33 de străzi din municipiul Făgăraș  trebuia să fie modernizate  până în 2017, existând şi banii necesari  şi firmele desemnate  să realizeze lucrările. Ce nu știu făgărășenii sau au uitat, este motivul pentru care nu s-a  realizat modernizarea celor 33 de străzi în termenul prevăzut. Readucem în discuție vechiul proiect pentru că același primar vrea să culeagă laurii unei investiții care nu-i aparține și mai mult a blocat-o ani la rând. Era un proiect aprobat în 2014 în valoare de 25 milioane de lei denumit  „Asfaltare şi modernizare drumuri de interes local în municipiul Făgăraş”, finanţat prin PNDL şi Ministerul Dezvoltării. Făgărășenii cunosc proiectul sub denumirea ,,Marea asfaltare“. Fostul primar  n-a reușit să execute lucrările, deși demarase procedurile în vederea implementării proiectului și desemnase prin licitație firmele  care să execute lucrările (martie 2016). În contul Primăriei Făgăraș existau și fondurile necesare, 25 milioane de lei.  Pentru edilul aterizat dintr-un sat cu puţin peste 1000 de persoane, municipiul s-a dovedit a fi o pălărie mult prea mare. Dar numai atunci când este vorba despre implementarea de proiecte de dezvoltare pentru Făgăraș pentru că în rest ,,afacerile” merg ca unse. Așa se face că ,,Marea asfaltare“ s-a vrut a fi o afacere prosperă.

 Firmele Geiger și Consal  au învins Primăria Făgăraş  

Primăria Făgăraş a intenţionat să acorde investiţia  ,,marea asfaltare” unei asocieri de firme, eliminând abuziv firmele desemnate prin licitaţie. De ce? Doar primarul trebuie să răspundă. De asemenea, trebuie să răspundă și de ce a așteptat un mandat  pentru a moderniza cele 33 de străzi când avea și firmele desemnate prin licitație și banii în cont. Numai că respectivele firme au acționat Primăria Făgăraș în instanță, Dosar nr. 153/64/2020 având ca obiect litigii privind achiziţiile publice. În proces era pe de o parte SC Geiger Transilvania SRL,  în calitate de lider al asocierii dintre SC Geiger Transilvania SRL şi  Consal  SRL, iar de cealaltă parte Primăria Făgăraș.  Primăria Făgăraş a pierdut procesul, fiind  obligată să respecte decizia şi să plătească cheltuieli de judecată.  Concret, în data de 4 mai 2020 SC GEIGER TRANSILVANIA SRL a formulat la Curtea de Apel o plângere împotriva Deciziei CNSC nr. 609-C10/396, 605 prin care a solicitat:

  •  Modificarea în parte a Deciziei CNSC, în sensul admiterii contestaţiei formulată de SC GEIGER TRANSILVANIA SRL, înregistrată la CNSC sub nr. 13316/06.04.2020
  •   Anularea procesului verbal nr. 2762/27.02.2020, în ceea ce priveşte reevaluarea ofertei Asocierii VALNEL CONSTRUCT SRL-V7G HERNEACOVA SRL, prin  înlocuirea terţului susţinător CONSORZIO STABILE EBG.
  •   Anularea procesului verbal nr. 7768/02.03.2020, în partea ce priveşte reevaluarea ofertei Asocierii VALNEL CONSTRUCT SRL-V&G HERNEACOVA SRL, referitoare la constatarea admisibilităţii acesteia, respectiv a îndeplinirii cerinţelor de calificare privind experienţa similară şi cifra de afaceri.
  •  Orice alte acte emise de autoritatea contractantă privind oferta Asocierii VALNEL CONSTRUCT SRL-V&G HERNEACOVA SRL, după data pronunţării Deciziei civile nr. 1084/19.12.2019 a Curţii de Apel Braşov
  •   Constatarea caracterului nelegal al tuturor actelor emise de autoritatea contractantă (Primăria Făgăraş),  referitoare la înlocuirea terţului susţinător CONSORZIO STABILE EBG. Constatarea  caracterului inacceptabil al ofertei Asocierii VALNEL CONSTRUCT SRL-V&G HERNEACOVA SRL
  •   Obligarea autorităţii contractante la continuarea procedurii de atribuire conform Deciziei Curţii de Apel Braşov nr. 1084/12.12.2019, respectiv să reevalueze oferta Asocierii VALNEL CONSTRUCT SRL-V&G HERNEACOVA SRL de la etapa verificării admisibilităţii acesteia, sub aspectul modului în care aceasta îndeplineşte cerinţele minime de calificare privind cifra de afaceri şi experienţa similară a teţului susţinător CONSORZIO STABILE EBG şi desemnarea ofertei câştigătoare dintre ofertele admisibile, cu aplicarea criteriului de atribuire stabilit şi cu respectarea principiului tratamentului egal prevăzut la art. 2 alin. 2 lit. b din Legea 98/2016
  •   Obligarea autorităţii contractante la suportarea cheltuielilor de judecată efectuate de SC GEI GER TRANSILVANIA SRL în calea de atac.

Drept urmare, ,,afacerea“ pusă la cale a fost blocată de instanță, iar firma Geiger a preluat contractul de execuție. Dar cu o întârziere de câțiva ani.

Proiect ignorant  de 4 ani

Ignorând proiectul  „Marea asfaltare,  primarul  a preferat între timp să recurgă la ,,cârpeli”, ca la ţară,  pe strada Negoiu, de exemplu,  cheltuind timp de 3 ani banii publici, dar strada a rămas tot nemodernizată. Când era întrebat despre ,,marea asfaltare”,  primarul  se lăuda că încep lucrările. Iar  când se dovedea că minciuna are picioare scurte, aducea critici la proiectul iniţial. La fel  cum a procedat și în ședința CL Făgăraș desfășurată joi, 26 ianuarie 2023, când a criticat din nou acest proiect, deși el îl blocase. Dacă la sfârşitul lui 2016 spunea că proiectul va costa doar 17 milioane de lei şi nu 25 milioane cât a fost aprobată fianţarea, după alţi 3 ani, a prezentat Legislativului o valoare de 3 ori mai mare, fără însă a specifica sursa de finanţare.  Vorbe goale pentru că  finalul de mandat, în iunie 2020,  l-a prins pe edil cu cele 33 străzi din municipiu nemodernizate. Dar şi cu procesul pierdut în instanţă. Şi asta pentru că Primăria Făgăraş a ţinut morţiş să încredinţeze lucrările pentru cele 33 de străzi cu dedicaţie, unei asocieri de firme agreate de primar.  Numai că instanţa l-a obligat pe primar să respecte legislaţia. Străzile incluse în roiectul ,,Marea asfaltare“ erau Negoiu, 13 Decembrie, Cartierului Combinat (inclusiv Colonia), Cartierul Florilor (inclusiv Cvartal Narciselor).    (Lucia BAKI)

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here