Poliţiștii brașoveni le recomandă tuturor participanţilor la trafic să ţină cont de condiţiile meteorologice atunci când pornesc la drum și să circule cu viteză adaptată permanent condiţiilor de trafic.

  • „Pentru siguranţa dumneavoastră, evitați pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă, în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate!”, spun  reprezentanții Poliției Județene Brașov.

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face referire la vreo dată calendaristică. Anvelopele de iarnă nu sunt destinate doar temperaturilor scăzute, ci și zonelor de drum de vale, deal, pe poduri, în curbe, aceste zone fiind predispuse la îngheț și la formarea de polei. În lipsa anvelope corespunzătoare anotimpului rece, distanța totală de frânare se mărește considerabil, până aproape de dublare, iar dacă la această situație se mai adaugă și pneurile uzate, un eventual accident de circulație devine iminent. De asemenea,este necesar ca sistemul de frânare să fie bine reglat și să acționeze cu eficacitate pe toate roțile.

  Poliția Brașov vă recomandă:
  •  Să vă echipați autovehiculele cu pneuri cu profil de iarnă, atunci când temperatura exterioară scade sub 7 grade Celsius, moment ce marchează reducerea aderenței oferite de anvelopele de iarnă! Atenție la presiunea în pneuri, care în sezonul rece trebuie să fie mai scăzută!
  • Evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și frânare, folosiți cu precădere frâna de motor!
  • Adaptați viteza permanent la condițiile de drum (carosabil umed, acoperit cu polei, zăpadă sau gheață)!
  • Circulați cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă!
  • Informați-vă cu privire la condițiile meteorologice și de drum, precum și asupra situației unor sectoare de drum ce ar putea fi închise circulației!
  • Luați în calcul folosirea rutelor alternative, care pot fi mai puțin aglomerate decât arterele principale!
  • Asigurați-vă o vizibilitate bună în interiorul mașinii, prin curățarea parbrizului, geamurilor laterale și a lunetei și asigurați-vă că sistemul de climatizare și ștergătoarele de parbriz sunt în perfectă stare de funcționare!
  • Pentru efectuarea oricărei manevre în condiții de siguranță, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regimul legal de viteză și să îl adapteze permanent la condițiile de drum.
  • Nu vă angajați în depășirea autovehiculelor oprite, în coloană, la semafor și nu pătrundeți în intersecție, dacă, din cauza aglomerației, nu o puteți traversa!
    -Adoptați o conduită preventivă în trafic și respectați semnalele, indicațiile și dispozițiile polițiștilor rutieri!
  • Bicicliștilor le recomandăm să evite pe cât posibil deplasarea cu bicicleta în această perioadă și să folosească mijloace alternative de deplasare, întrucât condițiile atmosferice și de drum pot contribui la mărirea riscului de a fi implicați într-un eveniment rutier.
    Pietonii au obligația să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să fie efectuată prin locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de traversare a fost observată de către șoferi, iar aceștia au oprit mașinile. În condițiile unui carosabil umed sau alunecos, spațiul de frânare al autovehiculelor crește considerabil.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here