Persoanele care vor să ajungă la Mănăstirea Dejani din Munții Făgărașului sunt șocate să vadă că drumul de acces  în pădure este blocat cu un banner care anunță ,,Accesul interzis, proprietate privată“. Oamenii au două variante, să ocolească bannerul și să-și continue drumul sau să renunțe la drumeție. Ultima variantă este aleasă de majoritatea turiștilor și enoriașilor care vor să ajungă la mănăstire întrucât înscrisurile de pe banner îi avertizează că locul este supravegheat video. Cum a ajuns acest drum public în proprietatea cuiva?

O firmă, stăpână peste un drum public

Proprietarul drumului este o firmă cu sediul în Dejani, nr. 73, Profilis Total SRL.    Administratorul de la SC Profilis SRL a decis să  blocheze calea de acces amplasând acest banner prin care își anunță calitatea de proprietar.  Numai că povestea acestei proprietăți este cusută cu ață albă și începe undeva în 2006. Abia după  16 ani, Profilis Total SRL și-a amintit că ar fi proprietarul drumului public și tocmai în preajma sărbătorii hramului Mănăstirii Dejani, 1 octombrie, ,,Acoperământul Maicii Domnului“, a blocat accesul. Nu doar enoriașii sunt afectați de decizia Profilis Total SRL ci și localnicii care dețin proprietăți în zonă, composesoratul care deține pădure în această parte a Munților Făgăraș și Primăria care deține pădurea comunală. Este un drum de acces de vreo 1,2 km.

Drum blocat înainte de sărbătoarea hramului de la Mănăstire

,,Înaintea hramului de la Mănăstire, a fost blocat drumul. Prin intervenția Prefecturii Brașov s-a deblocat situația pentru ca enoriașii să poată să ajungă la hram, iar călugării să se aprovizioneze. Dar de luni, 3 octombrie a.c., drumul este din nou blocat“ explică primarul comunei Recea, Gheorghe Lazea.

 Afacere controversată

Ițele afacerii vin din 2006, când lichidatorul Nitramoniei, SC Info Dip și Maestro, au vândut activele fostului combinat. Acest drum a fost vândut unei persoane fizice, care la scurt timp l-a vândut firmei Profiles Total SRL din Dejani. ,,A fost o afacere. S-a vândut acestei persoane fizice pentru a se putea introduce drrumul în circuitul civil. Aceasta a vândut a doua zi respectivei firme. Din 2006 nu s-a acționat în niciun fel, doar în acest an au pus bariera. Încercăm să găsim soluții pentru a reda drumul circulației. Enoriașii vor să ajungă la mănăstire, iar locuitorii comunei trebuie să ajungă la proprietățile lor“ a mai explicat primarul Gheorghe Lazea. Am încercat să avem o poziție a firmei Profiles Total SRL, dar la adresă n-am găsit vreun reprezentant care să explice situația.

O firmă cu datorii

Când s-a edificat Mănăstirea Dejani, în autorizația de construcție era stipulat  accesul pe acest drum public.  Documentul este din 2001, iar vânzarea figurează undeva în  2006.  Tot Profiles Total SRL deține și alte suprafețe de teren în această zonă pe care le-a închiriat, asigurându-și venituri frumoase. Conform ANAF, firma este înființată în 2007 și de atunci a avut cel mult 3 angajați. În fiecare an fiscal înregistrează datorii, dar cele mai mari sume datorate au fost înregistrate în  2014, 510.256 lei. Primăria Recea a impus titlu executoriu acestei societăți pentru neplata dărilor, act nr. 313 în 2 decembrie 2019. În anul 2021, firma avea o cifră de afacere de 360.167 lei, un profit de 15.850 lei și 2 angajați. În 2020, erau 3 angajați, o cifră de afacere de 625.974 lei și un profit de 227.987 lei. Anul 2019 a găsit firma pe pierdere, datorii de 222.746 lei și o cifră de afacere de 260.828 lei.

Scurt istoric al Mănăstirii Dejani

Din satul Dejani se merge spre mănăstire pe șosea asfaltată, trecând pe lângă o unitate militară, după încă 1 km  pe lângă Păstrăvăria Dejani, apoi pe un  drum betonat de vreo  300 de metri, după care urmează un drum pietruit de circa 2 kilometri până la mănăstire. În total sunt vreo 6 km din satul Dejani până la mănăstirea din munte.   Nu se cunoaște data exactă a întemeierii mănăstirii, însă este atestată documentar înainte de anul 1700. Mănăstirea este menționată într-o ,,Conscripție”, din anul 1748, alături de alte 12 mănăstiri din districtul Făgărașului. În jurul anului 1750, existau în zona Făgărașului, de-a lungul munților, 37 de shituri și mănăstiri. Dar toate au fost distruse de generalul Bukow.   Încă din secolele al XV-lea și al XVII-lea au fost fondate în satele Telechi, Vaida și Dejani – Recea așezăminte monahale pentru călugari, care au avut aceeași soartă ca mai toate mănăstirile din Ardeal, fiind distruse în anul 1761 de armata generalului austriac Bukow. După această dată, până în anul 1990 n-a mai existat viață monahală în aceste locuri. În anul 1990 a fost descoperit locul uneia din vechile mănăstiri, de către preotul paroh Aurel Popa. Mitropola Ardealului   a aprobat reînființarea Mănăstirii Dejani. Au început imediat lucrările de starețul Gherontie Negura și obștea care se formase aici.  Au venit la acest nou lăcaș și 4 călugări de la Schitul Sihla din județul Neamț, dar au rămas doar doi dintre ei la Dejani.  Era o poiană pustie și liniștită dacă nu erau  zgomotele de  la baza militară din apropiere, unde se  făceau des teste cu explozibil.    Toată poiana era plină de bălării, în afară de un petic pătrat, pe care nu crescuse decât iarbă. Călugării au hotarât să sape în acel perimetru  temelia bisericii. După câteva cazmale, au dat de temelia vechii mănăstiri. Astfel s-a întâmplat și cu găsirea locului potrivit pentru a săpa o fântână. Starețul s-a oprit la un loc mai adâncit aflat între brazi. Când a început să sape,   cazmaua a lovit în piatră, era lespedea de piatră care astupa gura vechii fântâni, adancă de nouă metri și cu apa încă potabilă.  Inițial s-a construit un altar de vară și o clădire în care sunt patru chilii, trapeza, bucătăria și un paraclis. Până în anul 1995,  au mai fost construite, izolate prin pădure în stil pustnicesc, mai multe chilii. Apoi a fost construită o biserică frumoasă din lemn, în   stilul moldovenesc, cu trei turle. Mănăstirea Dejani, cu obște de călugări, poartă două hramuri: Acoperemântul Maicii Domnului, în biserica mare (1 octombrie) și Schimbarea la Față, în paraclis (6 august).  (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here