Foto-Video: Alexandru Radu Popescu, imagini de la  Buckingam Palace (seara de 8 septembrie)   

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la 96 de ani, pe 8 septembrie 2022, înconjurată de familie, la Castelul Balmoral din Scoția, care a fost de mult timp unul dintre locurile preferate ale suveranei. După moartea Reginei, Charles, prinţ de Wales, a devenit regele Marii Britanii.

  • Regina a murit în pace la Balmoral, în această după-amiază. Regele şi Regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară şi se vor întoarce la Londra mâine”, a precizat Palatul Buckingham într-un comunicat.

Palatul Buckingham a planificat minuţios, încă din anii 1960, protocolul celor zece zile care se vor scurge între decesul reginei Elisabeta a II-a și înmormântarea ei, un proces numit „Operațiunea London Bridge”. Protocolul a intrat deja în vigoare.   Regina Elisabeta a II-a va fi comemorată cu mare fast în timp ce în Regatul Unit începe vineri o perioadă de doliu pentru a marca moartea suveranei. Salve de tun vor răsuna în capitala Londra, iar clopotele vor suna în întreaga ţară, bisericile, capelele şi catedralele fiind încurajate de Biserica Anglicană să organizeze rugăciuni sau slujbe speciale. Sicriul reginei Elisabeta a II-a urmează să fie expus pe un catafalc de onoare pentru ca publicul britanic să îi aducă un ultim omagiu. În timpul ceremoniei oficiale, sicriul închis este expus în vastul şi medievalul Westminster Hall din Palatul Westminster din Londra.  Charles   îşi începe prima zi în calitatea sa de nou monarh al naţiunii, după ce a petrecut o mare parte din cei 73 de ani ai săi pregătindu-se pentru acest rol. Sâmbătă dimineaţa, va avea loc un Consiliu de Ascensiune – proclamarea oficială ca rege a lui Charles – la Palatul St James din Londra. Prima proclamare publică a noului suveran va fi apoi citită de la un balcon situat deasupra Friary Court din Palatul St James, de către deţinătorul titlului de ”Garter King of Arms”.

Omagii din întreaga lume

Omagii au sosit din întreaga lume, în care a fost salutat angajamentul de nezdruncinat al Reginei Elisabeta a II-a în slujba ţării sale şi a Commonwealth.
 

  •   Papa Francisc a deplâns moartea reginei Elisabeta a II-a. El a lăudat serviciul neobosit al reginei pentru binele țării sale și exemplul de devotament pe care aceasta l-a arătat față de datorie.  ”Profund întristat de vestea decesului Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, prezint sincere condoleanţe Majestăţii Sale, membrilor Familiei Regale, poporului Regatului Unit şi al Commonwealth-ului”, a spus suveranul pontif într-o telegramă adresată noului suveran şi citată de agenţiile internaţionale de presă.
  • „Cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, Regina Elisabeta a II-a, s-a stins din viață. De-a lungul celor 72 de ani de domnie, a trecut prin multe încercări politice și sociale, fiind ghidată însă mereu de credință și de iubirea pentru țară. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a scris Nicolae al României. Văr cu Regina Elisabeta a II-a, Regele Mihai, bunicul lui Nicolae al României, a fost invitat de onoare în 2011 la sărbătorirea a 60 de ani de domnie a Reginei Marii Britanii.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here