S-au încheiat lucrările la drumul comunal Dridif-Baraj Voila- Cincșor, DC 4A, iar de miercuri, 24 august a.c., a fost redat circulației.  Localnicii și alți conducători auto vor putea folosi această arteră de circulație pentru a ajunge în DN1.

  •   ,,Lucrările de  modernizare și asfaltare au fost finalizate  și se poate circula. S-a realizat  un strat de rezistență de 25 cm, așa cum a spus constructorul, SC Diferit SRL, peste care s-a turnat un strat de asfalt de 6 cm. Lucrările au durat 2 săptămâni“ a declarat Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila.

DC 4A sau ocolitoarea de la Voila   asigură legătura între DN1 și satele  Cincșor- Cincu. Pentru aceste lucrări s-a folosit suma de 1,6 milioane de lei, bani alocați de CJ Brașov, dar și de la bugetul local al comunei Voila. DC 4A a mai fost reparat anul trecut pentru a putea fi folosit, dar traficul greu, de peste 12 tone, a afectat structura și l-a făcut impracticabil.

  • ,,Am obținut aprobarea factorilor de decizie pentru a restricționa circulația traficului greu pe DC 4A,  mașinile grele de peste 12 tone. Pentru acestea există varianta de ocolire pe la Șoarș. Dacă nu se va respecta această  măsură, drumul nu va rezista“ a explicat primarul Gheorghe Osalciuc.

2 km de asfalt

Varianta ocolitoare a fost asfaltată pe o porțiune de 2 km.

  • ,,Este vorba despre porțiunea  dintre podul de la barajul Hidroelectrica de la Dridif, de la zona cu dale, până la intrarea în satul Cincșor. De la intrarea în Cincșor până la biserica evanghelică vom face doar tratament asfaltic pentru a nu afecta investiția deja aprobată pentru realizarea rețelei de canalizare de la Cincșor care este finanțată prin programul Anghel Saligny. Porțiunea de la baraj până la ieșirea în DN1 unde sunt dale trebuie reabilitată.  Metoda dată de specialiști este de a sfărâma dalele, iar apoi se aplică un strat de asfalt“ a explicat Gheorghe Osalciuc, primarul de la Voila.

O problemă este însă podul de la Cincșor care nu rezistă la traficul greu 

  • ,,Drumul  s-a asfaltat pentru că localitățile Cincșor și Cincu să aibă o cale de acces, deoarece drumul județean DJ105A a devenit inutilizabil prin demolarea podului de peste râul Olt, în localitatea Voila.  Acesta este restricționat la 12 tone, prin aviz dat de Poliția județeană Brașov. Proiectantul a specificat acest lucru, recomandând de asemenea restricționarea tonajului la 12 tone. În prezent sunt montate semne de circulație cu restricționarea de tonaj la 12 tone la accesul în DN1 în localitatea Dridif. Oare ce se va întâmpla cu drumul când începând de astăzi, la 7 zile de la realizarea stratului de balast stabilizat și la 3 zile de la finalizarea turnării unui singur strat de asfalt vor năvăli balenele de 40 tone, cărând 1000 de tone de pietriș etc.pe zi. Estimez că într-o lună se va alege praful. Și atunci să vezi comentarii. Că banii au fost furați. Că primarul, constructorul și-au bătut joc de banii statului. Că urmărirea execuției s-a făcut pe hârtie, că toți cei implicați și-au umplut buzunarele etc, etc. Revin la avizul de restricționare dat de Poliția județeană Brașov. A văzut cineva vreun echipaj de poliție din Făgăraș sau Voila care să urmărească aplicarea acestuia? Nici poveste. Oare de ce?“ a scris inginerul constructor Dan Marinescu pe contul său de facebook.

1000 tone de balast pe zi pentru baza NATO de la Cincu

Pe acest traseu se ajunge la baza NATO de la Cincu, unde în prezent se construiește un orășel pentru aliații francezi.

  • ,, Aici se cară non stop piatră spartă și pietriș brut și sortat cu niste basculante uriașe, de peste 40 tone, care vin pe toate drumurile din județ, comunale, județene și naționale, pe care nu le cântărește nimeni. Se cară peste 1000 tone pe zi. Oare de ce se strică în permanență toate drumurile din țară asta? Până la începerea lucrărilor de modernizare a drumului comunal în cauză toate basculantele menționate au cărat non stop timp de o lună pe dig și prin albia pârâului Cincu, îndiguit și amenajat de precedesori prin anii ’70. În prezent albia este obturată total. Pârâul ăsta are diguri de cca. 10 m înălțime care s-au făcut pentru că în trecut satul Cincșor a fost mereu inundat. Acum este secetă, pârâul este un firicel dar nu va fi situația asta în permanență.  Mi-a duc aminte de o imagine cu tot satul strâns pe malurile lui, acum vreo 15 ani, cu preot, cu oficialitățile vremii, toți făcându-și cruci și rugându-se la bunul Dumnezeu. Apa era la rasul digurilor. Peste 10 m coloană de apa curgând vijelios. Da asta era odată, acum e încălzire globală și nu se mai poate repeta“ a mai scris ing. Dan Marinescu.

Podul suspinelor de la Voila

Investiţia  ,,Pod peste râul Olt pe DJ 105 la km 0 plus 660, în localitatea Voila”, avea termenul de finalizare  28 de luni, dar a trecut peste un an de când circulația pe pod a fost închisă și lucrările n-au fost demarate. Valoarea investiției este de 15.656.698,36 lei, din care  14.422.685,20 lei sunt fonduri  provenite prin PNDL, iar diferenţa de 1.234.013,16 lei este  asigurată de CJ Braşov.  Lucrările presupun demolarea podului situat pe Drumul Judeţean 105 şi construirea unui pod nou, cu o lungime de 93,95 metri şi o lăţime de totală de 13,50 metri. Vor fi executate lucrări de refacere a albiei Oltului în amonte şi în aval, vor fi construite rampe de acces, va fi amenajat drumul, vor fi deviate reţelele de utilităţi din amplasament, urmând a fi refăcute utilităţiile pe noua structură. Amplasamenul pentru construirea podului a fost predat la sfârşitul lunii ianuarie 2021 către  firma care a câştigat licitaţie, respectiv SC Con-A SRL. Numai că demolarea podului s-a blocat la soluția tehnică pentru utilități.

  • ,,Soluția demolării podului existent și de construire a unui pod nou a fost aleasă de niște creiere luminate în loc să fie aleasă soluția normală, de bun simț, de construire a unui pod nou și de păstrare a celui existent, cel puțin pe parcursul execuției“ este de părere ing. Dan Marinescu.

Așa cum explică primarul Gheorghe Osalciuc pentru utilități s-a ajuns la o soluție. ,,Se va face subtraversare pe sub albia râului“ a spus primarul. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here