Preşedintele Vladimir Putin a anunţat joi în zori o operaţiune militară în Ucraina, pentru a-i „apăra pe separatiștii” din estul țării. Au fost raportate explozii în Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk și la aeroportul din Kiev.

HARTA CONFLICTULUI – 12.00

  • Harkiv, Dnipro, Mariupol, Kiev și Odesa sunt doar câteva din orașele vizate de atacurile rusești de joi dimineața.
  • Dincolo de exploziile auzite lângă orașe, bombardamente ar mai fi avut loc și în apropiere de alte baze militare precum Chuguev, Myrohorod, Kramatorsk, Vasylkiv sau Ivano-Frankivsk
  • Totodată, CNN a raportat că o coloană întreagă de blindate a trecut granița dinspre Belarus. Din Harkiv apar informații neconfirmate încă despre un desant al trupelor aeropurtate, sute de militari parașutați în apropiere de oraș după bombardamentele de joi dimineață.
  • Informații apar că instalații radar din zona Crimeei, Kherson și Odessa au fost atacate. Tot în zonă apar informații că ar exista schimburi de foc între trupe la sol.

Declarațiile statelor implicate 

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia. Şeful statului ucrainean i-a îndemnat totodată pe ruşi să iasă în stradă împotriva războiului.
  • Marina Litvinovici, o activistă de opoziţie din Rusia, a făcut apel, joi, la manifestaţii anti-război în mai multe oraşe din ţară, după ce Putin a declanşat războiul împotriva Ucrainei. Ea a subliniat că situaţia actuală reprezintă „agonia unui om aflat pe moarte”, dar şi că, „din păcate, Rusia este în agonie”.
  • Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov le-a cerut conaţionalilor săi care pot să ţină în mână o armă să se alăture armatei. „Dragi compatrioţi! Inamicul atacă, dar armata noastră este de neînvins. Ucraina intră în modul de apărare completă. Toţi cei care sunt pregătiţi şi capabili să deţină o armă se pot alătura chiar acum în rândurile Forţelor de Apărare Teritoriale ale Forţelor Armate ale Ucrainei din regiunea dvs.”, a scris Reznikov.
  • Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, un aliat al lui Vladimir Putin, i-a convocat joi dimineaţă, la ora locală 08.00, pe şefii armatei.
  • Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen îl acuză  pe preşedintele rus Vladimir Putin de „readucerea războiului în Europa” şi anunţă un pachet de sancţiuni „masive” vizând baza economiei ruse şi „capacitatea acesteia de a se moderniza”, relatează BBC News.
  • Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat joi, 24 februarie, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, că Guvernul va cere Parlamentului declararea stării de urgenţă în ţară în contextul situaţiei din Ucraina.
  •  Mircea Geonă: Situația este extrem de gravă, Rusia atacă pe toate fronturile și pune în pericol viața a milioane de civili

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here