De când a început mandatul 2020-2024, la Făgăraș scandalurile se țin lanț. Viceprimarul n-a fost ales timp de un an, unele partide și-au dat afară consilierii aleși pe listă, iar când s-a format o majoritate în Legislativ care a susținut interesele urbei, primarul a pregătit terenul să o desființeze, intenționând să-i dea afară din CL pe 10 din cei 19 consilieri locali. Numai că s-a trezit că este în afara legii, iar primul care a fost penalizat că nu l-a susținut a fost secretarul Municipiului căruia i-a restrâns la maxim atribuțiile.  În spatele tuturor acestor manevre, dar și a altora a stat primarul. Ultima ispravă s-a petrecut în ograda PSD, când doi consilieri locali au fost excluși din partid de conducerea organizației județene. Senatorul Marius Gheorghe Toanchină, președintele interimar al organizației PSD Făgăraș, a prezentat într-un interviu acordat ziarului Monitorul de Făgăraș  adevăratul motiv pentru care Corina Polmolea și Cristian Ludu, consilieri locali la Făgăraș, au fost excluși din PSD. Senatorul Marius Toanchină vorbește despre ,,cozi înnodate“ între Marius Dunca, Marian Rasaliu, Ioan Suciu (Sivucă) și primarul Făgărașului, cei care au pus la cale sancțiunea pentru cei doi consilieri locali, care s-au opus votării acelor proiecte inițiate de primar pentru că  nu respectau voința făgărășenilor, așa cum au susținut ei. Modul în care astfel de indivizi găsesc că ar trebui să fie respectată o funcție publică, aceea de a fi în slujba cetățenilor și nu invers,  este același cu cel practicat înainte de Decembrie 1989.

Reporter:  De ce conducerea PSD Brașov, Biroul Permanent mai precis, nu-i mai vrea pe Corina Polmolea și Cristian Ludu  în Legislativul de la Făgăraș?

Senatorul Marius Toanchină: În ultima ședință a CL Făgăraș când s-a discutat bugetul local, unul dintre amendamente era ca în buget să fie cuprinsă suma de 2,9 milioane de lei care reprezintă datoria pe care Primăria Făgăraș o are la Salco Serv SA. Această sumă reprezintă niște datorii mai vechi care ar fi trebuit să fie cuprinse  în buget și să aibă statut de arierate și în consecință să se aloce bani pentru achitarea lor, dar totul a fost blocat de către conducerea orașului deși aceste datorii există în fapt și scriptic. Se încearcă silirea conducerii Salco să storneze aceste facturi, lucru care nu este legal  și nu se va întâmpla. Consilierii locali PSD, Corina Polmolea și Cristian Ludu, s-au abținut argumentat de la votarea acestui buget pentru că erau alocați bani pentru investiții  precum înființarea de părculețe, amenajări de spații, lucruri care nu se impuneau la acest moment, în dauna achitării acestor facturi, a acelei datorii. Știm că Salco are în subordine peste 100 de angajați, iar dacă nu se va plăti această datorie de către Primăria Făgăraș se va ajunge în situația ca Salco să  nu-și poată desfășura activitatea și în final la faliment, iar acești oameni își pierd locurile de muncă și nu vom ști ce se va întâmpla cu gunoaiele din oraș.

R.: Să înțelegem că acești  doi consilieri locali au fost sancționați de conducerea județeană a PSD  pentru că au votat în favoarea făgărășenilor?

S.M.T.: Da, ei și-au ascultat electoratul, și-au ascultat conștiința și pentru aceasta au fost sancționați de partid. Corina Polmolea este și economist de profesie și cunoaște aceste lucruri foarte bine.

,,Nu există interes local pentru conducerea PSD sau pentru primar, există doar interesul primarului“

R.: Cine a luat această decizie de a fi excluși din PSD Corina Polmolea și Cristian Ludu?

S.M.T.: Decizia a fost luată la nivel de PSD, de președintele organizației județene, Dunca. În Biroul permanent au fost convocați în data de 17 martie 2022, iar în convocator se stipula analiza activității desfășurate de cei doi consilieri locali în CL Făgăraș. Ne-am prezentat joi la această ședință de birou județean, care de fapt avea ca scop sancționarea cu excluderea, decizia fiind luată dinainte. Când l-am întrebat pe președintele Dunca motivul, mai precis dovada excluderii, acele dispoziții  pe care le-a dat acestor consilieri și pe  care cei doi nu le-ar fi respectat, Dunca nu a știut ce să-mi răspundă. Cert  este că înainte de ședințele de consiliu local, Dunca trimitea pe consilierul județean Suciu Ion, zis Sivucă, să le transmită direcțiile pe care ar trebui să le urmeze, adică să-i facă pe plac primarului,  ignorând astfel interesul local. La una dintre întâlnirile pe care a avut-o acest Sivucă cu Corina Polmolea, acesta l-a sunat pe Dunca pentru a-i confirma  ordinele transmise. Aici este de apreciat Corina Polmolea care a votat în interesul cetățenilor și așa cum i-a dictat conștiința.  Acestea au fost motivele pentru care i-au exclus, dar nu știu cu ce le vor dovedi. Cert este că nu există interes local pentru ei, pentru conducerea PSD sau pentru primar, există doar interesul primarului. Eu nu știu ce interese au de vor să falimenteze Salco pentru că scopul  acestor acțiuni este falimentul Salco Serv, iar înființând un serviciu  cum  îl va plăti. Se produce un fenomen foarte interesant la Făgăraș, nu mai există tariful de salubritate, cel pe care-l plăteau oamenii înainte, direct, la societate, ci a fost preluat de primărie ca taxă locală. Această taxă însă mereu se majorează, iar acești bani sunt încasați de primărie și nu sunt virați la Salco pentru serviciile prestate și pentru a funcționa societatea, așa cum este normal.  Practic, făgărășenii sunt înșelați, se va ajunge în situația în care oamenii plătesc gunoiul, dar nu vor mai beneficia de servicii de salubritate pentru că această societate va falimenta. Mai mult decât atât, observăm că în ultimii ani s-au schimbat foarte mulți directori astfel că s-a ajuns în situația de comprimis că nimeni nu mai vrea să conducă această societate întrucât nimeni nu mai vrea să îndeplinească doar ordine de la primar.

 ,,Rasaliu: Toți să voteze cum cere primarul“

R.: PSD are 4 consilieri locali în Legislativ, inclusiv viceprimarul, dar, în ultima vreme, au votat diferit, doi cu doi. Ce se va întâmpla acum în CL Făgăraș?  

S.M.T.: Da, în ultima vreme au votat diferit, Cristian Ludu și Corina Polmolea au văzut întotdeauna interesul local și au votat în consecință, nu s-au abătut deloc de la voia electoratului, nu au acceptat dispoziții de la nimeni. Iar Butunoiu și Știrbu, probabil, votează  să-i facă pe plac primarului, din ce motive numai ei știu, doar ei sunt în măsură să răspundă la aceste întrebări. Cert este că acești  4 consilieri locali nu primesc nici dispoziții și nici îndrumări de la conducerea PSD Făgăraș. Toate telefoanele  ce le primesc le vin de la Brașov.  Expun și o situație concretă: în data de 13 septembrie 2021 când a fost vorba despre votarea unei  rectificări de buget, au fost sunați de către Dunca și de către Rasaliu, au fost amenințați de către primar să voteze așa cum le-a spus cei de la PSD Brașov și mai mult decât atât în una dintre pauze, primarul l-a sunat pe Rasaliu, l-a dat la telefon consilierului local Știrbu, iar acesta i-a spus ca toți  să voteze așa cum cere primarul.

R.: Parcă redați un film cu mafioți…

S.M.T.: Nu este film, este pură realitate care poate fi încadrată penal. Poate  că lucrul acesta se va și întâmpla. Pentru că nu se poate funcționa pe bază de ordine, de șantaje, de dispoziții. Nu sunt cei de la Brașov mai marii nici ai PSD-ului, nu sunt nici mai marii acestui oraș.

,,Cozi înnodate“, legăturile dintre primar și conducerea PSD Brașov

R.: Din ceea ce susțineți, ne ducem cu gândul că independența pe care o invocă primarul Făgărașului este o minciună…

S.M.T.: Nu există această independență, este doar o lozincă. Cineva este independent în accepțiunea primarului doar dacă face  ceea ce vrea el, face ceea ce spune el. În ședința de birou permanent la care am participat în după amiaza de 17 marie, Dunca s-a exprimat în felul următor: ,,Noi suntem într-o alință cu primarul“. Această alianță nu există, există cel mult cozi înnodate, acestea există. Dacă am fi fost într-o alianță cu primarul, de această alianță ar fi știu tot partidul sau cel puțin consilierii și ar fi votat în consecință, conform acestei alianțe. Chiar și așa,  această alianță ar fi trebuit  să fie în interesul cetățenilor, nu împotriva lor și în favoarea intereselor noastre. Deci nu există noțiunea de alianță, există noțiunea de cozi înnodate. La una dintre întâlnirile la care am fost chemat și eu pe circuit închis la care a participat primarul,  Dunca și Rasaliu, mi s-a transmis, probabil voiau să mă convingă de bunele lor intenții și de înțelegerile pe care ei le-au făcut și eu să mi le asum, le-am răspuns că această întâlnire și aceste înțelegeri pe care ei le-au prestabilit, ar trebui să fie transparente, în sensul că primarul dacă vrea o alință cu PSD să vină oficial în PSD sau să ne afișăm public cu aceste lucruri, pentru că ele nu sunt de ascuns, nu să lucrăm pe la spate. Cu aceste lucruri n-a fost de acord niciunul dintre ei. În  concluzie, nu vorbim de alianță între PSD Făgăraș și primar ci vorbim de cozi înnodate între conducerea PSD Brașov și nominalizez Dunca, Rasaliu, Suciu și primarul în funcție. Doar ei știu ce-i mână în aceeași direcție. Acțiunile la care au recurs, de excludere a doi dintre consilierii locali PSD, lasă loc de  interpretări. Eu cred că fiecare cetățean al Făgărașului de bună credință poate să tragă niște concluzii. Este regretabil că PSD Făgăraș n-a reușit să devină un grup unit, iar breșele care ne dezbină sunt în interiorul partidului.

R.: La PSD Făgăraș este conducere interimară?

S.M.T. Este conducere interimară, iar din ce știu eu  președinte interimar sunt eu, dar nu am actul necesar care să dovedească această calitate. A fost un gest care denotă imaturitate politică din partea lui Dunca și o oarecare atitudine de superioritate de a dizolva această organizație cu scopul de a avea pentru el conducerea ei în stare de provizorat și să fie la îndemâna lui. Repet o iresponsabilitate, imaturitate politică și aroganță, atribute de om mic din toate punctele de vedere.

R.: Să revenim la făgărășeni, la problemele Făgărașului. Salariile angajaților din UAT Făgăraș n-au fost plătite la timp atrăgând revolta acestora, iar explicația celor responsabili a fost neaprobarea bugetului local de către consilieri. Care este realitatea?

S.M.T.: Este din nou o manipulare. Primarul își creează tot felul de situații, generează tot felul de situații pe care ulterior le exploatează în favoarea lui. Nu faptul că nu s-a aprobat bugetul, ci motivele pentru care nu s-a aprobat acest buget trebuie  analizate. Primarul este canalizat pe tot felul de investiții care nu sunt prioritare la acest moment. E regretabil că s-a ajuns în situația ca funcționarii publici să nu primească salariile, ei își fac treaba, se duc zilnic la serviciu, și nu-și primesc salariile la timp. Dar trebuie să fim atenți, nu putem aproba orice vrea primarul sub amenințarea că dacă nu  se aprobă un buget nu se dau salariile în primărie. Aceste lucruri nu trebuie să fie exploatate de primar, dar din păcate asta se întâmplă, ele sunt exploatate într-un mod mârlănesc, ticălos putem spune. Nu se face așa ceva! Haideți să renunțăm la a face locuri de joacă pe dealul Galațiului și să plătim firma Salco pentru că vom ajunge în situația care este la  Sectorul 1 București. Ce se întâmplă dacă această societate dispare? De ce nu mai vrea nimeni să se ducă director acolo?

,,Edilii unui oraș se îmbogățesc, iar urbea sărăcește“

 R.: Dacă vorbim de bugetul local, acei bani  plătiți de contribuabilii făgărășeni, unde se încadrează plata unei chirii de 111.000 euro către o persoană particulară pentru închirierea temporară a unei clădiri?

S.M.T.: Este o altă activitate imorală a primarului care a fost pregătită din timp. Investițiile la  Școala Gimnazială nr. 7 erau certe de acum 3 ani de zile. Dar primarul și autoritățile locale n-au făcut nimic pentru a oferi acestor elevi o alternativă pentru a-și continua în condiții optime procesul educativ și totodată valorificarea acestei alternative pentru a nu deveni o povară pentru bugetul local. Nu s-a făcut nimic în sensul acesta, dar în ultimul moment a apărut această singură variantă, iar consiliului local  i s-a pus, pe românește, sula-n coaste și a fost obligat să apeleze la această situație.

R.: Își permite bugetul local să suporte această cheltuială?

S.M.T.: Consilierii locali nu au ce să facă pentru că este vorba despre interesul copiilor, al părinților, ceea ce face ca suma cu care s-a închiriat să treacă pe plan secund. E regretabil că se întâmplă așa ceva. Așa intervine perfidia decidenților politici. Și în CL Făgăraș unii văd interesul local așa cum le dictează electoratul și alții, care sub umbrela primarului, își văd interesul propriu. Primarul intră în categoria a 2-a și o spun cu toată răspunderea. El este cel care gestionează și trebuia să ofere alternative. Din păcate ne lipsește în acest moment un edil care să iubească și să țină la acest oraș. Cred că lucrul acesta este valabil și la nivel național. Dacă suferă de ceva țara aceasta suferă de neiubire. Așa suferă  acest oraș. Vedeți cum  acești aleși vin în funcții modești din punct de vedere material și pleacă foarte bogați. Există oare o legătură de cauzalitate între îmbogățirea acestor oameni care se perindă pe la conducerea unui oraș  și sărăcirea orașului?

,,Afacerea Bosch“ de la Făgăraș,  dosar penal

 R.: Primăria și unitățile subordonate sunt cel mai mare angajator din Făgăraș? Cum vedeți acest lucru?

S.M.T.: Cât timp conducătorii orașului nu intreprind acțiuni concrete pentru a aduce investitori, nevoia de a fi angajat și a avea un venit cade  pe bugetul local. Acest lucru înseamnă că este o problemă de gestionare a activității  profesionale la nivel de municipiu. Nu sunt atrași investitori. Știm foarte bine că ultimul investitor serios care a vrut să vină la Făgăraș a fost Bosch, și  făgărășenii nu știu foarte bine ce s-a întâmplat cu această societate care a apărut ca salvatoare a municipiului și dintr-o dată a ales să plece în altă parte. Într-un interviu ulterior aș vrea să dezbatem acest subiect și voi veni și cu dovezi pentru că am avut contact cu această zonă și am dovezi  scrise în acest sens și le vom folosi. Mai mult că derularea acestei afaceri a generat și un dosar penal.

,,Conducerile Făgărașului sunt repetente“

R.:  Pe o scară de la 1 la 10 la ce nivel am putea plasa municipiul Făgăraș  din toate punctele de vedere: educație, sănătate, cultură, istorie și promovarea ei, acivitatea conducerii urbei, gestionarea banului public, investiții, locuri de muncă. 

S.M.T.: Istoria locului ne obligă să dăm dovadă de responsabilitate, moralitate, atitudine, de demnitate. Faptul că este orașul meu natal mă împiedică să nu fiu subiectiv, aș da însă nota 6. Nu vreau să cred că orașul meu este corigent, nu vreau să cred că oamenii din acest oraș care sunt niște oameni frumoși, demni și știm  istoria recentă a acestei țări, nu vreau să cred  că ei sunt  corigenți. Conducerile care s-au perindat prin fruntea acestui oraș, ele sunt, nu corigente ci repetente. E greu să vorbim de cultură în Făgăraș, așa cum ați spus, pentru că se ocupă de cultură în prezent oameni care nu sunt calificați, ultimul om calificat în acest domeniu, luând în discuție casa de cultură, a fost Mihai Giurițan, care este actor și atunci îl  credităm cu încredere, deci stăpânea domeniul. Ceea ce a venit după  mi se pare mai mult o cârpeală. Nu putem vorbi la acest moment de o calitate a culturii în Făgăraș. În schimb putem discuta  despre istoria acestui ținut, a acestui oraș, din păcate prea puțin, mult prea puțin valorificată. Și cred că este așa pentru că nouă ne este rușine de ceea ce am fost cândva și ceea ce suntem acum, cel puțin la nivel de conducere. Au fost mult prea înalți pentru noi  înaintașii, nu ne ridicăm la înălțimea lor morală, iar cei care ne conduc nu sunt  urmașii lor, de exemplu, al luptătorilor din munți, ba dimpotrivă sunt  urmașii prigonitorilor lor. Deși nu este normal, ei urmează aceeași linie cu părinții lor.

 R.: Vom dezbate acest subiect, cultura și istoria locului, eroii și prigonitorii lor,  în viitor. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here