•  A deţinut funcţia din 1986 până în 1996, când s-a pensionat  cu gradul de colonel

 Fostul comandant al Penitenciarului Codlea, Marian Georgescu, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare și la 60 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Ghimbav, pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave. Sentința nu este definitivă. Georgescu, tatăl fostului șef al Agenţiei Naţionale de Integritate – ANI, Horia Georgescu,  a fost acuzt că a delapidat peste 2,5 milioane de lei din funția de președinte al Consililului de Administrație al Universității Creştine Dimitrie Cantemir. Marian Georgescu a activat în Ministerul de Interne în timpul regimului comunist, ca lucrător de penitenciar. Datorită zelului său torţionar şi obedienţei faţă de Securitate, Marian Georgescu a fost promovat de la gardian în funcţia de comandant al Penitenciarului Codlea, pe care a deţinut-o atât în timpul revoltei muncitoreşti de la Braşov, din noiembrie 1987, cât şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989. Potrivit unor foşti ofiţeri de securitate, Marian Georgescu a fost colaborator al Securităţii, cu statut de sursă cu aprobare PCR. Acesta s-a pensionat din funcţia de comandant al Penitenciarului Codlea în 1996, cu gradul de colonel, devenind ulterior preşedinte al Consiliului de administraţie al Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir din Braşov, titra în 2014 ziarul Cotidianul.

  Soluția instanței 

,,În baza art. 295 alin.1 Cod penal raportat la art. 308 alin.1 Cod penal şi art. 309 Cod penal condamnă pe inculpatul GEORGESCU MARIAN, la o pedeapsă de 2 (doi) ani închisoare şi pedeapsa complementară prevăzută de art. 66 litera g Cod Penal constând în interzicerea de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru a săvârşi prezenta faptă, respectiv de preşedinte al Consiliului de Administraţie al UCDC Braşov şi de director general, pe o durată de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare cu consecinţe deosebit de grave.Aplică pedeapsa accesorie prevăzută de art. 66 litera g Cod penal. În baza art.91 alin.1 din Codul penal dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare.În baza art.92 alin.1 din Codul penal stabileşte termen de supraveghere de 2 ani. Conform dispoziţiilor art.93 alin.1 din Codul penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va trebui să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

  •   să se prezinte la serviciul de probaţiune Serviciul de probaţiune Braşov, la datele fixate de acesta;
  •   să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
  •  să anunţe în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
  •   să comunice schimbarea locului de muncă;
  •   să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă.

Conform dispoziţiilor art.93 alin.2 lit. b din Codul penal, pe durata termenului de supraveghere, obligă inculpatul să respecte următoarea obligaţie: – să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de probaţiune Braşov sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. Conform dispoziţiilor art.93 alin.3 din Codul penal, pe durata termenului de supraveghere, obligă inculpatul să presteze o muncă neremunerată în cadrul Primăriei Braşov, sau în cadrul Primăriei Ghimbav (60 de zile – n.r.). Admite acţiunea civilă şi admite pretenţiile civile solicitate de partea civilă Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir Bucureşti şi obligă inculpatul să plătească acesteia suma de 2.587.311 lei. La suma menţionată se calculează dobânda legală de la data de 14.09.2017 până la plata efectivă a prejudiciului.Menţine măsura sechestrului asigurător asupra contului bancar aparţinând inculpatului Georgescu Marian, deschis la BRD GSG S.A. – Agenţia Mureşenilor, în limita sumei totale de 2.587.311 lei. – vol. III filele 191-192, măsură instituită prin ordonanţa din data de 13.10.2017 în scopul recuperării prejudiciului. Respinge excepţia autorităţii de lucru judecat invocată de inculpat cu privire la latura penală şi la latura civilă a cauzei.Dispune efectuarea unei copii de pe poziţia 5784 din Registrul de corespondenţă al UCDC Bucureşti înaintat ca anexă la prezentul dosar, acest înscris se va depune la dosar, iar la rămânerea definitivă a prezentelor dispoziţii, dispune restituirea registrului către UCDC Bucureşti. Obligă inculpatul să plătească statului suma de 2000 lei cheltuieli judiciare. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi data de 02.11.2021” stipulează sentinţa.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here