După succesul internațional al filmului independent ,,Între Chin și Amin“, inspirat din tragediile victimelor gulagului comunist românesc, în special ale „Experimentului Pitești”, cineastul Toma Enache lucrează la primul film artistic de lungmetraj dedicat emblematicului compozitor George Enescu. Producția este realizată de La Steaua Film Studios. „În acești 100 de ani, am avut două mari personalități care au făcut cunoscută România la nivel mondial: Brâncuși și George Enescu. N-avem nevoie de nimeni altcineva!” spunea Neagu Djuvara, în Anul Centenarului. O personalitate copleșitoare, încă nedezvăluită pe deplin, George Enescu este unul dintre compozitorii de geniu ai lumii și cel mai mare compozitor pe care l-a avut vreodată România. Pare astfel incredibil că până în anul 2022 nu s-a realizat niciun film artistic care să spună povestea extraordinară de viață a acestui geniu. Dacă muzica lui este astăzi cunoscută și cântată pe marile scene din toată lumea, se știu prea puține despre caracterul lui extraordinar, despre bunătatea și generozitatea care l-au caracterizat, despre cultul lui pentru prietenie și despre dragostea nemărginită pentru țara lui.

O poveste fascinantă despre creație și iubire

Toma Enache, care semnează și scenariul filmului intitulat ,,Enescu – geniul și prințesa, și-a concentrat atenția documentării, care a durat mai mult de doi ani, asupra legendarei povești de dragoste dintre Enescu și Prințesa Maria (Maruca) Cantacuzino și a felului în care aceasta din urmă i-a inspirat creația marelui muzician român. „Am această bucurie unică, să pot onora memoria lui George Enescu cu un film artistic care să aducă în fața spectatorilor povestea lui extraordinară de viață. O poveste fascinantă despre creație și iubire a unui geniu plin de bunătate și generozitate, declară regizorul. Pe lângă Festivalul Internațional care poartă numele marelui compozitor, organizat în România, filmul regizat de Toma Enache își propune să prezinte publicului cinefil din toată lumea caracterul uman și personalitatea creatoare a lui George Enescu.    Nu este întâmplător faptul că marele violonist Yehudi Menuhin, unul dintre discipolii săi, a spus: „Dacă cititorul ar putea să-și închipuie mintea enciclopedică, îngemănată cu inima cea mai generoasă și mai lipsită de egoism din câte pot exista într-un om, cu o înfățișare nobilă și frumoasă, cu un chip romantic, însuflețit mereu de un geniu creator, fie că vorbea, preda, dirija, cânta la vioară ori la pian, dar mai cu seamă atunci când compunea, imaginea tot nu ar fi completă. Enescu rămâne pentru mine cea mai extraordinară ființă omenească, cel mai mare muzician și cea mai puternică influență exercitată vreodată asupra mea”.

O distribuție de excepție

Filmările au început la sfârșitul lunii iulie și au avut loc, în mare parte, în locații emblematice din România, sugestive pentru viața celor doi protagoniști, de la Ploiești, Tecuci, Iași și București, la Paris și Londra. Cea mai mare parte a lor s-a desfășurat în Iași, la Ateneul  Național din Iași, în interioare ce reproduc atmosfera mondenă a anilor 1910–1930. În producția La Steaua Film Studios, în primele lor roluri cinematografice de amploare sunt doi talentați actori de teatru: Mircea Dragoman (Teatrul Evreiesc de Stat din București), în rolul lui George Enescu, și Theodora Sandu (Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești), în rolul Mariei Cantacuzino. Din distribuție fac parte și remarcabilii actori: Constantin Codrescu, Cezara Dafinescu, Manuela Hărăbor, Adrian Titieni, Cristian Sofron, Kira Hagi. Costumele protagoniștilor sunt realizate de maestrul Stefano Nicolao (Atelierul Nicolao din Veneția). Atelierul Nicolao a realizat costume pentru numeroase filme, trei dintre acestea primind nominalizări la Oscar. Bijuteriile și accesoriile din perioada interbelică, folosite în film, fac parte din colecția Iuliei Gorneanu. Producători executivi sunt Marta Maria Mocanu și Elena Enache.

Un nume cunoscut în cinematografie

Toma Enache este un nume cunoscut în teatru și cinematografie. A regizat piese de teatru, a scris scenarii și a lucrat cu mari actori. De origine aromân, regizorul Toma Enache este autor al unor filme independente cu mare succes de public și premiate internațional, precum NU SUNT FAIMOS, DAR SUNT AROMÂN (primul film vorbit în aromână, lansat în 2013) și ÎNTRE CHIN ȘI AMIN (primul film despre ororile Experimentului Pitești, lansat în 2019, cu peste 50 de premii internaționale).

Proiect realizat  în pandemie

Toma Enache   a dezvăluit   de unde a pornit ideea de a scrie și a regiza un film în care, pentru prima dată, să spună povestea despre creație și iubire a genialului compozitor roman.

  • Este o mare onoare și o mare bucurie să am șansa să fac primul film artistic despre un compozitor de geniu, despre unul dintre cei mai mari oameni pe care i-a dat România, de talie internațională, de mare noblețe sufletească. Un țăran, cum îi plăcea să spună, născut la Liveni, în Moldova pe care a iubit-o extraordinar de mult și pe care a pomenit-o până în ultimele zile”, spune Toma Enache.

Regizorul povestește cum s-a documentat, timp de doi ani, pentru a scrie scenariul filmului ”Enescu – Geniul și Prințesa”, ce documente, corespondențe și relatări în presa vremii a citit pentru a găsi lucruri mai puțin cunoscute despre legendara poveste de dragoste cu prințesa Maria (Maruca) Cantacuzino și felul în care aceasta i-a inspirat creația.

  • ,,O poveste de iubire fabuloasă, o poveste de creație a operei Oedip care s-a întins pe aproape 25 de ani. Sunt două fire care au condus viața lui Enescu și pe care le prezentăm și noi în film: modul în care a creat Oedip și povestea de iubire cu Maruca Cantacuzino. Cele două se suprapun, se întrepătrund, de când s-au cunoscut și până s-au căsătorit. A compus acest Oedip și în același timp a existat această poveste de iubire extraordinară între Maruca Cantacuzino și George Enescu”, spune Toma Enache.

Toma Enache a scris scenariul pentru ”Enescu – Geniul şi Prinţesa” având tot timpul în minte să încerce să redea vorbele, trăirile, emoțiile și situațiile așa cum i-ar fi plăcut și genialului compozitor să le povestească și să le vadă despre creația, viața și iubirea lui pentru Maruca Cantacuzino.

  • Dacă e ceva la care m-am gândit tot timpul când lucram la scenariu, era: cum să fac… ca să-i placă și lui Enescu? Sau cum să scriu eu și să mă asigur că i-ar plăcea și lui? Am citit toate scrisorelele, telegramele. Avem această șansă să deținem foarte mult material rămas autentic, toate lucrurile reale pe care le-a scris el despre prieteni, corespondența. Pe lângă asta, avem lucrurile apărute în presa vremii. Din toate aceste lucruri reies foarte multe adevăruri pe care îmi doream cumva să le prind în film. Chiar și așa, un film nu poate epuiza un personaj cum este George Enescu. Sper ca povestea lui Enescu să ajungă spre sufletele oamenilor. Enescu trebuie să fie redescoperit de toți românii și nu doar de toți românii, ci de toți iubitorii de muzică. Este un geniu al secolului 20”, a mai spus Toma Enache.

Regizorul Toma Enache  vrea ca lansarea lungmetrajului să aibă loc în  doua jumătate a anului viitor.

 Donații pentru un film independent

Filmul este un proiect captivant nu numai pentru că va aduce pe ecran povestea unui român de talie internațională, ci și pentru că, fiind un film independent, a atras implicarea și susținerea financiară a multor parteneri și companii din domenii diferite. Cei care vor să se alăture misiunii de a omagia personalitatea compozitorului prin acest film o pot face accesând site-ul www.lasteaua.ro, secțiunea „Donații”   pentru memoria lui George Enescu. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here