Interese pe banii publici. Aşa s-ar defini făgărăşenii votul dat de 10 consilieri locali, care a dus la angajarea  unui administrator public în Primăria Făgăraş. A fost voia primarului care a înfiinţat funcţia, dar cu dedicaţie pentru un apropiat al lui. Lucian Mija era angajat ca şi consilier al primarului de vreo 7 luni, iar acum a sărit direct la statutul de funcţionar public. Făgărăşenii s-ar putea să şi-l amintească pe Lucian Mija  de la alegerile locale din 2020 când s-a aflat pe lista FDGR pentru CL Făgăraş. Pentru funcţia de primar l-a susţinut pe actualul edil.

Un subiect controversat

CL Făgăraş s-a întrunit vineri, 19 noiembrie a.c., ora 13.00, în şedinţă extraordinară cu un singur punct pe ordinea de zi,  proiectul de hotărâre privind reorganizarea aparatului propriu al primarului, mai précis angajarea unui administrator public. A fost pentru a 5-a oară când edilul introduce pe ordinea de zi acelaşi proiect. Aşa cum a susţinut  în plen primarul, ar fi readus la vot acest proiect de hotărâre până la 31 decembrie. Reînfiinţarea funcţiei de  administrator public la Primăria Făgăraş a fost un subiect controversat care a dat naştere la discuţii prelungite.

Ce i-au cerut consilierii locali primarului

  •  Paicu Cristina, USR: ,,De ce este necesară înfiinţarea acestei funcţii? Avem viceprimar care poate prelua din atribuţii. Mija este  propunerea dumneavoastră? El este consilierul dumneavoastră, puteţi să-i delegaţi din  atribuţiile pe care le va avea administratorul public”.
  •  Cupu Lucian, PNL: ,,L-aş întreba pe directorul economic al primăriei, Dan Ludu, de obicei era prezent la şedinţă, astăzi însă nu e, dacă există resurse financiare care să suporte cheltuieli salariale mai mari, având în vedere că avem un viceprimar, acest administrator public plus încă vreo 5 noi angajaţi. În plus legislaţia, Legea 273/2006, impune ordonatorului de credite să nu angajeze noi cheltuieli dacă există arierate neplătite. Primăria Făgăraş are de plătit sume mari de bani, de exemplu, la Salco, 3,8 milioane de lei, deşi la fişa client a societăţii figurează suma de 4,1 milioane de lei. Aştept un răspuns scris de la directorul economic”. Reamintim că viceprimarul are o indemnizaţie lunară de 11.440 lei, iar primarul de 13.520 lei.
  •  Crăciun Monica, USR: ,,Aţi avut administrator public, dar aţi desfiinţat postul. De ce? Acum îl vreţi iarăşi”.
  • Consilierul local Cristina Paicu a cerut ca Mija Lucian să vină în plen pentru a i se adresa întrebări. ,,Ce vă recomandă pentru această funcţie? Ar fi o rampă de lansare pentru alegerile din 2024, aşa cum se vorbeşte în oraş?” l-a întrebat Paicu.
  •   Mija Lucian:  ,,Sunt jurist, am  lucrat 2 ani la Nitramonia, apoi, împreună cu soţia avem firme private, aici, în Făgăraş.  Nu am experienţă în administraţie, dar de 6-7 luni de când sunt consilierul primarului am învăţat. Funcţia de administrator public este apolitică, iar eu nu fac parte din niciun partid politic”.

 Paicu Cristina: ,,Sunteţi membru FDGR şi aţi candidat pe listele acestei formaţiuni

  •   Mija Lucian: ,,Nu sunt membru FDGR, nu sunt de naţionalitate germană, dar am candidat pe listele lor”.
  •   Paicu Cristina: ,,Pentru că veniţi din mediul privat, iar noi avem mari probleme la Salco, propun să vă numim director la Salco pentru a salva societatea, dacă aţi condus firme aşa cum spuneţi.  După aceea  vom readuce în discuţie subiectul”.

Amendamente nesupuse la vot

  •    Cupu Lucian: ,,Propun să se retragă din proiectul de hotărâre partea legată de administratorul public şi de secretarul general. Să rămână doar partea privind raportul Curţii de Conturi. În acest fel voi vota proiectul”.

Acelaşi amendament l-a avut şi Cristna Paicu. Amendamentul lor n-a fost supus la vot, caz în care Cristina Paicu a anunţat că va sesiza Prefectura Braşov.

  • Secretarul general UAT: ,,Amendamentele pot fi supuse la vot cu acordul primarului, el fiind iniţiatorul  proiectului de hotărâre

Butunoiu Nicolae, Johannes Kelin au propus amânarea proiectului pentru o şedinţă ulterioară pentru a fi analizat cu răbdare. Înaintea votului, preşedintele de şedinţă, Ludu Cristian, PSD,  a declarat: ,,Am ajuns în acest consiliu cu sprijinul partidului, dar asta nu înseamnă că voi vota ceea ce îmi impune partidul, ci ceea ce cred că este bine pentru comunitatea noastră. Am fost oprit pe stradă de făgărăşeni şi am primit mesaje prin care mi s-a cerut să votez împotriva proiectului, a angajării administratorului public. Să împac şi oamenii şi partidul mă voi abţine la vot”.

Ce consilieri l-au susţinut pe primar

În urma votului, proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 10 voturi pentru, unul  împotrivă şi 8 abţineri.

  •   Pentru: Clonţ Valentin-ProRomânia, Ştirbu Cosmin-PSD, Cenţiu Magdalena, Lascu Iulian, Cerghizan Marius, toţi PNL, Şuteu Magdalena şi Stengel Nortbert- FDGR, Biza Radu şi Colibaş Mihai- Partida Rromilor, Ovidiu Popa- independent.
  • Împotrivă: Paicu Cristina
  •   Abţineri: Cupu Lucian şi Dan Gavrilă-PNL, Aldea Iuliana- ProRomânia, Crăciun Monica- USR, Butunoiu Nicolae, Polmolea Adriana, Ludu Cristian, toţi PSD, Johannes Klein- FDGR

Fostul administrator public a fost eliminat din organigramă

Primăria Făgăraş nu mai are administrator public din 2018 când Marius Rică a fost dat afară de primar prin desfiinţarea postului, deşi tot el îl crease  cu un an în urmă, 2017, cu dedicaţie.  Când a înfiinţat postul  primarul spunea că este absolut necesară această funcţie pentru municipalitate. Vorbea de experienţa în fonduri europene a unei persoane care va ocupa funcţia. La 1 septembrie 2017  era déjà angajat Marius Rica pe acest post, leafa lui lunară brută fiind atunci de 10.412 lei. Se organizase un concurs la care cel mai bun s-a dovedit a fi chiar  Marius Rica, nimeni altul.  După exact un an administratorul public a aflat din presă că postul i s-a desfiinţat. Acelaşi primar anunţa fără să clipească faptul că municipalitatea nu mai are nevoie de un  administrator public şi astfel se face economie la bugetul local. Pentru leafa lui Marius Rica   s-a cheltuit de la bugetul local suma de 124.944 lei, însemnând  susţinerea funcţiei de administrator public dorită de primar,  consilierii locali acuzând atunci că funcţia a fost înfiinţată de primar ca recompensă electorală.

  Primăria Făgăraş angajează şefi

Două funcţii de conducere au fost scoase la concurs de Primăria Făgăraş, concursul fiind programat pentru 15 decembrie 2021. Aşa cum arată dispoziţiia edilului, nu este dată publicităţii componenţa comisiei de concurs.

  •  Şef serviciu la Serviciul venituri bugetare din cadrul Directiei Buget Finanţe. Leafa lunară a unui şef de serviciu este de 8.112 lei.
  •   Şef birou  la Biroul Economic Financiar  din cadrul Direcţiei Buget Finanţe. Salariul lunar al unui şef de birou este de 7.488  lei.

Alte două posturi vizează  Biroul administrare domeniul public, concursul fiind programat începând cu data de 2 decembrie a.c.

  •     Muncitor calificat gr.I. Salariul lunar este de minim 3340 lei şi maxim 4.159 lei, în funcţie de gradaţie.
  •   Îngrijitor – personal auxiliar. Salariul lunar este de la 3000 lei la 3.736 lei.    (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here