Anul 2021 a reprezentat o perioadă   complexă pentru Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, oamenii legii având de gestionat  nu doar situația operativă, dar și evenimentele  legate de covid 19.   În anul 2021, la nivelul I.P.J. Braşov, au fost stabilite 4 domenii prioritare de prevenire a criminalităţii, așa cum a prezentat raportul annual conducerea instituției:

  •   prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor;
  •  prevenirea violenței domestice și a agresiunilor de natură sexuală;
  •  prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului (cu cele două segmente: prevenirea furturilor din locuinţe, curţi, anexe, gospodării, respectiv prevenirea fraudelor comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice);
  •  siguranţa rutieră.
    Activitățile preventive desfășurate au avut ca obiectiv informarea antiinfracţională şi antivictimală a minorilor pentru adoptarea unui comportament bazat pe respectarea legii şi a normelor sociale, diminuarea condiţiilor favorizante de comitere a infracţiunilor contra patrimoniului, informarea populației cu privire la măsurile antivictimizare și la normele legislative care vin în sprijinul victimelor violenței în familie și creşterea gradului de siguranţă a participanţilor la traficul rutier. Activitatea de prevenire s-a materializat în:
  •   3 proiecte punctuale derulate pentru atingerea obiectivelor programelor de prevenire și 10 campanii de informare;
  •   259 de acțiuni și întâlniri cu grupurile ţintă ale programelor de prevenire;
  •  430 de articole cu tematică preventivă publicate, în presa locală;
  •  32 de spoturi audio și video difuzate;
  •  peste 8.800 de materiale informativ-preventive oferite.
    Printre acțiunile preventive desfășurate în anul 2021 sunt menționate : proiectul Școala siguranței ,,Tedi”, proiectul ,,De vorbă cu tinerii”, campania ,,Vacanță în siguranță”, campania ,,Sărbătorile se petrec în familie.Tu știi unde este copilul tău?”, campaniile ,,Cumpărături on-line în siguranță” și ,,Plăți on-line în siguranță” pentru prevenirea fraudelor on-line, campania ,,Circulați în siguranță” pentru prevenirea accidentelor de circulație, campania ,,Tot ce trebuie să știi despre protecția animalelor”.

    Activități   pe linie infracțională și de prevenție

În scopul menținerii climatului de ordine și siguranță publică, în cursul anului 2021, structurile inspectoratului au organizat şi efectuat 1.768 de razii și acţiuni de amploare/cu efective mărite şi 14.072 de controale directe, care au avut drept rezultat constatarea a 1.444 de infracțiuni, dintre care 1.118 în flagrant delict, aplicarea a 84.176 de contravenţii, în valoare totală de aproximativ 29.530.140 de lei, respectiv confiscarea/ indisponibilizarea a 16 autovehicule, dintre care 14 autoturisme.
Pe un alt palier deosebit de important al structurilor de ordine publică s-au situat activităţile preventive şi de intervenţie desfăşurate în comunitate, materializate în preluarea și gestionarea a 62.765 de apeluri prin 112 (+7.302 comparativ cu anul 2020), cu o medie lunară de 5.230 de apeluri și o medie zilnică de 171 de apeluri, realizarea a 31.377 de intervenţii la evenimente, aplanarea a 3.008 stări conflictuale, soluționarea a peste 11.500 de petiţii şi derularea a peste 350 de activităţi educativ-preventive în mediile considerate vulnerabile.
Pe segmentul infracționalității judiciare, pe principalele genuri de fapte, cu impact în conștiința cetățenilor, este înregistrat un trend descendent al faptelor, respectiv furtul (-6,17%), tâlhărie (-24,14%), tulburarea ordinii și liniștii publice (-42,86%).
Scăderi înregistrează și faptele de furt din locuințe (-22,26%), furtul din buzunare (-19,44%), furtul din auto (-3,81%), iar ușoare creșteri cunosc faptele de furt din S.C. (+0,95%) și înșelăciunile (+0,44%).

A crescut numărul infracțiunilor economico-financiare

Activitatea de constatare a infracționalității economico-financiare înregistrează o creştere procentuală de +72,94% infracţiuni sesizate, aspect corelat cu intensificarea activităţilor de control efectuate în teren de către poliţiştii specializaţi. Astfel, au fost organizate şi efectuate 71 de acţiuni, dintre care 10 cu efective mărite, având ca scop asigurarea legalității funcționării agenților economici din județul Brașov. Valoarea prejudiciilor totale recuperate în cauzele instrumentate, precum și a măsurilor asigurătorii aplicate este de aproximativ 46.000.000 de lei.

Mai puține omoruri

La infracţiunile contra vieţii se constată o scădere a principalilor indicatori. Infracțiunile de omor au scăzut cu -66,67%, iar uciderile din culpă au scăzut cu -9,76%. Pe segmentul siguranței în școli, au fost întocmite 423 de planuri locale de acţiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile aferente celor 423 de unități de învățământ preuniversitar, monitorizându-se permanent problematica specifică, precum şi gestionarea corespunzătoare a registrului special constituit pentru evidența activităților punctuale. În perioada analizată, în incinta sau în zona adiacentă unităților de învățământ, au fost sesizate 55 de fapte de natură penală, 45 fiind săvârșite în incinta sau în zona adiacentă unităților de învățământ din mediul urban, iar 10 în mediul rural. Pentru asigurarea protecției victimelor violenței domestice, în anul 2021, polițiștii au emis 402 ordine de protecție provizorii, aspect care a conferit o încredere crescută a victimelor în autoritatea polițistului și în rolul său de protector al oamenilor.  Compartimentul pirotehnic a executat 39 de misiuni în 2021, un accent deosebit fiind pus pe controalele tehnice de specialitate, cu rol preventiv. În perioada evaluată, au existat 10 situații de criză, care au presupus intervenția negociatorilor, dar în trei dintre aceste cazuri nu s-a mai impus negocierea efectivă, situația dezamorsându-se până la ajungerea personalului specializat.

Siguranța rutieră în județul Brașov

În domeniul siguranței rutiere, pe parcursul anului 2021, structurile de profil au derulat acţiuni preventive în locurile şi intervalele cu risc major de accident, în paralel cu desfăşurarea activităţilor necesare pentru combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere. Analiza efectuată asupra dinamicii accidentelor de circulaţie grave, comise în perioada de referință, relevă o scădere cu -103 a numărului de accidente grave (procentual -41,04%), scăderea cu -9 a numărului persoanelor decedate (procentual -17,65%), respectiv scăderea cu -103 a numărului răniților grav (procentual -58,96%), comparativ cu perioada similară a anului 2020.
Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere grave sunt:

  •  Viteza excesivă şi neadaptată la condiţiile de drum – reprezintă principala cauză generatoare de accidente;
  •  Neacordarea priorităţii vehiculelor;
  •  Neacordarea priorităţii pietonilor.
    În scopul contracarării cauzelor care au generat producerea de accidente rutiere grave, efectivele de poliţie rutieră au organizat şi desfăşurat 4.460 de acţiuni privind respectarea normelor rutiere.
    Efectivele de poliție cu aviz de poliție rutieră (inclusiv cei din cadrul structurilor de ordine publică) au aplicat 45.312 sancțiuni contravenţionale la regimul circulaţiei și 5.824 de sancțiuni contravenționale aplicate la alte acte normative. Pentru nerespectarea regimului transportului de persoane (public și în regim de taxi) și de mărfuri au fost aplicate 1.843 de sancțiuni contravenționale. Au fost efectuate 1.678 de constatări la alcool, dintre care 376 reprezintă infracțiuni și 1.302 contravenții, precum și 152 de constatări privind consumul de substanțe psihoactive. Au fost reţinute 5.156 de permise de conducere (1.320 pentru consumul de alcool, 921 pentru viteză excesivă, 1.149 pentru nerespectarea regulilor privind depășirea, 250 pentru neacordarea priorității pietonilor și 160 pentru neacordarea priorității vehiculelor) şi au fost retrase, până la remedierea defecţiunilor, 4.046 de certificate de înmatriculare.
    Activitatea desfăşurata în vederea combaterii cauzelor generatoare a înregistrat următoarele repere de activitate:
    Viteza – au fost aplicate 20.240 de sancţiuni;
    Neacordarea priorităţii vehiculelor – au fost aplicate 323 de sancţiuni;
    Neacordarea priorităţii pietonilor – au fost aplicate 250 de sancţiuni.
    Activitățile de verificare în trafic au condus la constatarea a 2.012 infracţiuni la regimul circulației. În domeniul rutier s-a dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, în cazul a 45 de suspecți. De asemenea, s-a dispus măsura arestării preventive în cazul a 6 inculpați, iar cu privire la 15 inculpați s-a dispus măsura controlului judiciar.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here