Violenţa domestică a devenit un flagel care domină societatea românească. Soţiile şi copiii devin foarte uşor victime ale bărbaţilor din cauza geloziei, a alcoolului şi a lipsurilor de tot felul. Cei mai afectaţi în astfel de situaţii sunt însă copiii, care,    fără voia lor, devin martorii unor violenţe de nedescris.  Agresorii   se aleg cu ordin de protecție, cu sancţiuni sau dosare penale, dar nu sunt pedepse care să-i determine  să renunţe la apucăturile animalice. Victimele acestor violențe nu sunt ajutate, nu există un centru în zona Făgărașului în care să primească protecție de moment sau chiar pe perioade mai lungi. Astfel că victimele sunt nevoite să rămână în aceleași spații cu agresorii. Iar faptele lor continuă, totul degenerând în alte violențe și chiar crime.

Niciun centru destinat victimelor în zona Făgărașului

În Ţara Făgăraşului nu funcţionează niciun centru pentru adăpostirea victimelor violenţei în familie, iar la nivelul  județului Brașov existau, în ultimul deceniu, cinci  astfel de centre, în Braşov, Codlea şi în comuna Hălchiu. Vineri, 25 noiembrie 2022, s-a   deschis un   centru de primire în regim de urgență pentru protecția victimelor violenței domestice. Conform autorităților, aici se vor oferi servicii sociale în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice și de sprijinire a victimelor pentru depășirea situației de criză și reluarea unei vieți independente. Centrul este administrat de Direcția de Asistență Socială, iar adresa în care îşi desfăşoară activitatea va rămâne secretă pentru publicul larg, cu scopul de a asigura protecţie totală beneficiarilor.

Singurul centru din Făgăraș  a fost deființat

În urmă cu peste un deceniu funcționa la Făgăraș un astfel de centru. Timp de 4 ani victimele violenței domestice din județul Brașov erau găzduite aici. Dar centrul a fost defiinţat, motivându-se lipsa fondurilor.   Centrul de la Făgăraş era bine dotat şi organizat şi oferea 16 locuri de cazare, iar în caz de necesitate puteau fi internate  şi 22 de persoane. Existau trei dormitoare, o bucătărie, o baie şi săli de consiliere. Unitatea colabora cu Poliţiile din judeţ, cu spitalul, cu Direcţia pentru Protecţia Copilului, cu primăriile, cu Medicina legală. Toate serviciile oferite victimelor erau gratuite, suportate de la buget, hrană, cazare, medicaţie, consiliere juridică şi psihologică.

Promisiunea din 2017

La 9 ianuarie 2017, primarul Făgărașului anunța  în presă că va înființa la Făgăraș  un centru în care victimele violenţei domestice se vor putea adăposti din calea agresorilor lor. Se declara atunci că  au fost purtate discuţii între reprezentanţii Primăriei Făgăraş, ai fundaţiilor care administrează astfel de centre şi avocaţi pentru a se găsi spaţiul şi modalitatea legală prin care o astfel de unitate ar putea funcţiona în municipiu.  De atunci nu s-a făcut nimic pentru victimele violenței domestice.   Se numeşte ,,violenţă în familie” orice act vătămător, fizic sau emoţional care are loc între membrii unei familii. Violenţa în familie este un fenomen care, în mare măsura, încă nu este conştientizat de către societate ca fiind ceva deosebit de grav.   Legea 217/25 mai 2003 apără victimele violenţei domestice şi faptele sînt sancţionate de Codul Penal.

Priorități pentru DAS Făgăraș

Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Făgăraș a prezentat o listă de priorități în privința investițiilor absolut necesare pentru municipiu. Conform directorului DAS, Bogdan Taflan, se dorește  înființarea unui centru pentru victimele violenței domestice, un centru pentru îngrijirea persoanelor sub 65 de ani și o unitate pentru îngrijiri la domiciliu.

  • ,,Am predat Compartimentului fonduri europene din cadrul Primăriei o listă de priorități. Sunt 3 investiții de care are nevoie municipiu pentru a acoperi paleta serviciilor sociale și sper să se găsească programe prin care acestea să se realizeze. Este un adăpost pentru victimele violenței domestice, un  centru pentru îngrijirea persoanelor dub 65 de ani. Avem solicitări pentru îngrijiri la domiciliu, iar înființarea unei unități în acest sens ar fi absolut  necesară. Deocamdată colaborăm cu Diakonia care are un serviciu de îngrijiri la domiciliu. Prin centrele de zi, 3 la număr, am acoperit cererile pentru copiii cu dizabilități, grupuri vulnerabile, etc “a declarat Bogdan Taflan, directorul DAS Făgăraș.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here