Sticlele, PET-urile sau dozele de aluminiu aruncate de locuitorii din județul Brașov au devenit o resursă, aceste deșeuri fiind valorificate anul trecut de Asociația de Dezvoltate Intercomunitară „ISO Mediu” Brașov (ADI ISO Mediu), din care fac parte toate primăriile din județ. Mai exact, potrivit informațiilor președintelui ADI ISO Mediu, Liviu Butnariu, în luna decembrie a anului 2022, la nivelul județului Brașov au fost reciclate peste 3 milioane de recipiente, respectiv 1.034.501 de PET-uri, 82.894 de sticle și 2.244.705 doze de aluminiu. Toate aceste deșeuri au fost valorificate prin organizațiile care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului (OIREP), devenit astfel surse de venituri.

  • Până nu demult aceste deșeuri erau generatoare de costuri. Acum, prin valorificarea lor se obțin venituri, care se întorc la comunitățile locale. În loc să plătească taxe de depozitare pentru PET-uri, doze de aluminiu sau sticle, primăriile încasează bani”, a explicat Liviu Butnariu.

Altfel, spus, aşa cum au precizat de mai multe ori reprezentanții ADI ISO Mediu Braşov, s-a ajuns la situaţia ca deşeurile reciclabile să devină o resursă, nu o „povară”. Reamintim că ADI ISO Mediu Braşov a fost delegată să semneze contracte pentru acoperirea costurilor de gestionare a deşeurilor de ambalaje din deşeurile municipale cu organizaţii de implementare a obligaţiilor privind răspunderea extinsă a producătorului (OIREP).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here