Șase comune din județul Brașov nu au medic de familie. Oficialii Prefecturii, ai Casei de Asigurări și ai Direcției de Sănătate publică încearcă să identifice soluții la criza medicilor de familie din aceste  localități ale județului. S-au întâlnit la Prefectura Brașov directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, Claudia Bularca, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Braşov, Ana Şestacova, primarii sau reprezentanţi din acele comune în care nu există cabinete de medicină de familieUnitățile administrativ-teritoriale din județ care nu au medici de familie sunt Augustin, Beclean, Bunești, Cața, Șoarș și Ticușu.

  • ,,Urmare a unei modificări legislative, a apărut acum o șansă în plus pentru acoperirea acestui deficit, prin posibilitatea deschiderii unor puncte de lucru ale medicilor de familie. În cursul discuțiilor, a reieșit faptul că în unele unități administrativ-teritoriale din cele cinci există spații amenajate ca și cabinete medicale, primăriile respective pot pune la dispoziție și locuință de serviciu și se pot acorda, prin hotărâre de Consiliu Local, și alte forme de sprijin, dar cu toate acestea nu au găsit medici de familie dispuși să profeseze acolo. Am convenit ca reprezentanții organizațiilor profesionale ale medicilor de familie să aducă la cunoștința membrilor atât ceea ce pot oferi cele cinci primării, cât și facilitatea introdusă prin modificarea legislativă și sperăm să rezolvăm situația”, a explicat prefectul.

La nivelul județului Brașov există 35 de norme neacoperite în privința asistenței medicale primare în relație cu Casa Asigurărilor de Sănătate.

  •  „Aceasta înseamnă că asigurații din anumite localități sunt înscriși la medici de familie din alte localități și trebuie să facă efortul de a se deplasa acolo atunci când au nevoie, fiind situații în care distanțele sunt destul de mari. În plus, la nivelul județului Brașov peste 100 de medici de familie au atins vârsta de pensionare. Prin Legea nr. 95/2006,  medicii de familie pot să deschidă maximum 2 puncte secundare de lucru, cu activitate de cel mult 10 ore pe săptămână”, a explicat șefa CAS.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here