Ziua Naţională a Franţei a fost sărbătorită la Făgăraş în 18 iulie, la Cetatea Făgăraş.  Evenimentul a fost dedicat militarilor francezi dislocaţi în România pentru a asigura securitatea flancului sud-estic al Alianţei Nord-Atlantice. La ceremonie a participat Excelenţa Sa Laurence Auer, ambasadorul Republicii Franceze în România, dar şi generalii Vincent Guionie – comandantul Forţelor Terestre Franceze – şi Daniel  Petrescu, şeful Statului Major al Armatei Române, precum şi a consulului onorific al Republicii Franceze la Braşov, Ion Ciolacu. Au fost prezenţi reprezentanții Județului,  prefectul judeţului, Cătălin Văsii, și preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.

  •  „Aveţi misiunea de a organiza tabăra de la Cincu, o prezenţă multinaţională de durată, în slujba păcii şi libertăţii. De la începutul anului, am făcut faţă împreună ameninţării apărute la frontiera externă a Europei. Parteneriatul nostru strategic a permis, în deplină încredere, luarea unor decizii colective şi un efort fără precedent de solidaritate cu poporul ucrainean. Astfel, astăzi sărbătorim şi prietenia franco-română, această relaţie unică, pe care o datorăm tuturor celor care o animă în fiecare zi”, le-a transmis ES Laurence Auer militarilor francezi.

Generalul Vincent Guionie a declarat că în prezent, la Cincu se află 400 de militari francezi detaşaţi, din totalul de aproximativ 750 din România. La Cincu va fi un ,,mic oraș“ după ce vor fi dislocați aici 1000 de soldați francezi.  Prefectul judeţului Braşov, Cătălin Văsii, a evocat legătura   dintre cele două ţări, dar şi faptul că Franţa a avut un rol important în constituirea statului român modern, unirea Principatelor Române fiind susţinută de Napoleon al III-lea.

  • „Este o mare sărbătoare naţională a unei ţări surori, dar, în acelaşi timp, este o sărbătoare a umanităţii. Între România şi Franţa există legături puternice, indestructibile, şi o prietenie ce traversează veacurile”, a declarat prefectul care a  amintit că tehnologia de îmbinare a grinzilor metalice utilizată pentru construcţia Turnului Eiffel a fost inventată de inginerul român Gheorghe Pănculescu, dar şi faptul că la începutul secolului trecut, un geograf francez, Robert Ficheux, a inventariat şi cartografiat toate satele din vestul României.
  • ,,Am onorat invitaţia Excelenţei Sale Doamnei Laurence Auer, Ambasadoarea Republicii Franceze în România, şi am participat luni, 18 iulie, la ceremonia prilejuită de celebrarea Zilei Naţionale a Republicii Franceze. Momentul festiv a fost organizat în incinta Cetăţii Făgăraşului – un monument încărcat de istorie, restaurat şi pus în valoare prin eforturile autorităţilor locale şi devenit o adevărată emblemă culturală a judeţului Braşov. M-a bucurat participarea unui mare număr de reprezentanţi de prim rang ai mediului economic, cultural şi educaţional francofon din judeţele Braşov şi Sibiu, precum şi a autorităţilor militare franceze aflate la conducerea Grupului de Luptă NATO de la Cincu, care apără flancul de sud-est al Alianței Nord-Atlantice.  Franţa este al şaselea cel mai mare furnizor al României şi al treilea cel mai mare client al ţării noastre, iar Braşovul este privilegiat din punctul de vedere al volumului investiţiilor franceze realizate în judeţul nostru.  I-am asigurat pe partenerii francezi de întreaga noastră deschidere şi implicare în ceea ce priveşte consolidarea relaţiilor bilaterale şi identificarea oricăror oportunităţi noi de cooperare, astfel încât împreună să contribuim la binele comunităţii judeţului Braşov “ a declarat reședintele CJ Brașov, Adrian Veștea.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here