Explozia de prețuri la materialele de construcții a determinat firmele să renunțe la lucrările contractate. Sunt multe șantiere deschise, dar de unde constructorii și-au luat utilajele și au plecat. Majoritatea investițiilor sunt publice și vor rămâne neterminate. Nici în domeniul imobiliar lucrurile nu stau mai bine. Mulți constructori au renunțat la lucrări întrucât nu pot acoperi costurile materialelor. Și asta pentru că lucrările au fost contractate la o anumită valoare, iar materialele s-au scumpit și cu 100%.

  • ,,Firmele nu pot face față exploziei de prețuri la materiale. În plus nu mai pot asigura nici plata angajaților care reieșea din manopera lucrărilor. Prețurile la materiale au crescut necontrolat,  de la 40 la 100%. Guvernul trebuia să intervină până acum,  nu se face nicio verificare pentru a se vedea dacă prețurile sunt corecte. Furnizorii de materiale majorează prețurile zilnic, nejustificat,  nu doar cu indicele inflației așa cum ar fi normal. OUG 15/2021 acoperă doar 12% din creșterea prețurilor, adică foarte puțin, restul e pierderea  firmelor. S-a ajuns la situația în care ori renunți la lucrarea obținută prin licitație, ori, dacă ai posibilități, o continui. Foarte multe firme renunță la lucrările contractate. Dacă ai alte lucrări poți să acoperi aceste cheltuieli, dar nu se știe până unde și până când. Și firma mea are niște investiții pe care nu știu cum le va duce la bun sfârșit. În atare situație, lucrările vor fi scoase din nou la licitație, iar firmele care au renunțat rămân cu pierderea. Atunci ce faci cu angajații? Se tot vorbește despre o nouă OUG care să ajute firmele, dar sunt numai vorbe. În acest moment nu ai cum să acoperi aceste creșteri de prețuri nejustificate“ a explicat Ștefan Țăruș, administatorul firmei Pollux Impex din Victoria.

Investiții blocate

În zona Făgăraș sunt mai multe șantiere care s-au închis. Firma care derula proiectul de modernizare a căminelor din Beclean și Calbor a părăsit șantierul.

  • ,,Nu putem acoperi costurile materialelor la valoarea investiției stabilită în urmă cu 2 ani. Nici primăria nu are cum să plătească mai mult. Ne-am luat utilajele și echipa de muncitori și am plecat până la noi decizii“ a spus reprezentantul firmei.

Modernizarea căminelor culturale din   Beclean şi Calbor se realiza printr-un proiect finanțat din fonduri europene, AFIR, în valoare de 500.000 de euro .

  • ,,Aceste două cămine trebuiau să fie reabilitate total,  dotate cu aparatură şi utilaje moderne. La căminul de la Beclean se face  mansardare, se va reamenaja subsolul şi curtea interioară. Vom vedea ” a spus primarul comunei Beclean, Claudiu Motrescu.
  • ,,Sperăm ca situația să fie reechilibrată, în caz contrar este un dezastru.   Materialele s-au scumpit exagerat de mult, necontrolat și nejustificat. Coeficientul de inflație dat de INS trebuia să fie luat în calcul cu 30 de zile înainte de data începerii lucrărilor. Dar metalul, fierul, s-a scumpit cu 70-80%, bitumul cu 30%, la fel majoritatea materialelor, toate pe fondul războiului din Ucraina. Este cerere mare la materialele de construcție și nu avem oferte. Prețurile au crescut și la energie, combustibil. Așteptăm ca Guvernul să se implice, să caute soluții, să ajusteze aceste prețuri. Sunt constructori îndatorați care nu pot continua lucrările contractate. Piața are și această componentă speculativă care ne afectează direct“ a spus Laslo Nagy, directorul firmei Consal SA.

Case neterminate, scoase la vânzare

Explozia prețurilor la materialele de construcție și cererea mai mică pentru locuințe i-au determinat și pe constructorii  de case să oprească lucrările deja începute. Sunt case déjà ridicate, dar s-au oprit la finisaje din cauza prețurilor foarte mari la materiale. ,,Sunt materiale și echipamente ale căror prețuri s-au dublat sau triplat. O casă de nivel mediu ar fi costat 600 de euro pe metrul pătrat, iar la acest moment se poate ridica la 800 de euro pe metrul pătrat construit. Sperăm ca prețul materialelor să revină  la normal sau să scadă”, explică administratorul unei firme de construcții.  În zona Făgărașului au apărut déjà anunțuri prin care proprietarii unor case la roșu încearcă să le vândă întrucât nu mai au bani să continue lucrările.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here