FOTO: canicula

După furtunile din ultimele zile, în România vine canicula, iar temperaturile vor depăși 35 de grade.

Directorul executiv al ANM, Elena Mateescu a explicat la Realitatea PLUS că trebuie să ne obișnuim cu astfel de fenomene meteo extreme marcate de codul roșu, precum furtuna de marți, 14 iunie, din Capitală.

„Observăm în fiecare an recorduri. S-a întâmplat și în această vară și primăvară. Este al doilea cod roșu de vreme severă imediată emis pentru Capitală. Au fost cantități semnificative de precipitații.

Să ne obisnuim cu astfel de evenimente. Atenționarile și avertizările de vreme severă imediată sunt în creștere de la un an la altul. Am emis peste 170 de avetizări de tip nowcasting.

Aceste fenomene devin din ce în ce mai obișnuite și se confirmă și creșterea fenomenelor neobișnuite, fenomene cu caracter torențial, asociate cu vijelii sau căderi de grindină”, a spus directorul executiv al ANM, Elena Mateescu.

„Este posibil să consemnăm după 19-20 iunie și primul val de căldură cu temperaturi severe, mai mari de 35 grade”, a adăugat meteorologul.

Meteorologii au anunțat o probabilitate foarte mare a dezvoltării, în această săptămână, a unui val de căldură puternic, mai întâi în sud-vestul Europei.

Canicula urmează să cuprindă treptat, vestul Europei.

Domul de căldură, o masă de aer cald blocată într-o regiune câteva zile sau săptămâni, va staționa în aceste zile în Franța și Spania, potrivit specialiștilor de la Severe Weather.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here