Conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Braşov (ADI ISO Mediu) a prezentat, în şedinţa Adunării Generale din 16 decembrie, strategia de colectare selectivă a deşeurilor, dar a făcut şi un apel către primăriile membre să obţină HCL-uri prin care să acorde mandate speciale  Asocieaţiei   pentru gestionarea fluxurilor de deşeuri.

  • „Până în 9 ianuarie trebuie să aprobăm tarifele diferenţiate pentru reciclabile. Rugămintea mea către unităţile administrativ-teritoriale care ne-au dat mandat special sau care intenţionează să facă acest lucru, este să facă demersurile în acest sens. Asta înseamnă că operatorii trebuie să facă o fundamentare de preţ pentru costurile de operare pentru o tonă de reciclabile. Fundamentarea trebuie aprobată în Consiliul Local, iar acest document trebuie depus la ADI ISO Mediu. Mai departe, noi, în numele UAT-urilor, încheiem contractele cu OIREP-ul (Organ Intermediar de Răspundere Extinsă a Producătorului – n.r.) , care, pentru fiecare tonă de deşeu predată în numele lor, va face plata către operatorul de salubritate. În judeţul nostru, sumele pot varia între 700 lei şi 1.200 de lei. Cu acele mandate speciale şi cu sprijinul primăriilor în colectarea separată a deşeurilor putem să ajungem să avem nişte cantităţi impresionante de deşeuri reciclabile şi deviate de la depozit”, a declarat preşedintele ADI ISO Mediu, Liviu Butnariu.

    Luna decembrie 2021: 500 de tone de deşeuri reciclate, trecute prin asociaţie

Conform informaţiilor oferite de reprezentanţii ADI ISO Mediu (din care fac parte toate primăriile din judeţul Braşov), până în anul 2020 asociaţia a avut mandate speciale de la 26 de unităţi administrativ-teritoriale, iar în acest moment sunt 38.

  •  „ 38 de primării ne-au încredinţat partea de trasabilitate a deşeurilor. În cazul colectării selective, costurile cresc, dar acestea se recuperează de la OIREP-uri. ADI ISO Mediu a încheiat patru contracte cu OIREP-urile, pentru primăriile pe care le reprezintă. Astfel, fiecare primărie a primit între 700 lei şi 1.200 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri reciclate”, a explicat Adrian Miria, reprezentantul ADI ISO Mediu.

Până în luna august a acestui an, lucrurile nu au mers conform aşteptărilor, a mai spus Adrian Miria, media de reciclare pe lună fiind între 80 şi 100 de tone de deşeuri reciclate.  

  • „Ne-am dat seama că trebuie să intervenim şi în fluxul fizic al deşeurilor, nu doar în cel al documentelor. Am încercat să intrăm în legătură cu reciclatorii finali care să accepte deşeurile şi balotate, dar şi vrac. De atunci am crescut, chiar am ajuns să dublăm în fiecare lună cantitatea de deşeuri reciclate. În luna decembrie a acestui an am ajuns la 500 de tone reciclate, care trec prin asociaţie. Acest lucru ajută fiecare primărie în atingerea ţintelor, dar sunt şi nişte bani care se întorc în reciclare şi se pot întoarce în investiţii, începând de la saci sau pubele şi ajungând până la maşini. ADI are marele avantaj că, începând de anul viitor, când se vor semna contractele, va putea să includă în document sume care să fie folosite de asociaţie pentru campaniile de conştientizare şi pentru partea de trasabilitate. Putem include undeva la 50 de lei pentru fiecare tonă. La 500 de tone nu avem o sumă foarte mare. Dar, când punem la punct un flux de deşeuri reciclabile corespunzător, preconizăm că anul viitor vom avea cel puţin 1.000 de tone pe lună de deşeuri reciclate, iar sumele vor fi mult mai mari”, a mai explicat Adrian  Miria.

    Problema nu este la depozit, ci în „amonte”

În viziunea reprezentanţilor ADI ISO Mediu, la actualul depozit, problema este că deşeurile ajung în amestec, de la operatori, care nu fac partea de colectare separată şi de deviere de la depozitare.

  •  „Toată lumea vede depozitarea ca şi problemă. Problema este în amonte. Dacă rezolvăm partea de colectare separată de la cetăţean, în orice vine ea, apoi sortarea şi valorificarea acestora, putem rezolva această problemă. Fluxul de reciclabil se poate plăti singur. Banii de la reciclatori şi cei de la Uniunea Europeană acoperă costurile pentru gestionarea fluxului de reciclabile, cât şi pe cel pentru campaniile de conştientizare. Fără un sistem de management integrat al deşeurilor, care presupune structuri mari, cum este Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, noi putem să ne educăm şi să facem paşii corecţi. Nu vom putea să ajungem acum la gradul de deviere de la depozitare de 60%, dar ne putem apropia, iar când vom avea Centrul de Management Integrat al Deşeurilor funcţional să ştim cum să îl folosim”, a mai explicat  preşedintele ADI ISO Mediu, Liviu Butnariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here