Păstrăvi

Incidentul de la Păstrăvăria Albota privind boala septicemie hemoragică virală (S.H.V.) la păstrăvi a tras un semnal de alarmă și pentru   păstrăvarii din Țara Făgărașului. Specialiștii în domeniu susțin că virusul care a atacat peștii de la bazinele Complexului Albota a fost adus în zonă.

  • ,,Sunt două variante prin care boala a ajuns în zona noastră: turiștii prin accesul lor la păstrăvii din bazine și incubatoarele de icre care sunt aduse din Europa. Considerăm că în zona de producție a păstrăvăriilor nu ar trebui admis  publicul. La noi în zonă nu s-a mai semnalat această boală, iar în țară,  anul trecut, au fost probleme la o păstrăvărie din județul Buzău. Considerăm că o limitare a turiștilor în zonele de producție a păstrăvilor este o măsură de prevenție în cazul acestei boli virale“ a declarat Gabriel Vâju, președintele Asociației ,,Păstrăvarii Făgărașului“.

Multe păstrăvării în zona Făgărașului

În zona Făgărașului funcționează 25 de păstrăvării autorizate și alte 300 de păstrăvării de familie. ,,Păstrăvul din Țara Făgărașului este un brand și lumea nu trebuie să se sperie de cazul de la Albota. Păstrăvii de la noi din zonă au condiții optime pentru a se dezvolta, au o calitate foarte bună pentru că avem cea mai bună și curată apă din țară. Apa de munte conține minerale și tot ceea ce are nevoie păstrăvul“ a adăugat Gabriel Vâju, președintele Asociației ,,Păstrăvarii Făgărașului“.

Cum se manifestă boala

Boala se manifesta prin erupții sanguinolente pe suprafața corpului și fragmentarea înnotătoarelor. În stadiul avansat al bolii se constată acumulări de lichid în abdomen, anusul și intestinul inflamat. Ulcerațiile în formele lor grave, dacă nu sunt tratate perforează abdomenul peștilor. Boala se manifesta în 10 – 14 zile de la infestare, iar diagnosticul se stabilește după aspectul clinic. Tratamentul se face cu Cloramfenicol soluție sterilă 3 ppm prin injectare. În cazul puietului tratamentul se face cu Cloramfenicol insolubil în apă, 1g la 1000 g hrană. Durata tratamentului prin hrănire este de 5 – 10 zile consecutive.

Păstrăvăria Albota a pierdut 700.000 de pești

Păstrăvăria Albota cu punctele de lucru de la Arpașu de Sus și Cârța a  rămas fără 700.000 de păstrăvi. Și asta după ce Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu, Unitatea Locală de Decizie, condus de prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu, a aprobat marți, 22 martie 2022,  în unanimitate, Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii septicemie hemoragică virală (S.H.V.) la păstrăvi. Buletinul de analiză emis, ca urmare a recoltării și analizării unor probe salmonide de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, Laborator Național de Referință (IDSA-LNR), a avut rezultat pozitiv. Astfel că s-a aprobat uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul păstrăvăriei, curățarea și dezinfecția tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecție, ambarcațiuni plutitoare,  dar și tuturor persoanelor și mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor și altor echipamente utilizate la păstrăvăriile Complexului Albota de la Arpașu de Sus și Cârța.

 În zona de protecție intră  Ucea și Victoria

Zona de protecție în jurul focarului este stabilită pe o raza de 5 km, cuprinzând localitățile Cârța, Nou Român, Arpașu de Jos, Scoreiu și o zonă de supraveghere, cu o raza de 10 km, care include localitățile Colun, Glâmboaca, Fofeldea, Ilimbav, Săsăuș, Arpașu de Sus, Cârțișoara, Sărata, Porumbacu de Jos din județul Sibiu precum și  localitățile Ucea și Victoria.   Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here