Populaţia Făgăraşului se împuţinează pe zi ce trece. Mulţi făgărăşeni preferă să plece în străinătate sau să se mute la ţară decât să vieţuiască în municipiu. La acestea se mai adaugă şi numărul mare de decese înregistrate în ultimii doi ani. O astfel de statistică sumbră se deduce din datele furnizate de Primăria Făgăraş pentru facturarea taxei de salubritate de către Salco Serv SA. La nivelul lunii decembrie 2021 figurau 22.900 persoane care locuiau în municipiu şi plăteau taxa de salubritate, iar în ianuarie 20.687 persoane. Se ştie că orice persoană care locuieşte în municipiu are obligaţia legală să plătească taxa de salubritate instituită de primărie. La nivelul anului trecut însă erau în evidenţele primăriei 26.000 de persoane care trebuiau să plătească această taxă.

  • ,,Pleacă lumea din Făgăraş în masă. Vin şi se scot de la plata taxei de salubritate justificând cu bilete de avion, contracte de muncă în străinătate sau domiciliul stabil la ţară. Sunt 4-5 plecări pe zi. S-au înregistrat şi foarte multe decese. În ritmul acesta vom ajunge să fim în Făgăraş doar 20.000 de persoane“ spun surse din cadrul Salco.

Aceste date se cunosc încă din luna feebruarie când în plenul CL Făgăraş, consilierul local PSD, Corina Polmolea, a cerut explicaţii de la Executiv în privinţa taxei de salubritate.

  • ,,În AGA din decembrie am analizat nota de fundamentare prezentată de Salco pentru o taxă de 16,70 lei/persoană. Dar în ianuarie primăria a trimis o notă la Salco prin care a redus numărul de persoane cu 2000. La 12 ianuarie numărul de persoane comunicat de primărie era 20.687 faţă de 22.900 persoane în decembrie. Am cerut directorului Salco o altă notă de fundamentare pentru a putea stabili o valoare reală a taxei de salubritate. Să ne explice Dan Ludu, directorul economic al primăriei, cum a stabilit acest număr de persoane. În plus în ultima AGA, 27 ianuarie a.c., şedinţa a fost întreruptă de primar care organiza plenul CL şi nu am putut finaliza dezbaterea despre situaţia de la Salco. Astăzi, iniţiatorul proiectului nu este prezent. Propun să fie convocată o AGA extraordinară la Salco după care să se convoace plenul pentru a putea stabili în mod corect valoarea taxei de salubritate. Fără o notă de fundamentare corectă pe care  să o întocmească operatorul nu putem stabili nimic“ a susţinut în plenul din luna februarie Corina Polmolea.

Acest punct de vedere i-a atras consilierului local retragerea sprijinului politic de către conducerea judeţeană a PSD. Oricum, pentru anul 2022, taxa de salubritate s-a stabilit  prin votul a 10 consilieri locali  la nivelul a 19 lei/persoană/lună, indiferent de numărul de persoane.

Salco Serv a scăpat de sechestru

,,Am reuşit să ridicăm sechestrul impus de ANAF şi să returnăm jumătate din credit. Suntem cu salariile angajaţilor la zi şi am reuşit, cât s-a putut, să oferim şi mici prime unde era cazul. Nu este uşor, dar încercăm să rămânem pe piaţă“ au spus surse din cadrul Salco Serv SA.  Conform unei adrese remisă de Salco Serv SA Consiliului Local Făgăraş în luna ianuarie 2022, situaţia financiară a societăţii era:

  •  Credite restante la Raiffeisen Bank în sumă de 308.110,28 lei
  •  Datoriile către ANAF în sumă de 1.602.581 lei
  •  Furnizori restanţi în sumă de 1.410.078, 63 lei
  •  Salarii restante aferente lunii ianuarie 2022 în sumă de 170.000 lei“.

,,S-a încasat pentru serviciile prestate de la Primăria Făgăraş sumele aferente lunii ianuarie şi februarie, însemnând 19 lei/persoană/lună. S-a recuperat şi din vechile restanţe suma de  800.000 lei“ spun surse din cadrul  Salco Serv SA.   Conform aceluiaşi document prezentat  CL Făgăraş, Primăria Făgăraş avea de achitat suma de 2.969.382,78 lei.

  •   Măturat: 896.293,42 le
  •  Deszăpezit: 918.199,35 lei
  •  Zone verzi: 107.494,41 lei
  •  Deşeuri abandonate: 47.058,90 lei
  •  Facturi 2017-2019: 121.877,15 lei
  •  Cota de dezvoltare: 399.059,55 lei
  •  Facturi populaţie: 479.400 lei

Butunoiu vs. pensionari

Taxa de salubritate se încasează la nivelul a 19 lei/persoană/lună, deşi HCL cu pricina a fost contestat de Prefectul de Braşov, considerând-o ilegală. Motivul pentru situaţia deficitară de la Salco Serv SA a fost prezentat în plenul CL Făgăraş de consilierul local Nicolae Butunoiu: ,,Acest management defectuos de la Salco se datorează şi schimbării a o mulţime de directori“. Acelaşi consilier local  n-a ţinut cont însă de solicitările făgărăşenilor, mai ales ale pensionarilor din tagma căreia face parte, şi a votat majorarea taxei de salubritate la 19 lei/lună/persoană, alături de alţi 9 aleşi locali. Pentru a mări încasările, Salco Serv SA intenţionează să taxeze şi ridicarea deşeurilor provenite din construcţii sau dezmembrări, care în prezent, la o cantitate de 3 mc, este gratuită pentru cetăţeni. ,,În regulament se prevede ca Salco să ridice gratuit de la persoane 3 mc de deşeuri provenite din construcţii sau alte lucrări. Nu este normal să ridicăm gratuit pentru că societatea are costuri şi pentru acele servicii. Vom propune modificarea acestei prevederi Consiliului Local Făgăraş. Salco plăteşte la FINECO şi acele deşeuri. Plătim lunar la FINECO 260.000 lei pentru deşeurile depozitate“ au declarat aceleaşi surse de la  Salco Serv SA.

Tot conducere interimară

Conducerea Salco Serv SA este din nou una interimară, urmând ca din luna august să se stabilească, prin concurs, cine va conduce societatea. Concursul va fi organizat pentru desemnarea membrilor CA şi a directorului general. Selecţia candidaţilor va fi realizată de o comisie care a fost numită prin dispoziţie de primar. Conform Dispoziţiei nr. 748 din data de 31 martie 2022, comisia de selecţie pentru procesul de recrutare a membrilor consiliului de administraţie la Salco Serv SA este formată din: Hârţoagă Ioana, Folea Raluca, Grăjdan Ștefan, Barcea Simona, Muntean Andreea, funcţionari în Primăria Făgăraş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here