Devenită regină la numai 25 de ani, Regina Elisabeta a fost cea mai longevivă suverană a Marii Britanii şi cel mai în vârstă monarh din lume. Va rămâne în istorie ca una dintre cele iubite suverane de către poporul său. La 96 de ani, Regina Elisabeta s-a stins din viață la reședința sa de la Castelul Balmoral, înconjurată de familie.  Regina Elisabeta a Marii Britanii început să se simtă rău de joi, când medicii s-au arătat îngrijorați pentru starea sa de sănătate. Toată familia reginei s-a aflat lângă ea în ultimele momente. Ultimele imagini cu suverana în viață au fost făcute marți, când regina o numea pe Liz Truss în funcţia de prim-ministru al ţării, la Castelul Balmoral.

70 de ani de domnie

Regina Elisabeta a II-a s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, ca fiică a prinţului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, şi a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York. Regina Elisabeta a II-a a fost şefa Casei de Windsor, Casa Regală a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Prințesa Elisabeta s-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinţ grec, la Westminster Abbey din Londra, pe 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prinţul Charles (născut în 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964). Prințul Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani. A urcat pe tronul Marii Britanii pe 6 februarie 1952, când avea 25 de ani, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea.

A fost încoronată   la 2 iunie 1953, la Westminster Abbey,   iar evenimentul a fost prima încoronare televizată. Când tatăl ei, regele George al VI-lea, a murit, Elisabeta se afla în Kenya, într-un turneu regal. Când Elisabeta a urcat pe tron, Iosif Stalin conducea Uniunea Sovietică, Mao Zedong conducea China, iar Harry Truman era președintele Statelor Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministru britanic. Regina Elisabeta a fost reprezentată de 15 prim-miniştri. Elizabeth a fost regina a 15 tărâmuri, inclusiv Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Saint Kitts şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadinele şi Tuvalu.

Jubileul de platină, iunie 2022

Într-un mesaj transmis înaintea Jubileului de Platină care a fost sărbătorit în iunie 2022, regina a spus că este recunoscătoare: „În ultimele șapte decenii s-au înregistrat progrese extraordinare din punct de vedere social, tehnologic și cultural, care ne-au avantajat pe toți. Sunt încrezătoare că viitorul ne va oferi oportunități similare și nouă, dar mai ales tinerelor generații din Regatul Unit și din întregul Commonwealth”. În același mesaj, ea a adus un omagiu amintirii șoțului ei, Prințul Filip, Duce de Edinburgh, decedat pe 9 aprilie 2021. Regina Elisabeta a mai spus că speră ca atunci când Prințul Charles va deveni Rege, soția lui, Camilla, să fie desemnată „regină consoartă”, nu doar „prinţesă consoartă”.

Odihnă veșnică, Regină Elisabeta a II-a!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here