Râpa Robilor, monumentul ridicat în memoria victimelor ucise în penitenciarul Aiud, în perioada comunistă, va primi aproape o jumătare de milion de euro din PNRR, pentru construcția unor spații expoziționale într-o clădire nou construită, informează alba24.ro
Râpa Robilor (de la Aiud a primit 460.000 de euro, se arată într-un comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, iar contractul a fost semnat luni.
Aiud era socotită cea mai severă închisoare comunistă din sud-estul Europei. Pavilionul Celular era o clădire în formă de T, cu patru niveluri, fiecare având 78 de celule şi două saloane mari. În interiorul închisorii, mai era Zarca, o clădire cu parter şi etaj, totalizând 70 de celulule, ridicată din ordinul împărătesei Maria Tereza, pentru osânda ardelenilor români. Începând din anul 1929, Zarca a fost declarată insalubră, dar comuniştii n-au ţinut cont de acest fapt. Pereţii clădirii erau umezi până la înălţimea de 1-1,5 m şi acoperiţi cu mucegai.
Începând din vara lui 1953, în Zarcă şi cele două secţii s-au montat peste geamuri obloane de culoare albastră, iar în Celular jaluzele din lemn, de aceeaşi culoare, pentru a nu se vedea în curte. Deţinuţii abia mai puteau zări câte un petic de cer. În astfel de condiţii au făcut osândă cei mai mari oameni ai neamului românesc, profesori universitari, savanţi, foşti miniştri, oameni de cultură, politicieni şi tot acolo au murit 34 de generali, eroi din Al Doilea Război Mondial.
O celulă avea 4 m lungime şi 2 m lăţime şi mai mereu era suprapopulată. Deţinuţii dormeu pe duşumea pe câte o pătură roasă şi ruptă. Hrana avea cam 700 calorii zilnic, iar apa era raţionalizată, cam 32 linguri/om, şi trebuia să ajungă pentru băut, spălat faţa şi vasele. Se urmărea exterminarea fizică prin înfometare şi boli. Deţinuţii ajungeau, în atare condiţii, schelete ambulante, doar pielea le mai acoperea oasele. Trupurile lor erau pline de puroi şi murdărie. Unele statistici care s-au mai păstrat arată că din septembrie 1949 până în august 1950 au murit de foame 625 de oameni care au fost aruncaţi în gropi comune, în apropierea închisorii, în locul numit Râpa Robilor.
Numai în anul 1959 la temuta închisoare Aiud au fost 7000 de deţinuţi politic, victime ale sistemului stalinist, conform afirmaţiilor deţinutului care porţiona raţiile zilnice de pâine. Toţi au statut de foşti deţinuţi politic, încarceraţi pentru singura vină de a se opune comunismului, regim opozant al principiilor de dreptate, adevăr, credinţă în Dumnezeu şi în neamul românesc.
În fiecare an, la 14 septembrie, de Ziua Crucii, se organizează comemorarea eroilor anticomunişti la monumentul de la Aiud. Se adună foştii deţinuţi politici din toată ţara pentru a aduce un omagiu camarazilor lor care astăzi nu mai sunt.