FOTO alba24

Distribuitorul de energie electrică și gaze este obligat să citească indexul contorului de energie electrică și gaze naturale la intervale de maximum trei luni de zile, odată cu modificarea legislației referitoare la energie. Facturile de regularizare vor fi mai dese și calculate pe perioade mai scurte. În trecut, distribuitorii erau obligați să facă semestrial citirea contorului. Din 2022, perioada a fost redusă la maximum trei luni.

Cine citește contorul

Odată cu aceste modificări legislative o să fie introdus un al doilea furnizor de citiri, pe lângă reprezentanții Poștei Române. Dacă luna aceasta contorul este citit de către un reprezentant al Poştei, peste trei luni acesta va fi citit de către o altă persoană. Conform contractelor, aceste persoane sunt obligate să se legitimeze în momentul în care vin sa citească contorul.

De la 1 iulie vor exista trei surse principale când vorbim despre cantităţile facturate.

Prima sursă vine din citirea distribuitorului. În cazul în care aceasta lipsește, se poate lua în calcul indexul transmis de către client. Dacă nu există nici citirea distribuitorului şi autocitirea clientului, atunci va fi utilizată convenția de consum, o altă noutate a acestui an,  explică reprezentanții furnizorilor de energie electrică.

Convenția de consum reprezintă documentul semnat între client și furnizor, prin intermediul căruia se estimează și agreează, de comun acord, cantitatea de energie electrică, pe baza căreia furnizorul va factura consumul, în cazul în care nu se va transmite indexul către acesta, conform prevederilor Ordinului ANRE nr. 82/2021.

Se aplică atât în cazul clienților casnici, cât și în cazul clienților non-casnici și este parte integrantă din contractul cu furnizorul de energie electrică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here