De mâine intră în vigoare noua schemă de sprijin pentru plata facturilor la energie. Consumatorii vor putea beneficia de preţuri plafonate la un nivel mai scăzut decât până acum: 0,8 lei pe kwh la energie electrică şi 0,31 lei pe kwh la gaze naturale. De asemenea, limitele de consum în care trebuie să vă încadraţi pentru a primi compensaţii sunt acum ceva mai generoase. Ca să obţineţi o reducere de 0,29 de lei pe kwh la energia electrică trebuie să vă încadraţi într-o limită de consum de 500 kwh pe lună, iar pentru o reducere de 40% din preţul gazelor naturale trebuie să vă încadraţi într-o limită de consum de 300 metri cubi pe lună. Preţului final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh, în scădere de la plafonul actual de 1 leu/kWh.

Noile măsuri de sprijin nu se aplică retroactiv, ci doar pentru lunile februarie și martie.

La un consum de 2.000 kwh pe luna, adică circa 189 de metri cubi, factura scade, cu noile compensatii, cu încă 29 de lei.

Chiar şi aşa, faţă de anul trecut, facturile sunt cu circa 40% mai mari, în ciuda măsurilor de sprijin gândite pentru consumatori. În semn de protest, săptămâna aceasta sunt anunţate demonstraţii în faţa minsterului Energiei. Mai multe ONG-uri invită populaţia să taie facturi în faţa instituţiei.

Analiștii arată că aproximativ 30% dintre consumatorii casnici au preț peste 0,31 lei/kWh, deci 70% nu vor beneficia de noua plafonare. În ceea ce privește compensația, circa 25% din consumatorii casnici de gaze nu se încadrează în noile condiții de consum și nu vor beneficia de nicio compensație, circa 30% dintre consumatorii casnici de gaze naturale au prețul gazelor în anul acesta sub limita prețului impus de lege pentru care se acordă compensație și nu vor beneficia de nicio compensație. Din calculele reiese că circa 45% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi compensație. Ce trebuie sa știe romanii când le vor veni facturile în martie 2022, cu noile reglementari, este ca în lunile februarie-martie vor achita facturi în medie cu 40% mai mari ca anul trecut în această perioadă, mai arată analiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here