Un grup de elevi  de la  Colegiului Tehnic ,,Alexandru Bărbat” din Victoria, coordonați de profesoarele Codrina Anghel și Dorina Leluțiu, i-au adus un omagiu geniului poeziei românești, Mihai Eminescu. Evenimentul s-a desfășuat miercuri, 18 ianuarie a.c., începând cu ora 17.00, în sala de lectură a Casei de Cultură din Victoria. A fost o masă rotundă la  care  fiecare participant și-a expus părerea cu privire la  opera lui Mihai Eminescu, s-au recitat poezii și s-au cântat melodii pe versurile ,,Luceafărului” poeziei românești.

  • ,,A fost o întâlnire mai specială, în cadrul căreia i-am lăsat pe tineri să-și exprime pe viu senzațiile, sentimentele și să se lase fiecare dus de val în modul caracteristic. Copiii au fost foarte receptivi la acest tip nou de abordare, au recitat într-un mod original și au fost foarte naturali și spontani. Fiecare trebuie să trăiască după modul său de a fi poezia lui Eminescu și nu să repete părerile altora despre opera poeților și scriitorilor noștri. Erau timpuri în care educația se făcea după cum dorea sistemul să-i formeze pe tineri. Cred că tinerii trebuie să se formeze liberi, să învețe inițiativa și să-și dea frâu liber imaginației. În cadrul întâlnirilor noastre care fac parte din ,,Clubul de cult-iubire”, cum poartă denumirea întâlnirile noastre lunare, încercăm să le dăm tinerilor noștri elevi posibilitatea de a fi ei înșiși, de a învăța să iubească arta și cultura manifestându-se în modul propriu. Această întâlnire ne-a creat tuturor o stare deosebit de pozitivă” a spus Codrina Anghel, directoarea Colegiului Tehnic ,,Alexandru Bărbat” din Victoria și președinta Fundației Culturale ,,Negru Vodă”.

În deschiderea mesei rotunde  s-au vizionat fragmente din filmul ,,Un bulgăre de humă” ai căror protagoniști au fost Dorel Vișan, care a jucat rolul lui Ion Creangă, și Adrian Pintea în rolul lui Eminescu. Vizionarea a fost pregătită de profesoara Dorina Leluțiu.  Acțiunea a fost inițiată și coordonată de profesoara Codrina Anghel. Stelele, izvoarele, florile, exaltarea iubirii, regăsirea, nostalgia și tristețile marelui poet au fost împărtășite de cei prezenți, care au resimțit dorul de Eminescu. Întâlnirea s-a încheiat cu o piesă muzicală- ,,Pe lângă plopii fără soț”, pe versurile lui Mihai Eminescu.  (Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here