Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat Campania de informare a fermierilor cu privire la primirea Cererilor Unice de Plată în anului 2022.  Fermierii vor putea depune, în perioada  1 martie-16 mai 2022, Cererea Unică de Plată prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet,   fără a se prezenta la centrele județene/locale APIA. Conform APIA, se va completa o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Fermierii trebuie să verifice împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverința. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii unice de plată.

Fermierii răspund pentru legalitatea documentelor

Și adeverințele emise pentru schemele din sectorul zootehnic de către asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţareaşimenţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean, pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziție de către APIA, cu informarea fermierului. Fermierii care deţin animale în exploataţie au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) (la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe) și să se adreseze Centrului APIA în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online. Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz, menționează Adrian Laurențiu Folea, directorul general de la APIA Brașov.    Fermierii care sunt deja beneficiari APIA își vor actualiza la completarea Cererii doar datele ce au suferit modificări față de anul anterior. În acest fel, se reduce timpul de completare a cererii, iar probabilitatea de a introduce date greşite este mai mică.

Semnătura electronică

,,Funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea închiderii electronice a cererii și pentru programarea acestora în vederea semnării Cererii și declarațiilor atașate acesteia.  Începând cu anul 2022 fermierii pot semna Cererile folosind și semnătura electronică.În această situație este necesar să se anunțe (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic. Semnătura electronică trebuie aplicată pe cererea unică de plată descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii. Angajamentele și declarațiile, parte a cererii unice de plată, se vor semna, de asemenea, electronic“ explică directorul Folea.

 Ce subvenții primesc fermierii

Reamintim că, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, România beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv:

  •   schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic,
  •  măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020),
  •  ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.

  APIA primește cereri de plată pentru animale

 Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că, în perioada 15 – 28 februarie 2022, pot depune cererile de plată pentru Măsura 14 „Bunăstarea animalelor”, ce conține două pachete: plăți în favoarea bunăstării porcinelor și   plăți în favoarea bunăstării păsărilor din cadrul PNDR 2014 – 2020.  Cererea de plată completată online se va semna electronic.  De asemenea,  APIA  a demarat eliberarea de adeverințe pentru solicitanții schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor pentru anul 2022.

Convenții de finanțare

Pentru anul 2022, APIA a încheiat convenții cu instituțiile bancare și nebancare, respectiv cu două fonduri de garantare: Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN  SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN SA (FNGCIMM), pentru a veni în sprijinul fermierilor care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente.

  • ,,Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea inițială de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, aferentă anului 2022.Prin adeverință se confirmă valoarea de 70% din cuantumul ajutorului determinat aferent cererii inițiale anuale. Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma înscrisă în adeverința cuvenită solicitantului. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN  și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN  garantează maxim 80% din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor“ explică directorul APIA Brașov.

Folea atrage atenția fermierilor  să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare ce vizează costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii. Până în prezent, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a încheiat Convenții cu următoarele instituții bancare și nebancare:  BCR Social Finance IFN SA;   BRD-FGCR; CEC Bank-FGCR/ FNGCIMM;  Creditcoop-FGCR; Intesa SanPaolo-FGCR; OTP-FGCR/ FNGCIMM; Raiffeisen Bank-FGCR; Patria Bank-FGCR;Techcventures-FGCR;Banca Transilvania-FGCR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here