•  ,,La cota de 700 mc/an cât are Municipiul, nu vor fi onorate toate cererile aprobate de Primăria Făgăraş, spune Cătălin Stanciu, şeful de ocol

Mai mulţi făgărăşeni care au depus cerere la Primăria Făgăraş pentru  a primi  lemn de foc din pădurea municipiului de pe dealul Galaţiului  încă n-au primit cantitatea aprobată. Oamenii spun că se întârzie inexplicabil de mult în acest an cu aprovizionarea cu lemn de foc.

  • ,,Din luna iunie am depus cerere la Primăria Făgăraş pentru cei 5 mc de lemn de foc care se distribuie oamenilor, dar am ajuns în noiembrie şi încă nu am primit. Nu ştim ce se întâmplă, dar noi îngheţăm în case. Stăm cu cererile aprobate şi ne uităm la ele, dar nu ţin de cald. Pădurarul ne amână, spunând că încă nu s-au tăiat, dar nu ne poate da un termen în care să ne putem ridica lemnul de foc” spun revoltaţi oamenii.

Municipiul Făgăraş deţine 200 hectare de pădure pe dealul Galaţiului care sunt administrate de Ocolul Silvic ,,Pădurile Făgăraşului” cu sediul la Voila.

  • ,,Sunt în lucru. Ocolul are termen să distribuie lemnul de foc pentru anul în curs până la  31 decembrie. Am dat lemn de foc în mai multe etape, următoarea va fi în cel mult 2 săptămâni. Problema este că nu va ajunge cota stabilită conform amenajamentului silvic pentru toate cererile aprobate de Primăria Făgăraş. La cele 200 de hectare de pădure pe care le are Primăria Făgăraş, cota anuală este de 700 mc pentru lemnul de foc, o cantitate foarte mică. Nu vor fi rezolvate toate cererile aprobate de primărie, şi se ştie acest lucru, deşi primarul semnează cereri.  Dacă luăm numai cartierul Galaţi, nici pentru oamenii de aici nu ajung, dar mai sunt şi cetăţenii din oraş. De unde să ajungă la toată lumea? Pe lângă lemnul de foc mai avem şi lemnul pe picior de unde ne scoatem cheltuielile de administrare.  În maxim 2 săptămâni vom livra din nou lemn de foc. Nu ştiu câte cereri sunt aprobate, situaţia se află la Primăria Făgăraş, la noi ajunge o listă, iar pădurarul distribuie lemnul de foc la cei care vin în pădure.  Noi avem cota şi cantitatea de lemn/persoană, respectiv 5 mc.  Nu cred că ţine cineva o evidenţă.  Cine a apucat a luat cine nu, nu!  Dar să ştiţi că peste  tot sunt probleme cu lemnul de foc” a explicat Cătălin Stanciu, şeful Ocolului Silvic ,,Pădurile Făgăraşului”.

Pentru un metru cub de lemn de foc din pădurea muunicipiului, făgărăşenii plătesc 160 lei. ,,O familie de făgărăşeni care se încălzeşte cu lemn, plăteşte bonul 800 lei plus transportul. Cantitatea nu este suficientă pentru a ieşi din iarnă” spun oamenii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here