Alexandru Arșinel a tras definitiv cortina peste viață din cauza unor probleme cardiace care l-au chinuit în ultimul timp. Actorul avea 83 de ani și a decedat la Spitalul Universitar București unde era internat. Alexandru Arșinel s-a născut  în satul Dolhasca din regiunea Baia a Regatului României atunci, pe 4 iunie 1939, acum județul Suceava. 1961 este anul în care a debutat Alexandru Arșinel pe scena Institutului de Teatru (sala Casandra) cu piesa „Centrul înaintaş a murit în zori” a dramaturgului argentinian Agustin Cuzzani. După absolvire, Alexandru Arșinel a plecat la Târgu Mureș, unde tocmai ce se deschisese secția română la Teatrul Maghiar. În 1964 s-a întors în București, a dat concurs și a fost angajat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. Începea o carieră prestigioasă pe scenă, pe platourile de filmare, în studiourile TVR.

Stela și Arșinel, unul dintre cele mai celebre cupluri artistice ale României

Alexandru Arșinel a jucat în sute, dacă nu mii de spectacole, emisiuni de divertisment la toate televiziunile din România post-decembristă,  are zeci de piese înregistrate la radioul național, peste 20 de filme   și albume muzicale de succes, cu melodii din repertoriul unor mari cântăreți din întreaga lume. A primit numeroase premii, ordine și medalii, a avut milioane de admiratori.  Împreună cu Stela Popescu a format unul dintre cele mai apreciate și îndrăgite cupluri. Pe scenă s-au reîntâlnit în 1978, la celebra grădină „Boema”, unde Mihai Puiu Maximilian  îl cooptase pe Alexandru Arșinel în spectacolele sale.  Alexandru Arșinel a fost și un împătimit interpret de muzică „old fashion“.

  • Nu mi-a fost niciodată parcă atât de greu ca-n aceste ultime săptămâni! Am urcat pe scenă în multe momente dificile pentru mine. Și după ce suportasem diferite intervenții medicale, fie după transplantul de rinichi, fie după operațiile la inimă, fie chiar în perioada asta a ultimilor ani, când infectările cu COVID-19 se aflau într-o fază în care nimeni nu știa exact ce va urma. Acum mi-e imposibil… Imposibil! Și mi-e o rușine fără egal. Sper ca publicul să mă ierte și să înțeleagă situația…”, declara Alexandru Arșinel  cu câteva săptămâni înainte de plecare…

În 2004  a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, decretul prezidențial semnat de Ion Iliescu.   Trei  orașe l-au declarat pe Alexandru Arșinel „Cetățean de onoare”: Dolhasca (2011), Suceava (2011) și București (2017). 2014 este anul în care Casa de Cultură din Dolhasca a primit numele lui Alexandru Arșinel

Dumnezeu să-l odihnească!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here