Lucrările la corpul nou al Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. A.I Sbârcea” continuă la întreaga clădire, după ce au fost reabilitate interioarele de la  etajele superioare. la etajele superioare. Investiția, începută în decembrie 2021, este în valoare totală de 26.552.919,96 lei, fondurile fiind asigurate prin accesarea Programului Operaţional Regional 2014-2020 de către CJ Brașov. Termenele asumate de firma constructoare sunt 1 octombrie 2022 pentru funcţionalizarea blocurilor operatorii, 1 ianuarie 2023 pentru finalizarea întregii clădiri pe interior şi luna iunie 2023 pentru încheierea tuturor lucrărilor.

  • Reabilităm absolut totul în corpul nou al Maternităţii. Este un şantier complex, cu foarte multe elemente de noutate care ţin de eficientizarea energetică şi care n-au mai fost aplicate în alte spitale, ci mai mult în clădiri civile. Mă refer la sistemul BMS (Building Management System), prin intermediul căruia ventilaţia, temperatura, umiditatea, luminozitatea vor fi controlate de un server central. Va exista şi o comandă automată, şi o comandă manuală, astfel încât să nu apară niciun disconfort pentru paciente. În plus, va exista conexiune la internet pentru rampele de gaze medicale din fiecare salon, cu o staţie centralizată la nivelul secţiei de unde vor fi monitorizate gravidele. Condiţiile în saloane vor fi cu totul altele: vor exista saloane cu două paturi, fiecare cu baie proprie, faianţa albă va dispărea pe pereţi şi tot ce înseamnă instalaţii va fi înlocuit şi modernizat. Ne propunem să transformăm clădirea şi s-o aducem cel puţin la acelaşi standard existent în clădirea veche reabilitată, dacă nu chiar mai bun. Mai trebuie menţionat că avem şi proiectul care vizează modernizarea clădirii administrative, finanţat din fondurile Consiliului Judeţean, pe care sperăm să-l introducem în PNRR, astfel încât să recuperăm banii alocaţi”, a explicat managerul dr. Mircea Preda.
  •   Cosmin Păun, managerul de proiect din partea firmei Electroprecizia AG, a menţionat că „Suntem în grafic cu lucrările, am preluat amplasamentul în întregime şi în şantier avem o mobilizare adecvată, pe care o îmbunătăţim pe măsură ce vom aborda mai multe fronturi de lucru. Fiind o clădire din anii ’80, a fost nevoie s-o desfacem până la temelie şi ne-am confruntat cu câteva probleme legate de ceea ce am descoperit, astfel că a fost nevoie de readaptarea soluţiei de proiectare, conform situaţiei din teren”.
  • Cea mai mare problemă pe care a trebuit s-o rezolvăm în privinţa spitalelor pe care le administrăm, înainte de derularea oricăror proiecte de investiţii, a fost situaţia patrimonială. În momentul în care s-au deschis axele de finanţare pe POR 2014-2020, nu am avut posibilitatea să facem proiecte de eficientizare energetică pentru toate instituţiile noastre medicale, tocmai din motive care au ţinut de situaţia juridică a clădirilor. La Maternitate avem un caz fericit din punct de vedere patrimonial, toate imobilele având situaţia clarificată. Mă bucur că proiectul de eficientizare energetică este într-un progres foarte bun. Aş spune că acest proiect este ultimul «bastion» pe care trebuie să-l mai depăşim pentru a ajunge la standardul pe care ni-l dorim, însă la finalizarea lui vom avea certitudinea că pe lângă serviciile de calitate pe care le oferă medicii noştri, vom dispune şi o infrastructură medicală de nivel superior, cu care putem rivaliza cu orice spital din ţară”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here