FOTO: Mediafax

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are o conducere formată din oameni înstăriți, însă nu toți și-au făcut averea din afaceri, arată fanatik.ro.

Membrii conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au salarii consistente, iar acestea au contribuit la creșterea averii lor de când sunt în funcție, întrucât nu toți au venituri din afaceri. Deși prin natura profesiei au legături strânse cu mediul financiar-bursier, unii dintre ei au preferat siguranța oferită de veniturile din salarii, decât să-și riște banii în afacerile proprii.

Toți cei nouă membri ai conducerii Autorității primesc o indemnizație lunară de membru al Consiliului ASF, în cuantum de 18.379 lei net. Cinci dintre ei primesc și salariu, pe lângă indemnizație. Astfel, președintele are un salariu net de 40.354 lei pe lună, iar prim-vicepreședintele câștigă un salariu de 35.959 lei. Cei trei vicepreședinți au fiecare un salariu net de 31.564 lei pe lună.

Șefii ASF, aleși dintre demnitari cu vechime ai statului

Președintele ASF este Nicu Marcu, profesor la Academia de Studii Economice din București. Pe lângă cariera universitară, Marcu a ocupat diverse funcții în instituții de stat, precum secretar general al ANAF și președinte al Consiliului Național de Integritate. În 2012 a fost ales deputat PSD însă nu și-a dus mandatul la capăt devenind în 2015 consilier la Curtea de Conturi. Peste doi ani, tot cu sprijinul PSD, a fost numit vicepreședinte al acestei instituții pentru ca în 2020 să preia șefia ASF.

Deși salariile sale dintr-un an însumează 748.000 de lei, Marcu nu are trecută pe numele său nicio locuință, ci doar două terenuri agricole care împreună au o suprafață de 1,4 hectare. În ce privește bunurile mobile, șeful ASF are un Audi și 190.000 de lei într-un cont bancar.

Funcția de prim-vicepreședinte este deținută de către Elena-Doina Dascălu care nu are niciun bun imobiliar pe numele ei. Se pare că titularul acestora este soțul ei întrucât este menționată suma de 30.000 de lei pe care acesta ar fi obținut-o din chirii. În conturile Elenei Dascălu se află 242.000 lei, 80.000 de euro, plus 11.700 pentru o asigurare de viață. În 2021, veniturile ei au fost de 713.000 lei din salariile și indemnizațiile de la ASF, plus pensiile care au însumat 141.000 lei. La acestea se adaugă veniturile soțului care totalizează 225.000 lei. În declarația sa de avere, Dascălu menționează bijuterii de aur în greutate totală de 480 de grame, cu o valoare de 8.000 de euro. Se pare că este vorba de o subevaluare a bijuteriile întrucât o asemenea cantitate de aur, neprelucrată de către bijutier, valorează de trei ori mai mult.

citește mai departe AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here