Periajul dinţilor este cea mai importantă metodă prin care pacientul poate să îşi menţină sănătatea orală. Incă din cele mai vechi timpuri, periuţa de dinţi a existat sub mai multe forme şi materile, lemn şi până la cele din plastic, cu perii din păr natural sau sintetic, în durităţi variate. Astăzi, pacientul poate să aleagă din multitudinea de periuţe existente pe piaţă, fie ele manuale, electrice sau sonice. Este important să fie utilizate. Statisticile efectuate la noi în ţară indică faptul că aproape o cincime dintre români nu se spală pe dinţi nici măcar o dată pe zi. Totuşi, periajul nu este întotdeauna suficient pentru a se asigura o curăţare eficientă şi completă a cavităţii orale. Periajul trebuie completat cu aţa dentară, duşul bucal şi apa de gură, toate contribuind la îndepărtarea eficientă a plăcii bacteriene.

Teoriile care pledează pentru periajul dinţilor de cel puţin două ori pe zi sunt:

  • Periajul de seară este important pentru că în timpul nopţii cantitatea de salivă produsă de către glandele responsabile scade. De aceea, riscul de apariţie al cariilor în timpul nopţii creşte.
  • Periajul reduce cantitatea de placă bacteriană.. Depunerile de placă pot să producă în timp sângerări gingivale si inflamaţii, care, netratrate, progresează spre boala parodontală, urmarea cea mai gravă fiind pierderea dinţilor.
  • Periajul se realizează cu gura deschisă şi cu periuţa orientată la 45 de grade faţă de gingie.
  • Periajul se adresează nu numai dinţilor, deoarece o mare acumulare bacteriană se găseşte şi pe mucoasele cavităţii orale şi la limbă.
  • Periajul dinţilor reprezintă prima etapă în asigurarea sănătăţii cavităţii bucale.

Controlul periodic este important pentru depistarea timpurie a oricăror probleme. (Dr. Dan Gavrilă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here