În contextul în care există discuții cu privire la plafonarea prețurilor la unele alimente, analiștii trag un semnal de alarmă și spun că o astfel de măsură nu este una justificată, iar aplicată pe termen lung poate duce către o scădere a producției agricole și s-ar putea extinde astfel un „cancer în toată economia”, potrivit Economedia.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, este de părere că plafonarea preţului la alimentele de bază ar reprezenta o soluţie pentru România, această măsură fiind aplicată şi de alte ţări europene. Totuși, Ungaria nu este cel mai bun exemplu, deoarece plafonarea impusă de guvernul Orban a dus deja la raționalizarea alimentelor în mai multe supermarketuri printre care Lidl și Spar.

Premierul Nicolae Ciucă exclude o plafonare a prețurilor la alimentele de bază, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale. În schimb, premierul Ciucă ia în calcul o eventuală scădere a TVA la alimente chiar până la zero, dar o astfel de decizie depinde de o decizie la nivel european, care e așteptată în circa două luni de la Consiliul miniștrilor de Finanțe (Ecofin).

Aurelian Dochia, analist economic, spune că există mereu riscul ca experiența istorică să se repete, iar România să ajungă la aceeași situație ca în 1989, când a existat o listă de prețuri maximale ale produselor comercializate pe piață prin care se impunea o valoare maximă a produselor vândute pe piață.

„Dacă lucrurile se rezolvă într-o perioadă scurtă, timp de câteva săptămâni, s-ar putea ca această plafonarea a prețurilor să nu aibă niciun efect, dar dacă va exista pe termen lung vor dispărea anumite articole cu prețuri plafonate de la vânzare. Cunoaștem aceste lucruri pentru că avem această experiență chiar înainte de 1989. Se presupunea că vânzătorii din piață nu pot depăși prețurile afișate de pe listele mercuriale și practic produsele cele mai căutate nu se găseau deloc, le puteai cumpăra însă cu un preț mai mare ca cele din mercurial”, a declarat Aurelian Dochia pentru Economedia.

Acesta spune că cele mai afectate vor fi persoanele care au un loc de muncă solicitant, sunt ocupați o bună parte din zi și nu au timp să își procure alimentele necesare care ar putea lipsi din magazine.

O măsură pentru a preveni astfel de penurii, spune analistul, este intervenția prin sistem de taxe și impozite sau prin ajutoare acordate familiilor cu resurse scăzute, exemple puse în aplicare de alte țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here