Scandalul  microbuzului școlar și transportul elevilor  la Școala Gimnazială din Mândra a revenit după 3 ani. Dacă în 2019 nu erau acceptați în microbuzul școlar elevii din comună care studiau la școli din Făgăraș și erau lăsați să parcurgă 6 km pe jos, de data aceasta elevii nu mai ajung nici măcar la școala din Mândra. Și asta pentru că șoferul microbuzului și-a dat demisia, iar mașina este trasă pe dreapta în curtea școlii. În plus, așa cum spune primarul comunei Mândra, microbuzul este defect.

  • ,,Șoferul, care este din Ileni și mai avea un an până la pensie,   și-a dat demisia. Din ce știu au fost discuții cu directoarea școlii, iar omul a renunțat. Microbuzul  are defecțiuni încă din iunie, dar până acum n-a fost reparat de școală“ a spus Șerban Ioan Taflan, primarul comunei Mândra.

Am încercat să vorbim și cu directarea școlii, Delia Poparadu, dar la telefon n-a răspuns, iar la școală nu era în momentul în care am căutat-o.

  • ,,Am cerut de la școală o justificare a cheltuielilor să vedem de ce nu s-a reparat microbuzul, dar încă n-am primit. Primăria a plătit consumul de gaz la școală, o sumă deloc mică pentru bugetul local. Școala are propriul buget pentru a acoperi cheltuielile lunare, reparații, întreținere inclusiv  la microbuz. Nu s-au făcut reparațiile, iar copiii din Ileni, Râușor, Șona și Toderița stau acasă. Nu poți avea un dialog cu directoarea școlii. Am fost invitați eu și directoarea școlii la prefect pentru a găsi o soluție“ a mai spus primarul Șerban Ioan Taflan.

Elevii stau acasă

Așa se face că elevii din cele 4 sate ale comunei Mândra n-au ajuns la școală nici măcar în prima zi pentru a-și prelua manualele.   Soluţia găsită de unitatea de învăţământ a fost să le trimită părinţilor manualele, ca aceştia să se ocupe de lecţiile copiilor până la angajarea unui nou şofer, așa cum a prezentat situația mama unui copil.  Acești elevi retrăiesc situația din pandemie, cu cursuri online, un dezastru pentru educația lor. Dovadă stau rezultatele obținute de elevii de la școala din Mândra la evaluarea națională. De exemplu în 2021, cea mai mare medie la evaluare națională a fost 4,25.  În 2019, au obținut medii peste 5.00 un număr de 4 elevi din 11 înscrişi.

IȘJ Brașov cunoaște situația

Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov ştie de situaţia din Mândra și recunoaște că microbuzul şcolar se află într-o stare avansată de degradare. De altfel Comuna Mândra a solicitat de la IȘJ Brașov un microbuz cu 26+1 locuri. Numai că școlile trebuie să mai aștepte întrucât cererile lor nu vor fi rezolvate prea curând.  În prezent sunt disponibile doar 12 microbuze şcolare la IŞJ Braşov, insuficiente pentru cei peste 11.000 de elevi care ar avea nevoie de transport cu microbuzul şcolar.

  • ,,Pentru postul vacantat, directorul unităţii şcolare, prof. Delia Poparad, a făcut demersurile legale şi a primit aprobarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov pentru scoaterea la concurs a postului de şofer. Procedura durează minim 40 de zile“, au  spus reprezentanţii IŞJ Braşov. Scandalul din 2019

În octombrie 2019, a fost un alt scandal legat de transportul elevilor cu microbuzul școlii. Era vorba de 16 elevi  din satul Șona ditre care 6  mergeau la școală la Mândra, iar 10  la școli din Făgăraș. Din dispoziția directoarei de la școala Mândra, șoferul microbuzului lua doar elevii care învățau la Mândra, iar pe ceilalți îi lăsa să meargă pe jos 6 km. Directoarea Delia Poparadu a refuzat să-i mai transporte pe motiv că microbuzul este al şcolii pe care o conduce şi nu are obligaţii faţă de  elevii altor şcoli. ,,Nu găsesc că şcoala are vreo  obligaţie faţă de acei copii, microbuzul e al şcolii nu al comunei“ spunea atunci directoarea Poparadu.

  

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here