Consiliul de administraţie al falimentarei Salco Serv SA, societatea de salubritate din Făgăraş, s-a întrunit la data de 13 decembrie 2021 când s-a decis  ca tariful de colectare a gunoiului să fie majorat cu 70 de bani. Decizia şefilor de la Salco urmează să fie analizată în CL Făgăraş, unicul acţionar al societăţii, în perioada următoare. Prin urmare, făgărăşenii vor plăti mai mult pentru aceleaşi servicii prestate de compania de salubritate, respectiv 16,7 lei/persoană/lună. Directorul societăţii spune că majorarea se explică prin creşterea preţurilor din ultima vreme inclusiv a taxei de depozitare în rampa de la Săcele unde este transportat gunoiul colectat din Făgăraş. ,,Măsura este stabilită după o analiză a costurilor. Vom prezenta în CL Făgăraş propunerea CA în perioada următoare” a spus directorul Salco Serv, Melania Ardeleanu.

Consilierul local Corina Polmolea vs. primar

În ultima şedinţă de plen a CL Făgăraş, Corina Polmolea, preşedintele de şedinţă, a adus în discuţie situaţia financiară a societăţii de salubritate.

,,Salco Serv SA se află într-o situaţie deosebită. Are conturile blocate, are sechestru pe bunuri. Situaţia este cauzată de Primăria Făgăraş care nu a plătit facturile. Primăria trebuie să-şi achite datoriile pentru a se ridica acest sechestru şi pentru ca societatea să poată să-şi desfăşoare activitatea” a spus Polmolea, adresându-se direct primarului şi directorului economic din primărie.

Acesta din urmă a spus că se va plăti până la sfârşitul anului suma restantă de 1,7 milioane de lei.

  • ,,Dacă încasează datoriile societatea îşi poate desfăşura activitatea. Nu e un pericol să nu funcţioneze, societatea stă bine” a spus primarul.

Corina Polmolea l-a contrazis pe edil spunând că   70% din datoriile societăţii pentru care s-a pus sechestru şi are conturile blocate sunt ale Primăriei Făgăraş, o sumă de peste 3,8 milioane de lei şi nu doar 1,7milioane de lei.

  • ,,Să plătiţi datoria să nu se ajungă ca la Sectorul 1 din Bucureşti, iar angajaţii să poată să-şi ia salariile şi să se poată continua activitatea” a adăugat Polmolea.

 

Deşi a încasat taxa de la populaţie, Primăria Făgăraş n-a virat banii la Salco

Preşedintele CA de la Salco Serv SA, Ciprian Ţeţiu,  a remis Primăriei Făgăraş, respectiv primarului, la data de 3 noiembrie 2021, o adresă (nr. 57386 ) prin care anunţa   situaţia dezastruoasă a companiei.

  • Conform situaţiei prezentate de Salco Serv, Primăria Făgăraş are de achitat facturi  emise încă din  mai 2017. Societatea a emis facturi către Primăria Făgăraş, în perioada mai 2017-noiembrie 2021, în valoare totală de 4.796.926,23 lei, iar Primăria Făgăraş a plătit doar suma de 912.600,30 lei, nici 19%,  deşi a încasat banii de la populaţie pentru salubritate. Restanţele sunt în sumă de 3.884.325,93 lei. Conform desfăşurătorului  prezentat de Salco Serv,  se poate observa când şi cât a plătit  Primăria Făgăraş.
  • Patrimoniul Salco Serv SA  pus sub sechestru de ANAF din cauza datoriilor neplătite la bugetul de stat în sumă de 1.770.757 lei, peste 350.000 euro, care vin încă din 2017.
  • Cele mai mari sume neplătite  s-au înregistrat de când Primăria Făgăraş încasează taxa de salubritate  de la populaţie, dar fără să vireze banii în conturile Salco Serv SA.
  • ANAF a pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile ale societăţii prin decizia emisă la data de 25 octombrie 2021.
  • Tot de atunci au fost blocate şi toate conturile societăţii
  •   Datorii de 866.000 lei faţă de depozitul Fin-Eco. Conducerea  Fin-Eco de la Săcele unde sunt transportate deşeurile colectate din Făgăraş  a somat societatea să-şi achite  restanţele,  în caz contrar va suspenda  serviciile privind depozitarea deşeurilor. Suma de plată a Salco Serv către depozitul Fin-Eco este de 865.422,58 lei, înregistrată la data de 1 noiembrie 2021. Salco Serv n-a mai plătit facturile către Fin-Eco din luna martie 2021, asa cum arată situaţia prezentată de depozitul de la Săcele.
  • Toate aceste datorii pot fi achitate, iar societatea şi-ar putea desfăşura activitatea dacă Primăria Făgăraş ar vira în contul Salco banii încasaţi de la populaţie şi care sunt în sumă de 3.884.325,93 lei, respectiv 776.865 euro.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here