În sfârşit,  după 15  ani, sătenii din Nadăş au speranţa că în România mai există dreptate. Ce-i drept cam lungă perioada de timp în care infractorii au făcut legea şi au fost crezuţi de oamenii legii, de instanţe şi de autorităţi.  Satul lor şi peste 8000 ha de teren şi pădure au fost retrocedate prin  hotărâre jdecătorească unei familii. S-a creat astfel un precedent periculos, ca, tot prin hotărâre jdecătorească, să poată fi retrocedate comune, oraşe şi chiar judeţe sau regiuni ale României. Precum era în vremea grofilor când localnicii erau  iobagi pe pământuile acestora. Nădăşenii bat ţara în lung şi-n lat din 2006  şi aşteaptă la uşile instanţelor judecătoreşti cu speranţa ca magistraţii să  aleagă dreptatea şi să pună obstacol în calea acestor retrocedări ilegale. Cazul Nadăş creează un precedent în privinţa săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, tăinuire, instigare la abuz în formă continuată. Cu alte cuvinte, în cazul Nadăş, membrii familiei Colţeu şi fostul notar public Adrian Vlai vor răspunde penal în faţa legii. Asta după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să respingă toate excepţiile invocate de respectivii, după ce dosarul lor a intrat la judecată pe rolul Curţii de Apel Timişoara. Pe de altă parte, judecătorul de cameră preliminară a instanţei timişorene  a decis că rechizitoriul întocmit de procurorii DNA este legal, probele prezetate fiind  legal constituite.

Nădăşenii la Tribunalul Braşov

Infractorii la bară

Membrii familiei Colţeu, notarul Adrian Vlai şi Ocolul Silvic Privat Nadăş, cel înfiinţat de familia Colţeu, vor fi  judecaţi de acum pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu şi tăinuire, toate infracţiunile fiind comise în formă continuată şi cu consecinţe deosebit de grave. Rechizitoriul procurorilor DNA se referă la solicitarea frauduloasă a peste 8.700 de hectare de pădure, păşune, teren arabil şi teren intravilan din zona Nadăşului.

O nouă decizie

Reamintim că în luna iunie, Curtea de Apel Timişoara a dat undă verde judecării procesului pe fond. Ulterior, însă, inculpaţii au contestat deciziile judecătorului de cameră preliminară, procesul mutându-se la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Joi, 16 decembrie, Instanţa Supremă a decis că „respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Vlai Adrian, Colţeu Mihai Alexandru, Colţeu Viorica, Colţeu Mihaela Adriana şi SC Ocolul Silvic Privat Nadăş SRL împotriva încheierii penale din 14 iunie 2021 a Curţii de Apel Timişoara – Secţia Penală, pronunţată în dosarul nr. 374/59/2021/a1”. Prin urmare, dosarul se reîntoarce la Curtea de Apel, unde va intra la judecată, urmând ca instanţa să stabilească primul termen.

 DNA i-a trimis în judecată pe infractori, prejudiciul produs depăşind 30 milioane de euro

După  7 ani de tergiversări și blocaje nelegale, la 9 martie 202,  Direcția Națională Anticorupție a trimis în judecată  la Curtea de Apel Timișoara rechizitoriul întocmit în cazul Nadăş. Pe lista inculpaţilor se află Vlai Adrian, la data faptei notar public, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. Alte trei persoane fizice vor fi judecate pentru  infracțiunea de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. De asemenea, S.C. Ocolul Silvic Privat Nadăș S.R.L., la data faptei administrată de două dintre persoanele fizice inculpate, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de tăinuire cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată (comisă de cele trei persoane fizice).

,,În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
Inculpatul Vlai Adrian, în calitatea menționată mai sus, la instigarea celor trei inculpați, persoane fizice, ar fi conceput și emis, cu încălcarea normelor de drept civil și a normelor juridice privind desfășurarea activității notariale, un certificat în care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de moștenitor legal a unei persoane. În perioada 2006-2010, după decesul acelei persoane, certificatul respectiv le-ar fi permis celor trei inculpați, în calitate de moștenitori:

  •   reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate pentru suprafața de 8.743 ha teren cu vegetație forestieră, pășuni, teren intravilan, situat pe raza administrativă a localității Nadăș, județul Arad,
  •  restituirea în mod nelegal a unei clădiri cu 6 apartamente și terenul aferent, situate în municipiul Arad.
  • Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracțională a inculpaților este evaluat la sumele de 27.450.800 euro (terenurilor extravilane inclusiv pășuni, păduri din localitatea Nadăș) și 4.882.967 lei (sume obținute din valorificarea masei lemnoase, sume obținute fără drept cu titlu de subvenții pentru pășune și o sumă reprezentând valoarea clădirii și a terenului din municipiul Arad). Ministerul Finanțelor Publice și primăria Tauț (jud Arad) s-au constituit părți civile în cauză. În vederea recuperării prejudiciului, în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Timișoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispusă în cauză.Menționăm că inculpatul Vlai Adrian a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni similare, cauză penală în care a și fost condamnat definitiv. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.Prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.” se arată în comunicatul DNA Timiş.

Certificatul de moştenitor, desfiinţat de instanţă

 Prin sentia civilă 657/2007, pronunţată  de Judecătoria Ineu de  judecătoarea Luciu Mariana, în Dosarul nr. 457/2006, s-a retrocedat soţilor Colţeu Viorica şi Colţeu Mihai Alexandru, suprafaţa de 8647 ha , suprafaţă ce reprezintă  întreaga suprafaţă a satului Nadăş, comuna Tauţ din Judeţeul  Arad.  Familia Colţeu, a preluat  satul, a exploatat pădurea  şi ca în vrema fanariotă  sătenilor le-au fost luate sălaşurile, livezile  şi recoltele, fiind obligaţi să dea uium familiei Colţeu şi pentru fructele de pădure şi ciupercile care le culegeau din pădure. Familia Colţeu i-a prejudiciat nu numai pe săteni, dar şi statul român,  care conform expertizei DNA, prejudiciul este estimat la  peste 20.000.000 euro. Urmare a unei plângeri penale formulate  la DNA Timişoara de sătenii Rad Nicolae şi Biriş Iovu, prin avocat Coroiu Vasilica, s-a  constatat că actul care a stat la baza retrocedării satului, un certificat de moştenitor, a fost  întocmit de  notarul din Arad, Adrian Vlai , prin fals intelectual, motiv pentru care  a fost sesizată instanţa penală pentru desfiinţarea înscrisului. Cu această procedură a fost investită  Curtea de Apel Timişoara, secţia penală,  care prin Hotărârea penală nr. 415/2016 a admis cererea formulată de procurorii DNA  şi a desfiinţat certificatul de moştenitor fals, soluţie  menţinută de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin Hotărârea penală 603/09.06.2017, pronunţată în Dosarul penal nr. 1191/59/2016. (Lucia BAKI)

Nădăşenii la Judecătoria Făgăraş

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here