Cel mai mare scandal din lumea jocurilor de noroc are legătură cu Braşovul. Reţeaua care încerca să controleze întreaga piaţă şi care acţiona în Bucureşti şi 19 judeţe era condusă de doi fraţi din Braşov, care deţin un lanţ de cazinouri renumite, titrează bzb.ro.
Poliţiştii bănuiesc că aceştia ar fi încercat să-şi sperie concurenţa cu ajutorul clanurilor interlope şi le-ar fi interzis clienţilor care câştigau sume importante să plece cu banii. În plus, clienţii recalcitranţi erau bătuţi.

Din Braşov, lucrau cu clanuri din Teleorman şi Moldova
Cei doi fraţi care deţin lanţul de cazinouri vizat de anchetatori sunt din Braşov, însă unul dintre ei ar conduce afacerile din străinătate. Încă din 2018, ambii ar fi adunat în jurul lor membrii şi apropiaţi ai unor clanuri interlope cunoscute în zona de sud a ţării, dar şi în regiunea Moldovei, spun anchetatorii.

Cum operau ca să-şi asigure monopolul
Interlopii le asigurau patronilor de cazinouri protecţia şi îi şantajau pe competitorii care îşi deschideau săli de jocuri de noroc în aceeaşi zonă. Speriaţi, aceştia renunţau la afacere, iar cei dou fraţi aveau monopol. În plus, dacă un client câştiga o sumă mai mare, membrii clanurilor îl convingeau cu bătăi şi ameninţări să renunţe la bani şi nu îi mai permiteau să se întoarcă în cazinou. Un astfel de caz a fost înregistrat și la Făgăăraș.
Conform unor surse din anchetă, „discutăm despre o reţea infracţională foarte clar structurată şi ierarhizată”. Practic, spun anchetatorii, „reţeaua funcţiona similar cu o firmă de pază, însă, spre deosebire de una obişnuită, membrii acestei reţele nu protejau cazinourile respective doar în faţa persoanelor agresive, ci şi în faţa concurenţei sau a clienţilor care câştigau prea mulţi bani sau făceau altfel de probleme în cazinourile deţinute de către liderii reţelei”.

  • „Din 1993, de când s-au legalizat jocurile de noroc, niciodată nu a fost un scandal de amploarea asta. E printre primele cinci din ţară, ştiu că au şi francize, nu sunt toate sălile lor de jocuri. Concret, am păţit eu, când am avut un cazinou live la Iaşi. Clanurile de interlopi din zona respectivă intimidau clienţii să le dea bani din banii câştigaţi. Stăteau în cazinou şi aşteptau afară şi le luau banii pe care îi câştigau în cazino”, a declarat Sorin Constantinescu, consultant cazinouri citat de bzb.ro.

Reamintim că 123 de percheziţii au avut loc miercuri, 23 noiembrie, în Capitală şi în alte 19 judeţe din tară, printre care şi Braşovul, iar la audieri (la Bucureşti, unde se instrumentează cazul) au fost duse în total 40 de persoane, printre care şi apropiaţi ai clanurilor Sportivilor, Cordunenilor şi Cămătarilor. Unul dintre proprietarii cazinourilor nu a putut ajunge în faţa anchetatorilor, pentru că nu a fost găsit de oamenii legii. Surse din poliţie spun că ar fi plecat din ţară.

DIICOT: „Au urmărit să împiedice extinderea sălilor de joc”
Suspecţii sunt cercetaţi acum pentru şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, loviri, violenţe şi constituire de grup infracţional organizat.

  • „Membrii grupului infracţional organizat au urmărit să împiedice extinderea sălilor de joc concurente pentru a permite dezvoltarea propriei reţele de săli. Aceştia au creat o structură de forţă care a fost folosită şi pentru a împiedica anumiţi clienţi să revendice câştigurile însemnate, dar şi pentru a disciplina clienţii recalcitranţi cărora le era interzis accesul în sălile de joc şi care erau siliţi să dezdăuneze membrii grupului pentru prejudiciile aduse aparatelor de joc aparţănând acestora”, a declarat Ramona Bolla, purtător de cuvânt DIICOT.

    Împrumuturi de mii de euro pentru jucătorii executaţi apoi
    La audieri au ajuns şi doi locotenenţi ai clanului Cămătaru. Unul dintre ei, Marian Sîrbu zis şi Box, a fost cercetat anul trecut într-un alt dosar de şantaj. Ar fi recuperat, alături de alţi interlopi, peste 600.000 de euro de la jucători pe care îi împrumutau cu dobânzi mari şi cărora le atribuiau datorii inventate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here