Profesorul GHEORGHE BUCȘA  din Victoria a plecat dintre noi luni, 7 februarie 2022, spre o lume mai bună. ,,Un om al cărții, un familist model, un DASCĂL dedicat vocației sale, educat ,responsabil, meticulos și ordonat, un coleg drag, mereu calm, zâmbitor, generos, delicat și bun. A înfruntat cu demnitate și calm toate provocările generației noastre“ a scris profesoara Cornelia Eșanu, colegă cu profesorul Gheorghe Bucșă.

Slujba de înmormântare este programată miercuri, 9 februarie 2022,  ora 13.00, la capela din Victoria și înhumarea la Avrig,  ora 14,30.

 

Profesor şi director

Profesorul Gheorghe Bucşa    şi-a început activitatea de dascăl în urmă 63 de ani, la 1 septembrie 1959, la şcoala generală din localitatea Viştea de Sus. Nu a predat doar fizica, ci şi alte materii precum matematică, educaţie fizică şi chiar limba rusă.  De la 1 septembrie 1960 îl găsim la Liceul Teoretic ,,IC Drăguşanu’’ din Victoria la catedra de fizică unde era unul dintre cei mai tineri dascăli. 18 ani a predat în această instituţie de învăţământ până în anul 1978 când regimul comunist a desfiinţat liceul. Ministrul Educaţiei de la acea vreme, Aneta Spornic, a desfiinţat toate liceele teoretice din ţară şi a lăsat doar liceele cu profil de industrie. După căderea regimului comunist, liceul teoretic a fost reînfiinţat şi şi-a reluat activitatea la 1 septembrie 1990. Profesorul Gheorghe  Bucşa şi-a continuat activitatea  aici până la pensionare, în 1998. Profesorul Bucşa a fost director adjunct  la Liceul Industrial de Chimie vreme de 9 ani, în perioada 1980 – 1989.  Profesorul Gheorghe Bucşa a urmat şcoala primară şi elementară în Avrig. A absolvit liceul ,,Gheorghe Lazăr’’ din Sibiu, iar în 1959 a absolvit Facultatea de Matematică – Fizică la Universitatea ,,A.I. Cuza’’ din Iaşi. A fost profesor grad I  şi a urmat cursuri de performanţă în Cluj (1961), Bucureşti (1968), Braşov (1976), Bucureşti (1983) şi Braşov (1988).

  • Pentru activitatea sa didactică și publicistică, Primăria Victoria i-a acordat, la 15 ianuarie 2020,  o diplomă de excelenţă profesorului Gheorghe Bucşa pentru întreaga activitate didactică şi publicistică.

Şase cărţi în cinci ani

În perioada 2015 – 2020 profesorul Gheorghe Bucşa a reuşit să editeze şase cărţi: Lecţii de dirigenţie (2015), Albinele şi viaţa lor socială (2016), Fizica pentru liceu. Chestionare şi exerciţii (2017), Fizica pentru nepoţi şi …pentru toţi (2019), Şi eu am fost copil (2020), Discursuri despre oarece lucruri (2020).

Ultimul volum…

Profesorul Gheorghe Bucşa a semnat și volumul  ,,Discursuri despre oarece lucruri’’ în 2020. Ultimul volum…

  • ,, Plecând de la faptul că internetul este plin de fel de fel de probleme sociale, economice, politice, culturale, mondene, care sunt dezbătute cu mai multă sau mai puţină componenţă, mi-am propus să intru şi eu în acest joc, dar nu pe internet, ci altfel, scriind o carte. În această carte nu doresc să fiu un profesor de ştiinţe exacte în faţa unor elevi curioşi, care m-au întrebat despre ,,oarece lucruri”, ci încerc doar să le răspund prin câte un ,,discurs’’ care prin neseriozitatea lui, să fie destul de serios, încât să fie citit şi să creeze şi bună dispoziţie’’ a explicat profesorul Gheorghe Bucşa.
  • ,,Din punctul meu de vedere statul în faţa calculatorului este un  timp pierdut şi din acest motiv am scris capitolul discursuri despre tehnologie. Pe reţelele de socializare 80% din ştiri sunt false, iar comentariile unor neaveniţi sunt de tot râsul uneori. ,,Analiştii politici’’ pe care îi vedem mereu, fiecare cu părerea lui şi se arată  atât de ştiutori, dar dacă urmăreşti un pic din istorie am observat că ştiu foarte puţin, dar  fac afirmaţii care în niciun caz  nu sunt potrivite cu realitatea. Acestea sunt motivele care m-au determinat să arunc câte o ironie fină în cartea pe care am scris-o” a spus profesorul Gheorghe Bucşa în 2020.
  • ,,Am scris această carte pentru că în 2017, cînd am lansat  ,,Fizica pentru liceu. Chestionare şi explicaţii” foarte multe persoane mi-au sugerat să scriu o carte de fizică pe înţelesul tuturor, fără formule şi deducţii  matematice,  pur şi simplu să explic o sumedenie de fenomene pe care le întîlmim la tot pasul. În prima fază am făcut o listă cu fenomene fizice: de ce alunecă patinele pe gheaţă şi nu alunecă şi pe ciment? De ce umbli desculţ în cameră, iar  pe covor  e cald şi pe  parchet e rece? De ce urcă apa la etaj fără pompă? De ce soarele este roşu la apus şi la răsărit?    Pentru a fi înţeleasă m-am gîndit să redau  o discuţie între un bunic (profesor de fizică) şi nepoţii lui, iar personajele alese sînt reale. Este vorba despre nepoţii mei: Ioana, Andreea şi Matei. Materialele au fost aşezate în pagină pe capitole cu întrebări şi răspunsuri. Soţia, Doina a scris textul pe calculator,  o prietenă de familie, Maria Georgescu, s-a ocupat de tehnoredactarea şi realizarea imaginilor. Coperta a fost realizată de nepoata Andreea Bucşe şi un fost elev, Andi Mila” a spus profesorul Gheorghe Bucşa la lansarea volumului ,,Fizică pentru nepoţi şi…pentru toţi” în 2019.

Drum lin spre stele, Domnule Profesor!

Odihnă veșnică!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here