Angajații de la Fabrica de Pulberi din Făgăraș au oprit lucrul și au ieșit în curtea fabricii într-un protest spontan vineri, 27 ianuarie 2023, nemulțumiți de decizia Ministerului Economiei de a nu încheia un nou contract de mandat  cu directorul general în funcție, ing. Monica Vlad, pentru o durată de 4 luni. Angajații spun că schimbarea directorului  este  politică și nicidecum pe baza rezultatelor și a competențelor profesionale. S-a mai vorbit despre Fabrica de Pulberi atunci când ministrul Economiei, Florin Spătaru, a vizitat, în februarie 2022,   Fabrica de Pulberi și Pirochim. Atunci a mers în alai cu psd-iștii Marius Dunca, Marian Rasaliu și primarul Făgărașului. Au curs atunci promisiunile la fel ca și cu ani în urmă din partea altor miniștri. „Investim 200 de milioane de lei. Printre altele, vom construi o fabrică de pulberi de la zero. Repornirea motoarelor industriei înseamnă profit pentru economia românească pe viitor. În plus, un plan pe termen lung integrat va presupune specializarea şi atragerea de forţă de muncă tânără, în acest domeniu. Industria de apărare a fost de multe ori un sector lăsat în eşalonul doi. Trebuie să poziţionăm industria de apărare acolo unde îi este locul: ca industrie strategică”, spunea, în februarie 2022, ministrul Florin Spătaru. Dar în loc de investiții, se decide schimbarea unui director care a avut rezultate, așa cum susțin angajații.

Petiția salariaților

Angajații nemulțumiți au trimis  o petiție la Ministerul Economiei, adresată ministrului Florin Spătaru, prin care o susțin în funcția de director general pe ing. Monica Vlad.

  • ,,În data de 26 ianuarie 2023 în urma întrunirii Consiliului de Administrație al SC Fabrica de Pulberi SA Făgăraș a fost acordată o împuternicire generală pentru d-na Vlad Monica pentru a reprezenta societatea în relațiile cu băncile, toate instituțiile statului și terți. CA al Romarm SA, întrunit în data de 25 ianuarie 2023, a emis, cu unanimitate de 5 voturi o recomandare către CA al societății Fabrica de Pulberi SA Făgăraș pentru numirea în funcția de director general și încheierea unui nou mandat  pentru o perioadă de 4 luni (26.01 2023-25.05 2023). Față de cele două situații de mai sus salariații societății consideră că nu a fost respectată recomandarea CA al CN Romarm SA și nu a fost acordat un nou mandat  de director general d-nei Vlad Monica. Considerăm ca fiind de o importanță majoră pentru societate și salariați, continuarea activității d-nei Vlad Monica în funcția de director general. În condițiile în care  nu se va lua în considerare această petiție, noi, salariații societății, înțelegem să uzăm și de alte forme de protest. Salariații punctului de lucru Depozit RM Dejani fiind localizați la o distanță de aproximativ 30 km față de sediul administrativ  și-au exprimat și ei susținerea față de această petiție“ se arată în petiția semnată de toți angajații societății.

Ing. Vlad Monica,  experiență de peste 30 de ani în industria de apărare

La această societate cu 150 de angajați, conducerea este asigurată de 3 ani de ing, Monica Vlad, prin contracte de mandat  succesive a câte 4 luni. Ultimul contract de mandat  a expirat la data de 25 ianuarie 2023. Prin Decizia nr. 2/2023 a Consiliului de Administrație al CN Romarm SA, adoptată în ședința din data de 25 ianuarie 2023, acesta recomanda consiliului de administrație al SC Fabrica de Pulberi SA încheierea unui nou contract de mandat cu directorul general Vlad Monica cu o durată de 4 luni. Cu toate acestea, Ministerul Economiei intră pe fir și neținând cont de decizia CA de la Romarm SA, anunță schimbarea directorului general din funcție cu o altă persoană. În acest sens a fost emisă o ,,Împuternicire“ care să-i dea dreptul directoarei fără mandat   să reprezinte societatea până la numirea altui director.

  • ,,Fără nicio explicație s-a luat decizia schimbării directorului.  Nu s-a ținut cont că societatea a înregistrat o mărire a capacității de producție, că angajații au beneficiat de unele măriri salariale, mai ales că de ani de zile n-au beneficiat de nimic, au avut salarii mici pentru că societatea a fost în deficit. Mai mult, pe 2022 s-a reușit să fie pe plus. De asemenea, a fost achitată datoria către Primăria Făgăraș. Mai avem o datorie mică la ANAF pe care intenționăm să o plătim într-o perioadă scurtă, după care salariații să beneficieze de majorări salariale, de tichete de masă, de asigurări de sănătate private. Salariații au aflat de decizia celor de la minister și au organizat un protest spontan. Am cerut Ministerului un răgaz, până vineri, o săptămână, să nu-și pună în aplicare planurile. Consider, la fel ca și angajații, că această situație a fost creată de factorul politic. De fapt mi-au fost transmise informații și amenințări  de la PSD, că deranjez“ a declarat ing. Vlad Monica, directorul general de la Fabrica de Pulberi, care are o experiență de peste 30 de ani în industria de apărare.

Angajații societății: ,,Directorul societății trebuie să rămână ing. Vlad Monica“

  • ,,Nu vrem un director numit politic vrem să rămână în funcție directoarea Vlad Monica pentru că a  reușit să aducă societatea pe plus, să avem comenzi, iar acum când este o perioadă bună pentru noi, salarii plătite  la timp, vin să o schimbe. Am suportat ani la rând o situaie grea la societate, nu aveam salarii luni de zile, condiții dificile și am rămas în fabrică, iar acum când situația s-a schimbat în bine, se decide politic să fie schimbat directorul. Nu acceptăm așa ceva și vom continua protestele“ au spus angajații.

Lucian  Cupu n-a fost prezent la protest

De la protest a lipsit președintele de sindicat Lucian Cupu, care se afla la București unde să susțină revendicările salariaților în fața patronatului.

  • ,,Aveam 4 revendicări la care am mai adăugat una, susținerea în funcția de director general a  ing. Vlad Monica. Filiala de la Făgăraș era singura care n-a dat tichete de masă angajaților și n-a beneficiat de nimic în ultimii ani. Revendicările noastre sunt legate de creșteri salariale, asigurări de sănătate private, condiții speciale de muncă, tichete de masă și contract de mandat  pentru directorul general Vlad Monica. La această adresă cu revendicări așteptăm un răspuns până la 1 febriarie 2023. În cazul în care răspunsul nu va fi favorabil vom recurge la proteste și la instanță“ a declarat Lucian Cupu, președintele sindicatului.

Primarul Făgărașului a cerut falimentul Fabricii de Pulberi

Reamintim că în 2019, Primăria Făgăraș a cerut falimentul Fabricii de Pulberi Făgăraș, aceasta însemnând peste 150 de șomeri.

  • ,,Să nu uităm că toate aceste jocuri se fac pe efortul acestor oameni. Când s-a cerut falimentul de către primarul Făgărașului în 2019, s-a plătit o sumă foarte mare, 1milion de lei și s-au pus garanții. Acum când societatea merge se schimbă conducerea care nu răspunde comenzilor politice. Sindicatul o susține pe ing. Vlad Monica pentru    rezultatele avute pe mandat. În plus  a existat o bună colaborare cu sindicatul“ a completat Lucian Cupu, președintele sindicatului și vicepreședintele Cartel Alfa.

Alți ,,băieți deștepți“

S-a anunțat cu surle și trâmbițe marea investiție din industria de apărare în valoare de câteva zeci de milioane de  euro.  Ministerul Economiei și Romarm au convenit ca investița să se realizeze la Fabrica de Pulberi din Făgăraș.  S-a vorbit în 2016 despre o nouă fabrică pe platforma chimică de la Făgăraș, s-a reluat discuția  în 2019  când s-a adus în față ,,interesul național“ și ,,dezvoltarea acestei fabrici strategice“.  Dar  totul a rămas la nivel de teorie pentru că fondurile n-au fost alocate investiției. În 2022 însă s-au grupat în jurul acestui ,,interes național“ niște politicieni care au simțit că pot fi  ei ,,băieții deștepți“ din industria de apărare. Așa încât  valoarea investiției a crescut de la zecile de milioane de euro la  sute de milioane de euro. Mai mult, respectivii au vrut ca fabrica să fie construită la Victoria și nu la Făgăraș chiar dacă aici  existau studii, proiecte tehnice și chiar linii de producție.  Intervenția politicului în implementarea proiectelor de investiții din industria de apărare a încins însă spiritele. Sindicaliștii și conducerea Fabricii de Pulberi Făgăraș au contestat vehement mutarea investiției la Pirochim Victoria. Subiectul a ajuns și pe masa Consiliului de Dialog Social din cadrul Prefecturii Brașov și mai apoi la premier și Președinția României. Caz în care a fost blocată intervenția ,,băieților deștepți“ interesați de banii alocați noii fabrici de pulberi. Dar s-a convenit ca SC Pirochim SA Victoria să fuzioneze cu SC Fabrica de Pulberi SA Făgăraș, ambele societăți ale Romarm RA, în sensul ca Pirochim să fie absorbită de Fabrica de Pulberi.  În prezent totul este însă la nivel de birocrație. (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here