Apărute în copilărie și necorectate la timp vor afecta dezvoltarea  armonioasă a arcadelor.

  •  Suptul degetului– acest obicei dispare singur si este considerat normal pana la varsta de 3ani. Daca continua dupa varsta de 7ani si mai tarziu reprezinta faptul ca acel copil are probleme de anxietate si este nevoie de educatie pentru a renunta la acest viciu, daca nu se obtin rezultate se recurge la mijloace ajutatoare cum sunt manusile, cotierele , plasturi care jeneaza in momentul introducerii degetului in gura.
  • Respiratia orală- normală este respiratia nazala,in cazurile de deviatie de sept, raceala prelungita apare respiratia orala.Consecintele- aparitia cariilor mai ales pe dintii frontali superiori care nu mai sunt spalati de saliva pe timpul noptii.-uscarea mucoaselor care vor fi predispuse la aparitia leziunilor.
  •  Deglutitia atipica– normal limba are pozitia in spatele incisivilor superiori si la nivelul boltii palatine(cerul gurii) , in pozitiile atipice limba este interpusa la nivelul arcadelor ca in pozitia de supt. Consecintele- disarmonii la alinierea dintiilor, tulburari de madticatie si fonetice.
  • Controalele periodice la cabinetul stomatologic in timpul dezvoltării maxilarelor pot depista timpuriu viicile copiilor si consecintele acestora si ne permit impreună cu părinții si cadrele didactice să îndrumăm copilul în vederea corectării obiceiurilor vicioase și menținerii unei igiene corespunzătoare. Educarea incepe prin dialog si recompense pentru a-l determina să renunțe singur la obiceiurile vicioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here