FOTO: DCNews

Ziua liberă pentru autorecenzare va putea fi cerută angajatorilor de către salariați pe baza dovezii autorecenzării online, așa cum prevede OUG 19/2020, ce conține regulile recensământului populației și locuințelor, arată avocatnet.ro. Această zi liberă se va acorda doar pe baza unei cereri scrise și doar dacă angajatorul și salariatul cad de acord asupra zilei efective. Mai mult, Institutul Național de Statistică (INS) a explicat că dovada autorecenzării nu se acordă pe loc, ci poate dura până la șapte zile până când aceasta să fie emisă, precum și modalitatea în care angajatorul va putea verifica dacă salariatul care cere această zi liberă plătită s-a autorecenzat sau nu.

Actul normativ ce conține regulile recensământului populației prevede că „dovada autorecenzării online se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării”. Potrivit unor răspunsuri ale INS la o serie de întrebări referitoare la autorecenzare ce pot apărea, dovada autorecenzării va putea fi primită în maximum șapte zile și nu mai devreme de trei-patru zile, după ce validarea chestionarului completat și finalizat de către salariat va fi făcută de INS. Perioada aferentă autorecenzării online este de 14 martie – 15 mai 2022.

„Trebuie să avem în vedere că angajatorul nu poate cunoaște nici dacă și nici când se autorecenzează salariatul, iar pentru a fi în măsură să-și respecte obligația va fi necesară o solicitare din partea salariatului”, a explicat Dan Năstase, consilier juridic specializat pe relații de muncă citat de avocatnet.ro.

Mai exact, acest nou drept va fi acordat de angajator doar pe baza unei cereri scrise de acordare (ca în cazul zilei libere pentru vaccinarea anti-COVID-19), nu din oficiu, deoarece acesta va păstra cererea și dovada autorecenzării la dosarul personal al salariatului și o va trece în evidența timpului de muncă.

Dovada autorecenzării online va putea fi descărcată pentru a putea fi atașată la cererea de acordare a zilei libere plătite aferente de către angajator, potrivit INS.

„Pentru chestionarele validate din punct de vedere al corectitudinii și completitudinii se eliberează certificatul de confirmare (dovada autorecenzării). În caz contrar, pentru chestionarele nevalidate din punct de vedere al corectitudinii și completitudinii, când persoana va accesa platforma respectivă, va găsi un mesaj prin care i se va comunica faptul că nu a fost validat chestionarul și se consideră că auto-recenzarea nu a fost efectuată”, potrivit răspunsului INS.

O altă informație importantă prezentată de INS este că dovada autorecenzării va putea fi verificată de către angajator pe baza CNP-ului salariatului.

Recomandarea consilierului juridic este ca angajatorul să-i informeze, din timp, pe salariați despre această zi liberă plătită și să discute împreună cu aceștia variantele optime de acordare.

Important de știut este și faptul că ziua liberă se va acorda doar după efectuarea autorecenzării și după primirea dovezii din partea INS, nu înainte. Ea se poate acorda în termen de maximum 12 luni și nu poate fi compensată în bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here