Datele finale pentru 2021 arată că toate marile pieţe de energie (petrol, gaze naturale şi energie electrică) sunt peste nivelul din 2019 ca volume, impactul pandemiei fiind absorbit complet de evoluţia cererii, scrie ZF. Românii au consumat cu 6% mai multă benzină şi motorină anul trecut faţă de 2019, cu 8% mai mult gaz natural şi cu 1% mai multă energie faţă de ceea ce este considerat ultimul an de normalitate înaintea izbuc­nirii crizei sanitare.  Consumatorii încă mai au de procesat însă scumpirile istorice care au venit anul trecut.

Anul 2021 rămâne în istorie din cauza exploziei prețului la produse energetice

Anul 2021 va rămâne în istorie din cau­za exploziei preţului la produsele energetice. Astfel, preţul mediu spot al energiei electrice din ultimul tri­mestru al anului a fost de 4 ori mai mare faţă de pri­mele trei luni din 2021. La gaz natural, preţul înregistrat în România la finalul anului a fost de 5 ori mai mare faţă de media tranzacţiilor din primele trei luni ale anului. Astfel, prețul gazelor a crescut de la 18 euro/MWh în primul trimestru din 2021 la 90 de euro/MWh în ultimul trimestru, iar prețul spot al energiei electrice a crescut de la 53 euro/MWh la 212 euro/MWh.

Facturile uriașe ar putea închide muzeele și teatrele

Facturile uriașe pentru gaze și electricitate pun în pericol activitatea din teatre și muzee.  Managerii spun că sunt nevoiți să plătească pentru utilități și de zece ori mai mult decât anul trecut, iar din aceasta cauză nu mai au fonduri pentru producții noi și colaborări. Totul, în condițiile în care pandemia a redus activitatea, iar banii din vânzarea de bilete sunt puțini. La Castelul Peleș din Sinaia, factura la gaze depășeste pentru luna ianuarie 160.000 de lei, adică 32.000 de euro. Este dubla față de luna decembrie. Centrala castelului funcționează 16 ore pe zi pentru a menține temperatura constantă în cele 162 de încăperi. Și la castelul Bran a venit o factură de 64.000 de lei pentru ultima lună și este de patru ori mai mare față de cea de anul trecut. Iar la fel stau lucrurile peste tot în țară, iar unele instituții culturale pentru a face față cheltuielilor au redus programul de vizitare și au oprit încălzirea în birouri. În anumite locuri însă, căldura nu poate fi oprită pentru că exponatele s-ar deteriora.

Producătorii nu mai fac față 

Pe de altă parte, producătorii din domeniul industriei alimentare spun că, pe lângă creștere prețurilor la electricitate și gaze și furaje, industria se confruntă și cu lipsa forței de muncă și a unui personal calificat, dar și cu importurile la prețuri mai mici și de o calitate mai slabă. Ioan Popa, președintele și fondatorul Transavia, unul dintre cei mai mari producători locali de carne de pui, a declarat într-un interviu pentru Economedia că producătorii locali se vor putea îndrepta spre export către alte piețe care le vor promite un profit mai mare și care să acopere cheltuielile de producție actuale. Reprezentanții companiei mai spun că se așteaptă să asiste în acest an la o evoluție în creștere a prețurilor la carnea de pasăre, impusă de evoluția tarifelor care intră în componența costurilor de producție.

Producătorii spun că, pe parcursul anului, ar trebui să aibă loc reglări care să reducă impactul exercitat de prețul la energie, pentru că piața din România nu poate a absorbi creșteri de peste 30% ale prețului la carne de pui într-un an și nici producătorii nu pot continua activitatea lucrând în pierdere lună de lună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here