Un proiect de lege al senatorului Cosmin Potiraş, USR, prevede introducerea de cursuri de conducere defensivă și de prim-ajutor atât pentru obținerea carnetului de conducere, dar și pentru șoferii care au carnetul suspendat.  Proiectul prevede completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Cele două cursuri propuse de iniţiator ar fi incluse în cadrul  pregătirii teoretice și practice pe care o fac persoanele care solicită prezentarea la examen pentru obținerea permisului de conducere şi ar trebui urmate  în următoarele situații:

  • obținerea, pentru prima dată, a permisului de conducere;
  • beneficierea de reducerea perioadei de suspendare a sancțiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce în ipotezele constatării de către organele competente a săvârșirii de către participantul la trafic a unei fapte contravenționale;
  • dispunerea sancțiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce atunci când fapta contravențională se circumscrie fie conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, fie nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
  • obținerea, după anularea permisului de conducere printr-o hotărâre judecătorească definitivă, a unui nou permis de conducere.
  • Senatorul s-a gândit şi la sancţiuni şi propune  introducerea unui termen de 6 luni de plată a amenzilor, în caz contrar permisul să fie suspendat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here