Campionatul Național de Karate pe sistem S.K.I.F (Shotokan Karate Do International) s-a desfășurat la Făgăraș, în sala  de sport a Colegiului Național ,,Radu Negru”,  sâmbătă, 2 aprilie a.c.

  • ,,Campionatul cuprinde toate grupele de vârstă: copii, mini-cadeți, cadeți, juniori și seniori. La această competiție participă 185 de sportivi de la 16 cluburi din țară- București, Brăila, Brașov, Timișoara, Făgăraș și Victoria. Această competiție are rolul de a verifica cunoștințele tehnice, mai ales cele ale lotului național care va participa la Campionatul European din luna iulie, eveniment ce se va desfășura în Olanda” a spus Sensei Gheorghe Țețu, director tehnic în cadrul Federației S.K.I.F România.
  •  ,,La această ediție finală a Campionatului Național S.K.I.F avem invitați de onoare, pe Constantin-Bogdan Matei, fost ministru al Tineretului și Sportului în 2018-2019, actual președinte al Comisiei pentru Tineret și Sport din cadrul Senatului României, și pe senatorul făgărășean Marius Toanchină. Campionatul este un preambul de verificare în vederea Campionatului European unde sperăm să facem deplasarea cu un lot valoros, astfel încât să reedităm rezultatele deosebite obținute la edițiile precedente. Le mulțumesc tuturor colegilor pentru implicare” a spus Cătălin Bucur, președintele S.K.I.F România.
  • ,,Clubul CSM Făgăraș, ca și gazdă, reprezintă Făgărașul cu 50 de sportivi, sperăm să atingem obiectivul pentru care ne-am pregătit” a spus Ioan Rîmbeț, antrenor în cadrul CSM Făgăraș.
  • ,, Mă bucur că sportul reprezintă o prioritate într-un orășel mic. Sunt pentru prima dată la Făgăraș, la o competiție sportivă. Mă bucur că sportul reprezintă o prioritate într-un orășel mic precum Făgărașul. Federația Română de Karate este una dintre cele mai puternice federații din România. Îmi doresc din tot sufletul, în calitate de președinte al Comisiei pentru Tineret și Sport din Senatul României, să reușim ca și Karate-ul să facă parte din programa școlară pentru Educație Fizică și Sport” a spus Constantin-Bogdan Matei.

Senatorul Marius Toanchină: ,,Karate-ul înseamnă disciplină și seriozitate” 

  • ,,Karate-ul înseamnă disciplină și seriozitate, dincolo de a fi un sport de masă. Mă bucur să particip, pentru prima dată, la un asemenea eveniment național organizat în orașul meu. Le doresc mult succes sportivilor și putere de muncă antrenorilor, care își depun în fiecare clipă dăruirea și priceperea” a spus senatorul de Țara Făgărașului, Marius Toanchină

Bucuria competiției

Sportivii s-au bucurat de faptul că au simțit din nou adrenalina, emoțiile dar și bucuria revederii pentru că, înainte de a fi concurenți, ei sunt colegi și prieteni.

  • Preda Luca, sportiv în vârstă de 17 ani, campion mondial și european, legitimat la clubul ,,Shodan” Timișoara spune: ,,Talentul este irosit fără muncă. Pentru mine, Karate este un stil de viață pe care o să-l am mereu în inimă”.
  • Un alt campion, în vârstă de 15 ani, tot din Timișoara, Modi Nicolas, își exprimă bucuria de a concura. ,,Sunt numărul 1 mondial în clasamentul WKF  pe kata, și multiplu campion național la kata și kumite inter-stiluri. Pentru mine, Karate este ceea ce mă reprezintă, modul prin care mă exprim și, totodată, un stil de viață”.
  • ,,Abia am așteptat ediția din acest an.  Am venit cu 10 sportivi, pentru că o mare parte dintre ei au fost bolnavi și au rămas acasă. Sper să intrăm într-un ritm normal de pregătire și pentru a participa la următoarele competiții, cea mai importantă fiind Campionatul European” a declarat   Cristian Iosipescu, antrenorul cluburilor Viromet și Chimia Oraș Victoria.

Atmosferă frumoasă

  • ,,Este o atmosferă foarte frumoasă, ne era dor de un asemenea eveniment care ne-a lipsit, mai ales cu spectatori și sper să continuăm tot așa pe viitor” a spus Alin Răduleț, sportiv legitimat în cadrul clubului ,,Azuma Dojo” din Făgăraș.
  • ,,Este foarte mare concurență și avem multă susținere din partea părinților și antrenorilor” a spus sportivul Robert Fuior de la Azuma Dojo.
  • ,,Avem 10 sportivi înscriși la această competiție. Ne așteptăm să concurăm din nou, începem să ridicăm noi generații. Suntem mulțumiți de organizare și ne bucurăm să ne întâlnim cu colegii din toată țara” a spus Anne Marie Matei Bora, antrenoarea clubului CSS Făgăraș.
  • ,,Ne bucurăm că ne întâlnim din nou la Campionatul Național unde întâlnim cei mai valoroși sportivi din Comisia Națională S.K.I.F. Sperăm ca acest campionat să definitiveze lotul național al României care se va deplasa în Olanda” a spus George Coca, antrenorul clubului ,,Shodan” din Timișoara.
  •  ,,Este un Campionat Național mult așteptat, cu un nivel ridicat și bine organizat, pe care noi l-am așteptat cu nerăbdare. Acest lucru ajută mult copiii să crească din punct de vedere al nivelului tehnic. Participarea la cât mai multe campionate puternice ajută la dezvoltarea performanței. Am venit la aceeastă competiție cu un număr de 16 sportivi” a spus Iuliana Piticaș, antrenoarea clubului făgărășean ,,Masaki”.

Veteranul competiției

Calistru Pavel, un veteran al Karate-ului făgărășean, în vârstă de 66 de ani, participă la fiecare competiție. El a fost premiat pentru promovarea Karate-ului în cadrul ceremoniei de început. ,,Vreau să fiu un exemplu pentru toți, mesajul meu este acela de a nu te lăsa învins de greutățile vieții. Concurez pentru că trebuie să trăiești fiecare kata în parte, care transmite un mesaj. Cele 26 de kata reprezintă echivalentul poeziei ,,Luceafărul” al lui Mihai Eminescu, pentru cine cunoaște versurile. Cele 26 de kata reprezintă viața unui om” spune sportivul veteran. Kata înseamnă luptă imaginară cu mai mulți adversari iar kumite este lupta liberă propriu-zisă după un regulament foarte strict. (Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here