FOTO: digi24.ro

Preţul grâului a crescut cu 34% şi al porumbului cu 40% de la 1 februarie, iar scumpirile ar putea continua cu încă 35-40%, arată o analiză prezentată de Agerpres.

Energia obţinută din petrol sau gaze naturale este foarte mult în discuţie zilele acestea, în condiţiile conflictului din Ucraina, însă nu e singura resursă pentru care pieţele se înfruntă. Mărfurile tranzitate prin Marea Neagră sunt variate, de la metale industriale şi produse chimice până la materii prime agricole, în ponderi semnificative pentru echilibrul pieţelor globale. Ele sunt şi mai importante într-o perioadă când nevoia de materii prime este mare, pe fondul redeschiderii economiilor, dar şi a unui impuls al inflaţiei.

Pe lângă gaze naturale şi petrol, grâul, porumbul şi alte mărfuri agricole sunt puternic influenţate de evenimentele din regiunea Mării Negre. În plus, indirect, prin exportul de îngrăşăminte, regiunea are de asemenea un cuvânt de spus în piaţa agricolă globală.

Creșteri neobișnuit de puternice la prețul grâului și al porumbului

Rusia este primul exportator mondial de grâu. Împreună, Rusia şi Ucraina au mai mult de un sfert din exporturile globale de grâu. Ucraina e în top 5, dar este foarte importantă pentru echilibrul pieţei de cereale în general, prin porumb, grâu şi soia.

Ucraina e între primii 10 producători mondiali de soia. Recolta rusă de grâu din iulie era estimată anterior a avea randamente bune la hectar, însă luptele din Ucraina pot afecta producţia, în timp ce atât transportul unor cantităţi uriaşe, cât şi abilitatea de a face plăţi şi a opera cu scrisori de garanţie pot pune probleme în aprovizionarea normală.

Pe piaţa europeană, grâul a crescut cu 34%, de la 269,25 euro/tonă în prima zi din februarie la 360,75 euro/tonă miercuri la închidere, cu vârful chiar la 390 de euro. În cazul grâului tranzacţionat futures în SUA, preţul a atins miercuri limita de variaţie ascendentă, la 10,56 dolari/buşel (unitate de aproximativ 35,24 de litri, sau 27,2 kg grâu, 25,47 kg porumb).

Pentru porumb, avansul a fost de la 253 la 355 euro/tonă între 1 februarie şi 2 martie, însemnând o apreciere de 40%. Creşterile sunt neobişnuit de puternice, cu variaţii rapide în interval foarte scurt de timp.

Scumpirile ar putea continua

Dacă în anumite limite energia sau alte produse pot fi înlocuite, cerealele au nivelul de prioritate de vârf.

„În condiţiile în care confruntările continuă mai mult de câteva săptămâni, am putea asista la scumpiri de peste 20% de la nivelurile actuale, deja foarte ridicate în raport cu anul trecut, pentru grâu, şi peste 15% pentru porumb, în estimarea noastră iniţială. Cu toate acestea, foarte probabil parcursul nu va fi unul liniar, lipsit de corecţii episodice şi în general de o volatilitate la niveluri foarte ridicate”, arată analiza prezentată de Agerpres.

Acesta nu este, totuşi, cel mai pesimist scenariu. Dacă am vedea restricţii la livrare sau alte sancţiuni care să blocheze mare parte din exporturile de grâu ale Rusiei, ori o afectare directă a recoltei şi posibilităţii de a exporta din Ucraina, am putea asista la creşteri de peste 35-40% de la nivelurile actuale. Acelaşi lucru s-ar putea întâmpla în cazul unei blocade a porturilor ucrainene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here