Foto: Venetia Fagarasului

În perioada 12 februarie-1 martie, Institutul Cultural Român din Veneția găzduiește expoziția ,,Viața, oamenii și portul popular din Veneția Transilvaniei”. Expoziția prezintă costume și momente din viața oamenilor din satul Veneția de Jos.  Expoziția   poate fi vizitată până la 1 martie 2022, la Palazzo Correr- Campo Santa Fosca- Veneția- Italia, la Institutul Cultural Român din Veneția. Vernisajul expoziției este programat la 26 februarie. Programul de vizitare al expoziției este de luni până duminică, între orele 10.00 – 13.00 și 15.00 – 19.00.

,,Este un sentiment minunat și unic să știi că Veneția noastră românească din Țara Făgărașului a ajuns să își etaleze portul popular în Serenissima Veneție a Italiei, chiar în timpul binecunoscutului Carnaval de la Veneția.  Palatul Correr, datând din sec. XVI și încărcat de istorie, locul unde este găzduită expoziția, aparține Institutului Cultural Român din Veneția, căruia îi mulțumim pentru buna primire. Institutul a fost înființat din năzuințele și aspirațiile marelui român Nicolae Iorga. Am primit deja și vizitatori români și italieni ce s-au bucurat enorm să vadă reînceperea unor activități culturale după pandemie și și-au arătat interesul pentru a participa la vernisaj. Așteptăm și noi cu drag evenimentul din 26 februarie, când sperăm să ne reunim cât mai mulți români (și nu numai) din părțile Italiei“ au publicat organizatorii pe contul de facebook ,,Veneția Făgărașului“.   Organizatorii sunt Instituto Romena di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia, Muzeul de Etnografie Brașov, Etnotique, iar fotograf este  Dinu Constantin.

Tezaur vestimentar de excepție

Expoziția prezintă costume populare din satul Veneția de Jos, județul Brașov, Romania și fotografii din viața satului. Localnicii din Veneția Transilvaniei sunt moștenitorii unui tezaur vestimentar de excepție pentru zona istorică de răsărit a Țării Făgărașului, cu piese de port popular unice, puțin cunoscute publicului larg”, au transmis reprezentanții Muzeului de Etnografie Brașov. Pe lângă exponatele vestimentare și obiectele de podoabă expuse în premieră în Italia, expoziția va cuprinde o serie de fotografii din viața satului, realizate în cadrul a două proiecte de documentare etnografică a portului popular: „Acasă la Origini”, La Blouse Roumaine, fotograf Dinu Constantin  și  Etnotique, fotograf Ileana Rădulescu și responsabil cercetare Alexandra Negrilă.

Veneția de Jos, atestată la 1235

Veneția Fagarasului a fost atestată documentar încă din anul 1235, când Papa Grigore al-IX lea poruncește efectuarea unei cercetări în pricina dintre episcopul Transilvaniei și mai mulți preoți din zona sudului Țării Făgărașului, printre care și un anume „Conrad de Venetiis”, fiind astfel unul satele cu cea mai veche atestare din Țara Făgărașului. Nicolae Densușianu (1846-1911) afirma, în lucrarea sa „Dacia Preistorică”, că satul ar fi fost înființat de coloniști romani stabiliți în Dacia, în vecinătatea geților, și susține că Veneția din Țara Făgărașului ar avea aceeași origine cu Veneția din Italia. Chiar istoricul grec Herodot afirmă că în vecinătate cu geții locuia un popor numit veneți sau vineți. Satul a fost din cele mai vechi timpuri un important centru administrativ, judecătoresc, economic, comercial, cultural, având chiar și o mică industrie înfloritoare. Oameni destoinici, localnicii se ocupau, pe lângă agricultură, cu prepararea varului (existau 30 de cuptoare în sat), negoțul cu lemne, producerea de țigle și cărămizi (6 ateliere), în sat fiind chiar și un centru de cojocărit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here