Minorul care a comis crima din Ticușu Vechi în noaptea de Revelion, 31 decembrie  2021, a fost condamnat pentru omor de Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov. Decizia instanței a fost emisă la 24 noiembrie 2022, condamnatul având drept de contestație în termen de 10 zile de la primirea hotărârii. Minorul a fost condamnat la 7 ani de privare de libertate și internarea lui într-un centru de detenție. Băiatul de 17 ani se află de la comiterea faptei în Centrul de Detenție Craiova. Fapta comisă atunci a îndoliat familia Buta din Ticușu Vechi, nr. 114, și a șocat întreg satul. Crima a fost comisă cu o secure și un par, iar victima a decedat a doua zi în spital la Brașov.  Pe partea civilă, instanța a dispus ca inculpatul, în solidar cu părinții săi, să achite:

  • 20.000 de lei cu titlu de daune morale tatălui victimei;
  • 25.000 de lei cu titlu de daune morale fratelui victimei;
  • 6.489 lei cu titlu de daune materiale tatălui victimei.

De asemenea, au de achitat mii de lei cheltuieli judiciare. Alte 3.440,46 de lei trebuie să i le plătească Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov unde a fost înternată victima. Dosarul penal nr. 38/1372/2022 din a fost înregistrat la Tribunalul Brașov la 25 ianuarie 2022, iar la 24 noiembrie a fost emisă Hotărârea nr.  28.

,,Solutia pe scurt: În baza art. 114 alin. 2 lit. b), în referire la art. 115 alin. 1 pct. 2 lit. b) şi art. 125 Cod penal, stabileşte şi aplică inculpatului minor CERCEA VICTOR-MARIAN, în prezent deţinut în Centrul de Detenţie Craiova, măsura educativă privativă de libertate a ”internării într-un centru de detenţie”, pe o durata de 7 (şapte) ani, pentru săvârşirea a infracţiunii de ”omor”, prevăzută şi pedepsită de art. 188 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 113 şi următ. Cod penal (persoană vătămată Buta Radu-Ioan, faptă din 01.01.2022). În baza art. 404 alin. 4 lit. a) Cod procedură penală, raportat la art. 127 Cod penal, în referire la art. 72 alin. 1 Cod penal, deduce din măsura educativă privativă de libertate aplicată inculpatului durata reţinerii şi a arestului preventiv de la data de 03.01.2022 la zi. În baza art. 399 alin. 1 Cod procedură penală, menţine starea de arest a inculpatului Cercea Victor-Marian. În baza art. 399 alin. 4 Cod procedură penală, hotărârea este executorie cu privire la menţinerea măsurii arestării preventive. În baza art. 112 alin. 1 lit. b) Cod penal, confiscă securea, având coada din lemn cu lungimea de aprox. 80 cm, cu muchia de aprox. 10 cm lăţime, şi parul din lemn, cu lungimea de aprox. 100 cm, ridicate cu ocazia cercetării la faţa locului, de către organele de urmărire penală (ambalate în colet sigilat cu bandă autocolantă ”Poliţia Română”, aflat la camera de corpuri delicte a Tribunalului pentru Minori şi Familie Braşov. Constată că celelalte obiecte, aflate la camera de corpuri delicte a Tribunalului pentru Minori şi Familie Braşov, constituie mijloace materiale de probă şi rămân ataşate dosarului…  În baza art. 19, art. 25 şi art. 397 Cod procedură penală, în referire la art. 1349, art. 1357-1358 din Cod Civil, admite, în parte, acţiunea civilă exercitată de rudele victimei: Buta Niculae-Ioan (tatăl) şi Buta Gelu-Cosmin (frate) şi obligă inculpatul Cercea Victor-Marian, în solidar cu părţile responsabile civilmente, Cercea Victor şi Pârlea Versavia-Maria, după cum urmează:

  •   la plata către Buta Niculae-Ioan a sumei de 20.000 lei, cu titlu de daune morale;
  •    la plata către Buta Gelu-Cosmin a sumei de 25.000 lei, cu titlu de daune morale; – la plata către Buta Niculae-Ioan a sumei de 6.489 lei, cu titlu de daune materiale.

În baza art. 276 alin. 1, în referire la art. 274 alin. 3 Cod procedură penală, obligă inculpatul, în solidar cu părţile responsabile civilmente, la plata către partea civilă Buta Niculae-Ioan a sumei de 3.000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare efectuate de aceasta. Respinge celelalte pretenţii ale părţilor civile, ca neîntemeiate. În baza art. 19, art. 25 şi art. 397 Cod procedură penală, în referire la art. 1349, art. 1357-1358, art. 1391 Cod Civil, admite acţiunea civilă exercitată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov şi obligă inculpatul Cercea Victor-Marian, în solidar cu părţile responsabile civilmente, Cercea Victor şi Pârlea Versavia-Maria, la plata sumei de 3.440,46 lei, cheltuielile ocazionate de prestaţiile medicale acordate victimei Buta Radu-Ioan. În baza art. 274 alin. 1 şi 3 Cod procedură penală, obligă inculpatul Cercea Victor-Marian, în solidar cu părţile responsabile civilmente, Cercea Victor şi Pârlea Versavia-Maria, la plata sumei de 3.700 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 2.697 lei este aferentă fazei de urmărire penală. În baza art. 274 alin. 1, raportat la art. 272 Cod procedură penală şi Protocolul încheiat între Ministerul Justiţiei, P.Î.C.C.J. şi UNBR, onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat, av. Moraru Beatrice, în cuantum de 868 lei, va fi plătit către Baroul de Avocaţi Braşov din fondurile speciale ale Ministerului Justiţiei, urmând a rămâne în sarcina statului, potrivit art. 275 alin. 6 Cod procedură penală. Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii, care se va depune la Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, potrivit art. 409-410 Cod procedură penală. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin intermediul grefei Tribunalului pentru Minori şi Familie Braşov, potrivit art. 405 alin. 1 Cod procedură penală, astăzi, 24.11.2022.
Document: Hotarâre  28/2022  24.11.2022

 Doliu în familia Buta

Inițial cercetările au fost efectuate de   Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea, dar după ce victima a decedat, 2 ianuarie 2021, dosarul a fost   declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, competent a efectua urmărirea penală potrivit art. 40 din Legea 304/2004.  În cursul urmăririi penale s-a solicitat luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpat.  Scandalul s-a înregistrat în curtea familiei Buta și pe stradă, protagonişti fiind doi fraţi, de 15 şi 17 ani, care n-ar fi fost primiţi la petrecerea dintre ani în casa victimelor. Nimeni nu se gândea că adolescenţii caută răzbunare.  În jurul orei 4.40, tinerii înarmaţi cu topoare  au aşteptat în faţa casei fraţilor Buta pentru a se răzbuna. Loviturile au fost atât de grave că fraţii, de 33 ani şi 35 ani, au fost băgaţi în spital. A doua zi, fratele de 35 de ani a decedat.  Unul dintre minori au postat  pe TikTok : ,,V-am executat”!

Ce spuneau oamenii atunci:

  •  Gelu Cosmin Buta, victima: ,,Acolo e un loc mai întunecat şi ne-a dat în cap. Prima dată mi-a dat mine, după aia i-a dat fratelui meu. Au ieşit de acolo şi ne-au lovit direct în cap. Eu am făcut doi metri de când am ieşit pe portiţă şi deja am fost lovit“.
  • Ilie Pârvu, martor: ,,Au dat cu securea în poartă, au doborât poarta şi-atunci noi ne-am pus pe poartă. Şi, după aia, când au ieşit băieţii să se ducă acasă, ei atunci au ieşit cu securile şi au dat în toţi, în care cum au prins. Au stat la geamuri, au ascultat şi când au ieşit să meargă acasă cu securile au dat“.
  • Silvia Pârvu, mama victimelor: ,,Uite cum a dat cu securile în poartă! Aici a dat c securea, aici e sângele! Aici l-am găsit pe băiat plin de sânge, nu mai vorbea!
  • Ilie Pârvu, martor: Trei au fost. Toţi trei au dat cu securile“.
  • Silvia Pârvu, mama victimelor: ,,Nu avea niciun motiv să le dea cu topoarele în cap. Toţi trei au dat, pe toţi trei să-i închidă.  Ăştia sunt criminali în serie, din tată-n fiu. Aşa a făcut tatăl la feciorul meu cel mare. I-a dat în cap, l-a legat de picioare, l-a târăt de cal“.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here