembrie 2020, iar din 2019,  în Bucureşti, pe  Şoseaua Kiseleff nr. 55.  Conform RC,  în 2018, Road Construct SRL a avut o cifră de afaceri de 2.304.494  lei, un profit de 577.115 lei şi 9 salariaţi. În 2019, avea doar  7 angajaţi, o cifră de afaceri de 2,2 milioane de lei şi un profit brut 915.872 le. Cam jumătate din venituri provin de la bugetul Făgăraşului.

Sume fixe pentru contractele  Primăriei cu Road Construct

În ultimii 3 ani ofertele Road Construct acceptate de Primăria Făgăraş au cam aceleaşi valori, indiferent de obiectul serviciilor, cam 32.000 euro fiecare.

  •  Contract  nr. 12119 / 19.04.2018 în valoare de 157.000 lei din bugetul local  pentru ,,Elaborare documentatie tehnico -economica in faza SF/DALI, pentru PROIECT 1 – Modernizare Sc Gimnaziala nr 7 şi reţeaua de străzi urbane în vederea creşterii calitatii vieţţii în Municipiul Făgăraş, pentru  obţinerea finanţării în cadrul POR 2014-2020, AP13, Pi 9B”.
  •  Contract nr. 12120 / 19.04.2018  în valoare de 157.000 lei pentru ,,Elaborare documentaţie tehnico -economică în faza DALI, pentru PROIECT II – Modernizarea Casei de Cultură (înfiinţare Centru Cultural Făgăraş) şi a parcului Regina Maria în vederea creşterii calităţii vieţii în Municipiul Făgăraş, pentru obţinerea finanţării în cadrul POR 2014-2020, AP13, Pi 9B, OS13.1”
  • U Contract nr. 11933 / 13.04.2018  în valoare de 155.652 lei cu  termen de execuţie de 90 de zile,  pentru  ,,Servicii de proiectare faza DALI – cinematograf Transilvania Municipiul Făgăraş”.
  •  Contract nr. 41306/ 09.05.2019 în valoare de 159.329,10  lei  pentru  ,,Proiectare, în vederea realizării obiectivului de investiții Reabilitare, modernizare străzi/drumuri în Municipiul Făgăraș, jud. Brașov”.
  •  Contract nr. 5132/ 12.02.2019 în valoare de 145.180,00  lei pentru ,,Revizuirea/actualizarea Proiectului tehnic aferent proiectului: Asfaltare şi modernizare drumuri de interes local în Municipiul Făgăraş, județul Braşov”
  •  Contract nr. 43402/ 21.08.2020 în valoare de 128.877,00  lei, cu termen de execuţie 2 ani, august 2022,  pentru  ,,Servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiții: Asfaltare şi modernizare drumuri de interes local în municipiul Făgăraş, jud. Braşov”  valabil 2  ani.
  •  Contract nr. 194 din 06.01.2020  cu MEDILINE EXIM SRL şi MALEX ENGINEERING SRL în valoare de 249.900,00 lei pentru Contract prestari servicii de management de proiect (consultanta in implementare) privind obiectivul: ,,Modernizarea Școlii Gimnaziale nr. 7 Și a Rețelei de străzi urbane, în vederea creșterii calității vieții în municipiul Făgăraș”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here