Atrocitățile comise de militarii ruși în Bucha, în apropierea Kievului, au ieșit la iveală după ce armata ucraineană a redobândit controlul asupra orașului. Pe o singură stradă, au fost găsite cadavrele a cel puțin 20 de civili, unul cu mâinile legate la spate, arată republica.ro.  Potrivit procurorului general al Ucrainei, Irina Venediktova, cadavrele a 410 civili au fost găsite în teritoriile din apropierea Kievului recent eliberate de armata ucraineană. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că uciderea civililor din orașul Bucha a fost „cea mai revoltătoare atrocitate a secolului XXI”.

În Bucha, străzile și șoselele erau pline de cadavre, a spus pentru AFP primarul Anatoli Fedoruk – bărbați, femei și chiar un băiat în vârstă de 14 ani.

„Toți acești oameni au fost uciși, împușcați”, a spus Fedoruk. Încercau pur și simplu să scape din oraș și au fost omorâți, a declarat el, potrivit Al Jazeera.

În timpul retragerii, rușii au distrus totul în cale, au ucis civili nevinovați și, potrivit autorităților ucrainene, au pus mine în trupurile neînsuflețite. Imaginile publicate de Profimedia arată întreaga oroare.

Un bărbat, îmbrăcat în geacă și blugi, a fost ucis în timp ce mergea pe bicicletă. În moarte, are încă bicicleta între picioare și o mână pe ghidon. Un altul a fost secerat tot lângă bicicleta lui.

Ministrul de Externe al Ucrainei: „Masacrul de la Bucha a fost deliberat”

„Masacrul din Butcha a fost deliberat. Rușii vor să elimine cât mai mulți ucraineni. Trebuie să-i oprim și să-i dăm afară. Cerem noi sancțiuni devastatoare din partea G7 ACUM”, a scris Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, pe Twitter, alături de fotografii cu cadavre împrăștiate pe străzile din oraș.

Charles Michel, președintele Consiliului European, șocat de atrocitățile comise de ruși

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat șocat de crimele pe care rușii le-au comis la Bucha. „Șocat de imaginile obsedante cu atrocitățile comise de armata rusă în Bucha.

UE ajută #Ucraina și ONG-urile în adunarea dovezilor necesare pentru urmărirea în instanțele internaționale.

Mai multe sancțiuni și mai mult sprijin UE sunt drum”, a scris Michel într-o postare pe Twitter.

Macron: „Autoritățile ruse vor trebui să răspundă pentru aceste crime”

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat pe Twitter că imaginile cu civilii ucisi din Bucha sunt „de nesuportat”.

„Autoritățile ruse vor trebui să răspundă pentru aceste crime”, a spus Macron.

Ursula von der Leyen: Autorii crimelor de război vor fi trași la răspundere

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacționat, la rândul său, pe Twitter, în fața ororilor de nedescris comise de ruși. „Sunt consternată de rapoartele referitoare ororile de nedescris din zonele din care Rusia se retrage.

Este nevoie urgentă de o anchetă independentă.

Autorii crimelor de război vor fi trași la răspundere”, a scris ea.

Cancelarul german Olaf Scholz acuză Rusia de „crime”

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut ca organizațiilor internaționale precum Comitetul Internațional al Crucii Roșii să li se acorde acces în Ucraina „pentru a documenta în mod independent atrocitățile”.

El a adăugat: „Aceste crime comise de armata rusă trebuie investigate fără încetare”. Potrivit Deutsche Welle, Scholz a calificat imaginile din Bucha cu civili morți pe străzi drept „îngrozitoare și înfiorătoare” și a pledat pentru încetarea luptelor.

Stoltenberg:  „O cruzime împotriva civililor cum nu s-a mai văzut în Europa de zeci de ani”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat într-o intervenţie la CNN crimele de la Bucea drept „o cruzime împotriva civililor cum nu s-a mai văzut în Europa de zeci de ani”. “Este îngrozitor şi absolut inacceptabil faptul că civili sunt luaţi ca ţintă şi ucişi. Asta doar subliniază importanţa faptului că acest război trebuie să se termine”, a afirmat Stoltenberg, potrivit News.ro..

Carla Del Ponte cere un mandat de arestare internațional pe numele lui Vladimir Putin

Fostul procuror internaţional Carla Del Ponte a cerut Curţii Penale Internaţionale să emită cât mai repede un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, ca urmare a crimelor comise în Ucraina, relatează Digi24.

„Putin este un criminal de război”, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului Le Temps, jurista care a investigat crime de război în Rwanda şi în fosta Iugoslavie.

Emiterea unui mandat de arestare internaţional este necesară pentru ca Putin şi alţi lideri ruşi să răspundă pentru crimele comise în Ucraina de la începutul invaziei, din 24 februarie, spune ea.

Maia Sandu: Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanității

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că 4 aprilie va fi zi de doliu național în memoria victimelor ucrainene: „Suntem șocați, alături de o lume întreagă, de masacrul din orașul Bucea de lângă Kyiv. Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanității, la fel cum condamnă acest război ilegal și neprovocat, declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Vom declara pentru mâine, 4 aprilie 2022, zi de doliu național în memoria tuturor vieților nevinovate pierdute, în ultimele 39 de zile, în Ucraina”.

Klaus Iohannis: Toți cei găsiți vinovați trebuie să plătească

Președintele Klaus Iohannis a spus că toți cei vinovați trebuie să plătească. „Invazia rusă asupra Ucrainei are consecințe teribile, de nedescris – imaginile din Bucha și alte orașe din Ucraina trebuie să fie o reamintire pentru întreaga lume că trebuie să oprim această agresiune ilegală și că toți cei găsiți vinovați trebuie să plătească! Justiția internațională trebuie să prevaleze!”, a scris el pe Twitter.

Și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a cerut xa autorii atrocităţilor comise în Ucraina  să fie traşi la răspundere de Curtea Internaţională de Justiţie.

„Condamn cu tărie atrocităţile oribile comise în Bucha şi în alte oraşe din Ucraina ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Toţi autorii unor astfel de crime internaţionale trebuie să fie traşi la răspundere de Curtea Internaţională de Justiţie. România sprijină pe deplin o anchetă amănunţită făcută de Curtea Internaţională de Justiţie”, a scris Aurescu, duminică, pe Twitter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here