Drumul comunal ce leagă satul Breaza de Mănăstirea „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” de la poalele Munților Făgăraș va fi reabilitat în totalitate. A fost drum județean, care a fost declasificat în drum comunal, ulterior fiind intabulat pe  UAT Lisa. Este un proiect al UAT Lisa finanțat prin programul Anghel Saligny în valoare de  7.327.102,54 lei cu TVA. Proiectul a fost trecut pe  lista de investiții a acestui program național în iulie 2022, iar de atunci Primăria Lisa se ocupă de obținerea avizelor aferente investiției.

  • ,,În cel mult 20 de zile vom avea toate avizele necesare,  după care vom scoate la licitație lucrările. Este un drum comunal pe care l-am intabulat pe UAT Lisa în urmă cu 2 ani. Era  declasificat ca drum județean așa cum sunt toate drumurile de sub munte, o procedură făcută de CJ Brașov prin 2016“ a declarat Gheorghe Moga, primarul comunei Lisa.

Drumul ce va fi reabilitat are 3,8 km.

  • ,,Drumul va fi asfaltat, șanțurile vor fi terasate dar cu pământ.  Se va reface podul de peste valea Pojortei“ a mai spus primarul Gheorghe Moga.

În prezent documentația se află la APM Brașov și SGA pentru avizare.

Încercări eșuate

Modernizarea drumului ce leagă satul Breaza de  Mănăstire a fost o investiție aprobată în 2020 prin Fondul Naţional de Investiţii.

  •  ,,A fost aprobată investiţia, s-a făcut licitaţia şi urma să înceapă lucrările la cei 3,8 km de drum. Au fost şi contestaţii la licitaţie. Numai că prin OUG emisă în 6 ianuarie 2020, Fondul s-a desfiinţat. Am depus proiectul la CNI, dar nu s-au găsit bani pentru proiectul nostru. Ne-am orientat acum spre programul Anghel Saligny și vom reabilita acest drum” explică primarul Gheorghe Moga.

Declasificarea unor segmente de drumuri județene

După ce a ignorant reabilitarea, prin 2016,  conducerea de atunci a CJ Braşov s-a decis să predea vreo 200 km de drum județean din zona Făgărașului în administrarea comunelor, iar repararea lor să cadă în sarcina edililor locali. Transformarea drumurilor judeţene în drumuri comunale nu a fost însă agreată de toţi primarii făgărăşeni, aceştia invocând bugetele locale foarte mici de care dispun comunele. Pentru a fi clasificate ca drumuri comunale, consiliile locale au emis atunci HCL-uti în baza cărora puteau prelua în administrare aceste artere de circulaţie. Din zona Făgăraşului au fost în discuție următoarele segmente de drum judeţean, unele ajungând în administrarea comunelor.

  •  O porţiune de 6,3 kilometri din DJ 102 Viştea de Jos – Drăguş
  •  Porţiunea dintre Şercăiţa şi Mănăstirea Bucium a DJ 102B
  •  Porţiunea dintre Breaza şi Mănăstirea Breaza a DJ 103F
  •  Drumul care pleacă din DN 13 spre Mănăstirea Buneşti
  •  Drumul de 12 kilometri din DJ 104D, cuprins între Făgăraş şi Calbor
  •  Drumul care face legătura între Vad şi Poiana Narciselor
  •  Drumul dintre DJ 105B spre Sâmbăta de Sus
  •  Drumul dintre Mănăstirea Brâncoveanu şi Valea Sâmbetei
  •  Drumul Criţ – Meşendorf – Grânari – Lovnic (6 kilometri)

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here