O haită de câini fără stăpân terorizează mai multe sate din Țara Făgărașului. Nu mai mult de 5 câini mari, așa cum spun cetățenii, intră în gospodării și le omoară animalele. Patrupedele au făcut pagube în Feldioara, Corbi, Viștea de Sus și Viștișoara. Unii localnici spun că animalele sunt foarte flămânde și de aceea atacă.

  • ,,Este foarte greu să-i prindem pentru că umblă dintr-un sat în altul. Firmele de ecarisaj vin să-i captureze în momentul în care le spunem unde sunt câinii. A devenit o mare problemă această haită de câini care a apărut în ultima vreme în zonă. Primăria Ucea va încheia un contract cu o firmă de specialitate pentru a rezolva această problemă. Avem și un termen impus de Poliția Animalelor pe care vrem să-l respectăm. În prezent am obținut câteva oferte și o vom alege  pe cea mai bună. O   problemă a acestor firme de ecarisaj este legată de adăposturile din județ care sunt pline“ a declarat primarul comunei Ucea, Adrian Grovu.

Multe pagube

  • Familia Silea care deține animalee la Corbi   a înregistrat pagube în urma atacului acestei haite de câini. ,,Un țap cu pedigree, 5 capre care încă luptă mușcate, stres maxim pentru o turmă de capre gestante“ a postat pe rețelele de socializare această familie.
  • În Feldioara au omorât un berbec și un cârlan din turma ciobanului.
  • La Corbi au fost găsite în dimineața de luni, așa cum spun oamenii, 5 oi moarte,  vreo 20 mușcate , iar alte 6 oi sunt dispărute.

Un serviciu de ecarisaj la ADI ,,Țara Făgărașului“

Membrii Asociaţiei de Dezvoltare ,,Ţara Făgăraşului“ s-au decis în acest an să înfiinţeze un serviciu de gestionare a câinilor comunitari şi un adăpost public comun pentru întreaga zonă.

  • ,,Suntem peste 30 de comune în asociaţie care au fost de acord să înfiinţăm un serviciu în  cadrul ADI.  Au fost emise HCL-uri de către comunele membre pentru aderarea la acest serviciu“ a declarat Florin Ioani, preşedintele ADI ,,Ţara Făgăraşului“.

Membrii asociaţiei se gândesc şi la construirea unui adăpost public pe raza comunei Viștea, în zona barajului de la Olteț, care să deservească toate comunele membre în asociaţie.

  • ,,Vom avea minim 3 posturi la acest serviciu, un agent veterinar, un îngrijitor, un şofer, dar organigrama poate fi extinsă. Este singura soluţie ca acest serviciu să cuprindă un areal mai mare pentru că cheltuielile se vor împărţi. În plus, acest serviciu va fi gestionat de asociaţie sau îl putem delega. Am repartizat pentru acest proiect o suprafață de teren de un hectar, dar putem mări suprafața dacă este nevoie“ a mai spus Florin Ioani.

La ultima ședință a asociației, membrii au votat alocarea a 20.000 lei de fiecare comună pentru înființarea acestui serviciu.

Adăposturile de câini sunt pline

Până când adăpostul de la Viștea va fi construit și va fi funcțional, adăposturile de câini din zona Brașovului, cu o capacitate de peste 700 de locuri, sunt pline cu animale abandonate, iar solicitările de cazare a altor patrupede găsite pe străzi sunt tot mai multe în ultima perioadă. Organizațiile care gestionează adăposturile fac apel la proprietarii de câini să îi sterilizeze, cu atât mai mult cu cât, până la sfârșitul anului, sunt în derulare campanii pentru astfel de servicii oferite gratuit.

  • De foarte mult timp n-am mai ajuns în situația în care suntem acum. Este vorba de extraordinar de mulți pui, cu toate că de ani de zile facem sterilizări gratuite pentru toată lumea, indiferent că sunt persoane din Brașov sau din jurul Brașovului.   Foarte mulți câini au apărut în locuri în care n-au mai existat de mult timp animale fără stăpâni. Există și o lege care îi obligă pe toți proprietarii de câini să îi sterilizeze, să îi microcipeze și vaccineze și să-i înscrie în registrul de evidență a câinilor cu stăpân”, a explicat vicepreşedintele Asociaţiei Milioane de Prieteni, Paula Ciotloş.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here